Çiftçi fiyatı beğenmedi üretimi durdurdu! Tonlarca ürün tarlada kaldı, vatandaş poşet poşet eve götürdü

Çiftçi fiyatı beğenmedi üretimi durdurdu! Tonlarca ürün tarlada kaldı, vatandaş poşet poşet eve götürdü

Türkiye'nin en büyük tarım pazarını oluşturan Adana'da çiftçi kızdı üretimi durdurdu. Marketin kilo başına verdiği fiyatı yetersiz bulan üretici binlerce dönüm arazide bulunan tonlarca ürünü tarlada bıraktı. Üretim durduruldu market ürünsüz çiftçi parasız kaldı.

Türkiye'de tarım şehri olarak bilinen Adana birçok farklı ürün yetiştirmeye devam ediyor. Adana'da binlerce dönüm arazide yetiştirilen patatesler çiftçiyi mutsuz etti. Zincir marketin kilo başına 10 TL'lik teklifini düşük bulan üretici 20 TL teklifin kabul edilmemesi üzerine hasat sürecine paydos verdi.

ÜRÜN TARLADA KALDI

Türkiye'de patates hasadı başlarken geçtiğimiz ay Adana'da başlayan hasat süreci de çiftçinin yüzünü güldürmedi. Türkiye'de üretilen 5,5 milyon ton patates 220.000 ton karşılarken kentte doğrudan zincir marketlerde satış yapılan çiftçiler fiyatta ortak noktaya varamadı. Markette kilo başına 10 TL teklif sunulan ürünler üreticinin yüzünü güldürmedi. Geçtiğimiz hafta ortak karar alan üreticiler hasat durdurma kararı aldı.

patates-hasat.jpg

20 TL'Yİ REDDETTİ

Patates için kilo başına 20 TL isteyen üreticiler 10 TL'lik teklifi beğenmedi. Görüşmeler devam ederken 12 TL'ye anlaşan üreticiler sabah tarlalara götürülen iş makineleri ile birlikte 1 ve 2 kalite ürünleri hasat etmeye yeniden başladı. Tarlada bırakılan 3 kalite ürünler ise çok sayıda vatandaş tarafından toplanarak evlere götürüldü.

patates-tarla-hasat.jpg

Çiftçi Kıyas Kocaağa, “12 liradan vermek zorunda kaldık çünkü vermezsek ürünlerimiz tarlada çürüyecekti. Akaryakıt, işçilik, nakliye, ilaç, gübre, tarla kirası gibi yüksek ve değişken maliyetleri göz önünde bulundurduğumuzda şu an her şey kafa kafaya. Para kazanmamız için 20 lira olması lazımdı" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN