BM Genel Sekreteri Guterres’in veto uyarısı: Durumun kontrolden çıkmasını önleyin

BM Genel Sekreteri Guterres’in veto uyarısı: Durumun kontrolden çıkmasını önleyin

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) veto yetili 5 ülkesine (P5) Suriye'deki mevcut çıkmazın riskleri ve durumun kontrol edilemez hale gelmesi konusunda uyarıda bulundu.

KARAR.COM

Genel Sekreter Guterres, BMGK'nın veto yetkili ülkeleri ABD, Rusya, Çin, Fransa, ve İngiltere'nin BM Daimi temsilcilerine Suriye konusundaki çıkmaz nedeniyle üzüntüsünü bildiren bir açıklama yayınladı.

Guterres açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Dün, Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki kimyasal silah kullanılmaya devam edildiğini gösteren raporlara öfkemi dile getirdim. Güvenlik Konseyi'ndeki gelişmeleri yakından takip ettim ve Konseyin bugüne kadar bu konuda uzlaşmaya varamadığına üzüldüm."

Açıklamasında,  "Bugün, Güvenlik Konseyi'nin Beş Daimi Üyesi Büyükelçilerine, mevcut çıkmazın riskleri konusundaki derin kaygılarımı yineledim ve durumun kontrolden çıkmasını önlemenin gerekliliğini" vurguladığını belirten Guterres "Nihayetinde, çabalarımızın Suriye halkının korkunç acısını sona erdirmekle ilgili olduğunu unutmayalım" ifadesini kullandı.

BMGK’nın önceki günkü oturumlarında 3 tasarı birden oylanırken, 3'ü de veto yetkili ülkelerin "hayır" oyuyla kabul edilmemişti. Rusya, ABD bir karar tasarısına “hayır” oyu vererek veto ederken, ABD, İngiltere ve Fransa da Rusya’nın iki karar tasarısını veto ederek, tasarıların onaylanmasına engel olmuştu. Rusyanın tasarıları kabul için gereken en az dokuz oya dahi ulaşamamıştı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN