Barajda uzlaşma havası

Barajda uzlaşma havası

MHP lideri Bahçeli’nin “Yüzde 10 ağır bir baraj. Bunu düşürmeliyiz” çıkışının ardından siyaset seçim barajına kilitlendi. TBMM’de grubu bulunan tüm partiler küçük nüanslarla da olsa ortak görüşü değişim oldu.

Seçim barajının ‘ayrılıkçı-bölücü partilerin önünü kesmek için’ konduğu ancak gelinen noktada bunun anlamını yitirdiğini belirterek “Yüzde 10 ağır bir oran seçim barajı düşürülmeli” diyen MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamaları Ankara kulislerini hareketlendirdi. TBMM’de grubu bulunan tüm partiler barajın yüksekliğinden şikayet ederek bunun değişmesi gerektiğinde ise uzlaştı. Ancak AK Parti, barajla birlikte seçimi sistemi ve siyasi partiler yasasının da değişmesi gerektiğini düşünüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisinin milletvekilleri ile yaptığı toplantıların ilk bölümüne katılan eski TBMM Başkanı M. Ali Şahin, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtikten sonra yüzde 10 seçim barajının değerlendirilmesinin ben de doğru olduğuna inanıyorum. Bir miktar düşürülebilir” derken yine Meclis’in eski başkanlarından Cemil Çiçek de şunları söyledi: “Düşürülebilir baraj ama bunun kendi içinde yeni düzenlemelerinin de yapılması gerekir. Seçim mevzuatı dahil, siyasi partiler yasası dahil hepsinin birlikte ele alınması lazım. Değilse sadece binanın kapısını, penceresini değiştirerek bina yenilenmiş olmaz.”

Baraj tartışması ile siyasi partilerin görüşleri ise şöyle oldu:

PARTİ SÖZCÜSÜ MAHİR ÜNAL / TARTIŞMALAR MEMNUNİYET VERİCİ

Biz 2012’de dar bölge, daraltılmış bölge ve rasyonelize edilmiş mevcut sistemi siyasi partilere ‘Buyurun bunu müzakere edelim’ diye çağrıda bulunduk. O gün herhangi bir karşılık bulmadı. Bu konular konuşulur, tartışılır, değerlendirilir ve istişarelerin sonucunda nihai bir karara varılır. Güzel olan bir konunun öncelikli olarak tartışılması, daha sonra değerlendirmeleri ve bu değerlendirmelerin sonucunda da bir karara varılmasıdır. Bu konuların tartışılmasından yanayız. Biz de bir heyetle şu anda bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışma daha sonra genel başkanımıza sunulacak. Daha sonra siyasi partiler bu konuda gerekli görüşmeleri yapıp bir nihai karara varacaklardır.

GRUP BAŞKANVKELİ ÖZGÜR ÖZEL / AÇIK ÇEKİMİZİN ARKASINDAYIZ

Yüzde 10 baraj ne zamandır ağır? MHP anketlerde barajın altına indiğinden beri mi ağır? CHP yüzde 25 oyu varken de kendisini en güçlü hissettiği zaman da barajı siyasi rakipleri bertaraf etme aracı olarak haklı bulmamıştır. Seçim barajının sıfır olması gerek. İstikrar aranacaksa, yüzde 1’i geçen her partinin Mecliste temsil edilmesi gerek. Biz CHP olarak baraj konusunda açık çekimizin arkasındayız. 7 Haziran’da halkın 80 milletvekillik teveccühünü, 1 Kasım’da 40’a düşürenler, şimdi 30 milletvekili seviyelerine gelip gelecek seçimde grup olamama tehlikesi görenler ‘barajı kaldıralım’ diyor. Allah kimseyi, MHP’nin düştüğü tarihi tutarsızlık, çelişki, çaresizlik ve perişanlık durumuna düşürmesin.

GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SEMİH YALÇIN / DAR BÖLGE TÜRKİYE’YE UYMAZ

“Direkt ‘Yüzde 10 barajı düşsün’ şekliyle bir yaklaşım biçimi yok. Ama ona sıcak bakma var, doğru. Bu şarta bağlıyoruz. Partiler kendi aralarında görüşecekler ortak akıl nerede oluşuyorsa ona göre hareket etmeyi istiyoruz. Bu konuda bir hazırlığımız var. Seçim sistemlerini tek tek ele değerlendirdik. Masaya çıkabilmesi için karşının ortaya koyacağı teklifi görmek lazım. ‘Dar bölge mi, daraltılmış bölge mi, milli bakiye mi, en yüksek oranlı seçim sistemi mi’ diyecek, yoksa (D’Hondt’ta mı kalalım) diyecek? Dar bölge sistemi, Türkiye’nin gerçeklerine uygun değil. Bu sistemde, mezhepçilik, etnik yapı, ağalık gibi bir çok unsur devreye girer. Alevilik-Sünnilik, bunlar devreye girer. Bunu kaldıracak durumda değiliz diye düşünüyorum.” 

GRUP BAŞKANVEKİLİ AHMET YILDIRIM / ASLINDA TAMAMEN KALKMALI

Bizim ilkesel tutumumuz, seçim barajını yüzde 5, 7, 8 gibi kendisi için istemek değil, barajın hiç olmamasıdır. Seçim barajı uygulaması antidemokratik ve siyasal katılımcılığı engelliyor. Eğer ille da baraj olacaksa bile yüzde 1 gibi sembolik bir rakam olmalıdır. Toplumda siyasi karşılığı olan tüm hareket ve partiler kendilerine TBMM’de temsil edebilmelidir. Biz baraj sorunu yaşayan bir parti değiliz. Biz, MHP dahil bütün partilerin Meclis’te temsiliyetinden yanayız. MHP eğer gerçekten baraj altında kalacaksa baraj düşürülmelidir. Her partinin Meclis’te olmasından yanayız.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN