Abur cubur yemek depresyona sokuyor

Abur cubur yemek depresyona sokuyor

Gençler arasında artan depresyon şikayetinin bir sorumlusu daha bulundu. Yeni bir araştırmaya göre asitli içecek ve hazır yemekler gençlerin beyin gelişimini engelleyerek anksiyeteye sebep oluyor.

Dünyada son birkaç yılda depresyon teşhisi konulan gençlerin sayısı dikkat çekici bir şekilde artıyor. Çoğunluk tarafından sorunun kaynağı olarak siber zorbalık ve medya gösteriliyor. Ne var ki Avustralya’daki RMIT Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çalışmaya göre abur cubur tüketiminin artan depresyon oranlarına etkisi ayrıca büyük.

Yeni çalışmaya göre enerji içecekleri ve abur cubur gençlerin akıl sağlığına zarar veriyor. Araştırmacılara göre bu tür gıdalar gereğinden fazla dopamin hormonu salgılanmasına sebep olarak beyin gelişimini engelliyor ve bu da gençlerde sıra dışı bir mental rahatsızlık riskinin doğmasına yol açıyor. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda erken yaşta ağırlıklı olarak ayrıştırılmış yağlar ve rafine edilmiş şeker üzerine kurulu diyetlerin beyin gelişimini olumsuz etkilediği anlaşıldı. Erken yaşta yüksek yağ içeren bir diyetle beslenmeye başlanan sıçanlarda hafıza ve öğrenme bozukluklarına rastlandı. Benzer şekilde sütten kesildikten sonra 11 hafta boyunca yüksek yağ içeren bir diyetle beslenen fareler aynı diyetler beslenen yetişkin farelere oranla daha kötü hafıza becerileri ortaya koydu.

RMIT Üniversitesi’nden Dr. Amy Reichelt, abur cuburun yalnızca göbek çevresi için değil, genç beyinler için de zararlı olduğunu belirterek “Ergenlik çağında beyindeki sinir iletici sistemler hala gelişmekte olduğu için sürekli abur cuburla beslenmenin kavrama yetisi ve davranışlar, ayrıca ilerleyen zamanlarda beslenme alışkanlıkları üzerinde negatif etkileri olabilir” dedi. Dr. Reichelt’in verdiği bilgiye göre insanlar üzerinde yapılan araştırmalar da özellikle aşırı yağ tüketimi içeren sağlıksız beslenme alışkanlıklarının gençlerde yetersiz anlama ve kavramaya neden olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar ayrıca hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde enerji içeceklerinde kullanılan katkı maddesi ‘torin’ ile ilgili kuşku uyandırıcı gözlemlerde bulundu. Araştırmanın yazarlarından Dr. Christine Curran “Yüksek seviyede torin’e maruz bırakılmış genç ve yetişkin fareler üzerinde yaptığımız deneyler gösteriyor ki torin hafızayı ve öğrenme kabiliyetini geriletiyor, aynı zamanda dişilerde yüksek alkol tüketimine sebep oluyor” dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN