Amazon, Çin’deki üretim tesislerinde çocuk işçi çalıştırıyor

Amazon, Çin’deki üretim tesislerinde çocuk işçi çalıştırıyor

Amazon’a ait ürünleri üreten Çinli Foxconn firmasının, Alexa cihazlarının üretiminde Çinli öğrencileri çalıştırdığı ortaya çıktı. 

KARAR/ALMANYA

Çalışanlarına karşı uyguladığı sert kurallarla bilinen Amazon, yeni bir personel skandalıyla karşı karşıya. Amazon’un tedarikçisi olarak faaliyet gösteren Çin firması Foxconn’un çocuk yaştaki çalışanlarını fazla mesai yapmaya ve gece vakti çalışmaya zorladığı iddia edildi.

Çin’de 16 yaşın üstündeki kişilerin çalışmasında yasal bir sakınca bulunmuyor. Ancak cocuk yaşta sayılabilecek bu kişilerin fazla mesai yapması ya da gece saatlerinde çalışması yasak. Guardian gazetesine ulaştırılan belgelere göre Foxconn’un yüksek üretim hedeflerini yerine getirmek için yüzlerce Çinli öğrencinin hem fazla mesai yaptığı hem de gece mesaisinde çalışmak zorunda kaldığı bildiriliyor. Öğrencilerin özellike Amazon’un en prestijli ürünleri Alexa ve Kindle E-Reader üretiminde kanunsuz çalışmaya zorlandığı iddia ediliyor. Öğrencilerin stajyer olarak gösterildiği ve kendilerini kontrol eden öğretmenlerin maaşlarının da Foxconn tarafından ödendiği öne sürülen iddialara arasında bulunuyor. 

16 İLE 18 YAŞLARI ARASINDA YAKLAŞIK BİN ÖĞRENCİ VAR

Foxconn’da yaşları 16 ile 18 arasında değişen yaklaşık bin öğrenci çalışıyor. Öğrencilerin bir kısmı yoğun ürün talebini karşılayabilmek için iki aydan uzun bir süredir Foxconn fabrikalarında düzenli olarak çalışıyor.  Öte yandan Foxconn da öğrencileri yasa dışı olarak çalıştırdığını kabul etti. Firmadan yapılan açıklamada olayın aydınlığı kavuşması için her şeyin yapıldığı belirtilerek, gelecekte öğrencilerin hiç bir şekilde, fazla mesai yapması ya da gece çalışmasının söz konusu olmayacağı ifade edildi. 

Amazon tarafından CNBC Televizyonu’na yapılan açıklamada ise iddiaların ciddi bir şekilde takip edildiği ve Foxconn yetkilileri ile konu hakkında yoğun görüşmeler başlatıldığı açıklandı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN