AB Zirvesi öncesi Almanya ve Fransa arasında anlaşmazlık

AB Zirvesi öncesi Almanya ve Fransa arasında anlaşmazlık

Avrupa Komisyonu'na kimin başkanlık yapacağına ilişkin Fransa ve Almanya anlaşmazlık yaşıyor. AB Zirvesi öncesinde yaşanan anlaşmazlık zirvenin gidişatını belirleyecek.

Almanya ve Fransa Avrupa Komisyonu başkanlığına seçilecek isim konusunda anlaşamıyor. Brüksel'de 20-21 haziran tarihlerinde yapılacak Avrupa Birliği zirvesinde konu masaya yatırılacak ancak liderler arasında anlaşmazlıklar nedeniyle sonuç alınamaması ihtimali büyüyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel yaptığı açıklamada "En geç yeni oluşan Avrupa Parlamentosu göreve başladığında ve yeni başkanını seçtiğinde sakin bir şekilde gerekli kararları alacağız." şeklinde konuştu.

MERKEL WEBER'İ İSTEMİYOR

Almanya başbakanı Angela Merkel Avrupa Komisyonu başkanlığı için Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkan Avrupa Halk Partisi'nden Manfred Weber'i destekliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Weber'in bu görev için tecrübe eksikliğinden dolayı doğru isim olmadığını savunuyor. Paris tarafından öne sürülen endişeler arasında Avrupa Komisyonu'nun parlamentodan yeterince bağımsız çalışamaması da bulunuyor. Birçok Avrupa Birliği ülkesinin Macron'un düşüncelerini desteklediği ifade ediliyor.

Weber'i aday gösteren Avrupa Halk Partisi yetkilileri ise "Fransa Manfred Weber'in adaylığını engellerse, Angela Merkel hiçbir zaman Fransız bir adayın başkan olmasını kabul etmeyecektir" ifadelerini kullandı. Bu arada, AB Komisyonu başkanlığı için, Avrupa Birliği adına Brexit müzakerelerini yürüten Michel Barnier'nin ismi de geçiyor.

ZİRVENİN GÜNDEMİ

Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılacak zirvenin ana gündem maddesi Avrupa Komisyonu başkanlığına seçilecek isim olacak. Bu konudaki krizin aşılamaması durumunda Japonya'da yapılacak G20 zirvesinin hemen ardından 1 Temmuz'da olağanüstü zirve düzenlenebileceği belirtiliyor.

Zirvede, birçok kilit hedefi içeren ve 2019-2024 yıllarını kapsayan Avrupa Birliği’nin (AB) “Stratejik Gündemi" de onaylanacak. "Stratejik Gündem" Avrupa kurumlarının çalışmalarının temelini oluşturuyor.

2021-2027 yıllarını kapsayan Avrupa Birliği bütçesi de masaya yatırılacak.

İklim değişikliği sorunu da zirvede tartışılacak konular arasında yer alıyor. Avrupa Birliği liderleri bu konuda bir plan oluşturmak için çalışmalar yürütüyor.

Yeni seçilen 751 Avrupa parlamenteri 2 Temmuz tarihinde görevine başlayacak.

KAYNAK: EURONEWS

MERKEL'İN ENDİŞELENDİREN GÖRÜNTÜSÜ

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN