Davutoğlu: Anlaşamadık erken seçim tek ihtimal

Davutoğlu: Anlaşamadık 
erken seçim tek ihtimal

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı kritik koalisyon görüşmesinin ardından AK Parti Genel Merkezi'nde açıklama yaptı. Koalisyon için uzlaşamadıkarını belirten Davutoğlu "Tek ihtimal milli iradeye başvurmak" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP ile yürütülen koalisyon görüşmeleri hakkında Ankara'da yaptığı konuşmada, görüşmeler sonucunda koalisyonu kuracak ortak bir anlayış oluşturamadıklarını ifade etti. Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Millete görev çıkarılmaz, millet size görev verir. 7 Haziran'da ortaya çıkan tabloda millet değerlendirilmesi gerektiren bir çok görev verdi. Kılıçdaroğlu ile görüşmemizi anlatacağım. Ama öncesinde süren 1 aylık görüşmeler konusundaki süreç öncesinde Seçmen bize şunları dedi.

15-08/13/1-1439477706.jpg

Savunma mekanizmalarını harekete geçirdik

Tek başına yönetme imkanı vermedim sana ama ülkeyi en iyi senin yöneteceğine inanıyoruz. 7 Haziran'dan bu yana ülkenin başında bulunuyoruz. Ülkeyi yönetme sorumluluğunda bir parti olarak gereğini yapacağımızı söylemiştik. Çok zor süreçlerden geçtik bu arada. Ülkemiz üç terör örgütünün saldırısa maruz kaldı bu dönemde. Bu güvenlik durumuna ihtiyaç duyulduğu için devletin savunma mekanizmalarını harekete geçirdik.

Millet bize 'Kendinizi tekrar değerlendirin' dedi

Milletimizin bize verdiği ödevi yerine getirmekte kararlıyız. Tereddüte mahal vermeyeceğiz. Milli irade bize kendinizi değerlendirin demiştir. Bunun gereği içinde partimizin bütün kademelerinde değerlendirme yaptık.

Milletimiz 7 Haziran'da 'Siz eğer ülkeyi yönetecekseniz ülkenin selameti için oturun ve konuşun diğer siyasi partilerle' dedi. Bu koalisyon görüşmeleri içinde netice alınmazsa yapılacaklar bellidir. Bizim için öncü kural meşruiyettir. Biz siyasetin gereği neyse onu yapar ve onun dışına çıkmayız.

Daha sonra Cumhurbaşkanımız daha sonra bana hükümeti kurma görevini verdi. 9 Temmuz'dan bu yana herkesin kapısını çaldık. 8 Haziran itibariyle bütün partiler kapısını AK Partiye kapatırken biz 9 Temmuz itibariyle yalnızca partilerle değil STK'larla da görüştüm.

15-08/13/2-1439477717.jpg

"Bahçeli şimdi olmaz" dedi

O zaman şunu söyledim. Hangi partiyle koalisyon ihtimalimiz güçlüyse onunla görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Hükümet ortağı kurmak için bir zemin olup olmadığına bakmak için istikşafi görüşme sürecini başlattık. Ama Bahçeli şimdi olmaz diyerek görüşmeyi istemedi. HDP ile zaten olamayacaktı tavırlarından dolayı. CHP ile görüşmeye başlattık.

CHP ile görüşmeler sonucunda ortaya çıkan rapor başlı başına bir kazanımdtır. İki parti arasında uzun süredir talep edilen diyalog gerçekleşti.

Derin görüş ayrılıklarımız var

Görüşmeler açık ve ilkeli geçmiştir. Şeffaflık konusunda derin tartışmalar yaşanmıştır. İki farklı görüş var burada. Derin görüş ayrılıklarımız var. Üzerinde ittifak edilen mevzular daha fazla. Ama bazı konularda, dışişleri ve eğitim gibi konulardaki farklı bakış açılarından ve reform ve inşa hükümetleri arasındaki farklar nedeniyle CHP tarafına özellikle üzerinde mutabık kaldığımız bir reform hükümeti kurulması yönünde teklifte bulundum.

Hükümet kuracak zemin olmadığı anlaşıldı

Kılıçdaroğlu dün partisinin MYK'sında konuyu görüştü. Ancak sayın Kılıçdaroğlu kısa süreli bir hükümet konusundaki kaygılarını ifade etti. Bu diyalogların sürdürülmesi ancak şu anda bir hükümet ortaklığı kuracak zeminin olmadığı anlaşılmıştır.

15-08/13/3-1439477729.jpg

Milli iradeye başvurmak artık tek ihtimal

Şu aşamada bir koalisyon ortaklığının zemininin oluşamadı. Ama bu ülkenin bir yönetim boşluğu anlamına gelmez.

Ayrıca bu çabalarımız devam edecek. Sayın Bahçeli ile de diyaloğu sürdüreceğimi ifade ettim. Ülkemizin hükümetsiz kalmaması için çabalayacağız. Ancak tüm bu gelişmeler ve Bahçeli'nin erken seçimde diretmiştir. Bu çerçevede yeniden milli iradeye başvurmanın artık tek ihtimal haline geldiğini söyleyebiliriz. Erken seçim güçlü bir ihtimaldir.

Soru - Cevap

Devlet Bahçeli ile görüşecek misiniz?

Verdiğim hiçbir sözden dönmedim. Bütün liderle görüşmelerimi yaptım. Sayın Bahçeli ile tekrar görüşebileceğimizi en başından ifade etmiştim. Bundan daha doğal bir şey yok.

Erken seçim kararını Meclis vermeli

Erken seçim kararını Meclis mi verecek?

Eğer herkes görevini yaparsa ülkede olağanüstülük gerektiren bir durum kalmaz. 23 Ağustos'a kadar Cumhurbaşkanı'nın herhangi bir inisiyatif kullanmasına gerek kalmaksızın bunu başarmalıyız. Millet bize ülkeyi yönetin dedi. Ben üzerime düşeni yapmadan milletin karşısına yeniden gitmek istemem.

Erken seçimden en karlı çıkabilecek olan parti AK Parti'dir. 18 vekilimiz daha olsa tek başına iktidarız. Ama buna rağmen hükümet ortaklığı için çaba gösterdik. Görevimi yaptığıma inanıyorum. Bunu milletimizin gördüğüne inanıyorum. TBMM'nin kararıyla erken seçime gidilmesini tercih ederim.

3-4 seçenek elendi

Cumhurbaşkanı'na hükümeti kurma yetkinizi iade etmeyeceğinizi mi söylüyorsunuz?

Ben görevi devraldığımda 9 Temmuz'da AK Parti dışındaki tüm hükümet seçenekleri tüketilmişti. Görevi devraldığımda kafamda 9 seçenek vardı. Dün akşam itibarıyla bu seçeneklerin tamamı zihnimde duruyordu. Şimdi 3-4'ü elendi. Şimdi diğer ihtimaller üzerine çalışmaya devam edeceğiz.

MHP ile yapacağımız görüşmemizin formatı konusunda bir telkin söz konusu olamaz. Yol haritamın gereğini yapıyorum. Kimseden telkin almadım almam. O yol haritasının gereğini yapıyorum. Alternatifleri tükete tükete gidiyorum.

Cumhurbaşkanıyla istişare olabilir

Bahçeli ile görüşülebilir. O görüşmeden sonra Cumhurbaşkanımız ile bir istişare ihtiyacı doğabilir.

Muhalefetten gelen eleştiriler vardı. Başbakan koalisyon istiyor, Cumhurbaşkanı istemiyorlar diyorlardı. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Ben bu eleştirilere hiç itibar etmedim. Kim nereden ne çerçeveden konuşursa konuşsa nazarımda itibarı yoktur. Hatta hatta benim bir kongre korkusuyla koalisyon istediğim iddiası bir buhrandan ibarettir. Cumhurbaşkanımızın koalisyon istemediği yönünde bir telkini olmamıştır.

CHP ile kendi aramızda derin uçurumlar olmasaydı. Kendi kitleme dönüp bunu yapmalıyız derdim. Kitle tabınımı da bu konuda ikna ederdim. 

Erken seçim aşıdır, korkmamak lazım

Aklınızdaki tam formül nedir? MHP'nin desteklediği AK Parti azınlık hükümetidir. Bir de Cumhurbaşkanı ile temasınız oldu mu?

Var kafamda 3-4 alternatif daha. Ama bunları erken zikretmek onları imkansız kılabiliyor. AK Parti'de olağanüstü bir durum yok. Herkes sakin olsun. Önümüzdeki aylarda ülkeyi rayına oturturuz.

Cumhurbaşnımızla Kılıçdaroğlu ile yaptığımız görüşmenin ardından telefonla görüştüm. Ona kısaca bu durumu aktardım.

Seçim aşı olmak gibidir. Felaket senaryosu değildir. Aşıdan korkmamak lazım. Olabilecek bir hastalıktan korunmak içindir. Bunun için de en kısa sürede bu aşının en kısa sürede olmasını beklerim.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN