ABD'den yeni yaptırım kararı: 8 ülkeyi muaf tutmaya son verdik

ABD'den yeni yaptırım kararı: 8 ülkeyi muaf tutmaya son verdik

Beyaz Saray, ABD'nin Türkiye dahil 8 ülkeyi İran yaptırımlarından muaf tutmaya son verdiğini açıkladı. ABD'nin, İran üzerindeki ekonomik baskıyı daha da artırmak için bu kararı verdiğine dikkat çekildi.

ABD, İran'dan petrol ihracatı muafiyetlerine son verildiğini duyurdu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "İran'dan petrol ithal eden ülkelere yaptırım muafiyetleri mayısta yenilenmeyecek. Trump'ın kararı İran'ın petrol ihracatını sıfıra indirmeyi hedefliyor" ifadelerine yer verildi.

Muafiyet hakkı uzatılmayacak 8 ülke arasında Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Türkiye, İtalya ve Yunanistan bulunuyor.

ABD'nin İran üzerindeki ekonomik baskıyı daha da artırmak için bu kararı verdiğine dikkat çekilirken, Çin, Hindistan ve Türkiye'nin İran'la en fazla petrol ticareti yapan ülkeler olduğu belirtildi.

POMPEO'DAN MUAFİYET AÇIKLAMASI

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da ABD'nin İran'a yönelik petrol yaptırımları konusunda basın toplantısı düzenledi. Pompeo, 5 Kasım 2018'de devreye giren ABD'nin İran'a yönelik ikinci yaptırım paketinden 180 günlüğüne muaf tutulan 8 ülkeye yeni muafiyet hakkı verilmeyeceğini açıkladı.

Bu yeni adımla Tahran üzerindeki ekonomik baskıyı daha da artırmayı hedeflediklerini anlatan Pompeo, ilgili ülkelerin İran'dan petrol ithalatını bu şekilde tamamen sonlandıracaklarını kaydetti.

NE OLMUŞTU?

İran'la nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin ardından ABD Hazine Bakanlığı, İran'a yönelik ilk yaptırım paketini 7 Ağustos 2018'de, ikinci aşama yaptırım paketini ise 5 Kasım 2018'de devreye sokmuştu.

ABD, bu tarihte aralarında Türkiye'nin de dahil olduğu 8 ülkeye İran'a yönelik yaptırım paketinde petrol ithalatı konusunda 180 gün muafiyet tanımıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN