Hanau’daki ırkçı saldırıya ilişkin Türkiye ve Almanya’dan ortak bildiri:

Hanau’daki ırkçı saldırıya ilişkin Türkiye ve Almanya’dan ortak bildiri:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, 19 Şubat’ta 10 kişinin öldürülmesi ve 5 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan Hanau’daki saldırıya ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi

Görüşmenin ardından taraflar, Hanau’daki saldırıya ilişkin ortak bildiri hazırladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hanau’da 19 Şubat’ta 10 kişinin öldürülmesi ve 5 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıya ilişkin, Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer ile telefonla görüştü. Görüşme sonrası ortak basın bildirisi yayımlandı. Ortak basın bildirisinde şu ifadelere yer verildi:“Almanya ve Türkiye‘nin İçişleri Bakanları, 19 Şubat 2020’de on kişinin öldürülmesi ve beş kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan Hanau’da yaşanan korkunç saldırıdan ötürü büyük bir şok ve üzüntü içerisindedir. Failin ırkçı ve İslam düşmanı nedenlerden hareket ettiği açıkça ortadadır. Saldırının kurbanları arasında Türk kökenli birden fazla kişi bulunmaktadır. Almanya ve Türkiye’nin içişleri bakanları, tüm mağdurların ve ailelerin acısını yürekten paylaştıklarını dile getirmektedirler. Mağdurların korunmasından sorumlu görevliler ve tüm devlet makamları, mağdur kişilere ellerinden gelen tüm desteği verme çabası içindedirler. Soruşturma makamları ise, bu olayın tamamen açıklığa kavuşturulması, olayın kendisi ve faili ile ilgili net ve eksiksiz bir tablonun elde edilmesi için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Bunun bir parçası da, failin eylemi tek başına mı gerçekleştirdiğinin yoksa aşırı sağcılar ve teröristlerle iletişim içinde mi olduğunun tamamen ve eksiksiz bir şekilde ortaya çıkarılması olacaktır. Bu saldırı, Almanya’da ırkçı ve aşırıcı bir zihniyete dayanan, birkaç ay içinde gerçekleşen üçüncü sağcı terör saldırısı olmuştur. Bu durum, aşırı sağcılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadelenin kararlı bir şekilde devam ettirilmesi gerektiğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Failler işledikleri suçlarla, topluma düşmanlığı ekmeyi, karşılıklı önyargılarını beslemeyi ve halk gruplarını bütünüyle birbirine düşürmeyi hedeflemektedirler. Biz buna hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz. Mağdur grupların, özellikle Türklerin ve Türk kökenli Almanların olaya verdiği ölçülü tepkiler, terörün aramıza girmesine müsaade etmeyeceğimizin cesaret verici bir göstergesidir. Almanya ve Türkiye atılan nefret tohumlarının büyümesine izin verilmemesi gerektiği konusunda hemfikirdir. Aynı zamanda dinler ve dünya görüşleri arasında çatışmaların önlenmesinin en iyi yolunun yakın işbirliği olduğu konusunda da hemfikiriz. Bunun için oluşturulan tüm kanalları yoğun bir şekilde kullanmayı hedeflemekteyiz. Zira barış içinde birlikte yaşamanın yolu, karşılıklı olarak birbirini tanımak ve birbirine değer vermekten geçmektedir.”

ANKARA/İHA


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN