Avrupa'daki Çin yatırımlarında büyük düşüş

Avrupa'daki Çin yatırımlarında büyük düşüş

Çin ekonomisinde yaşanan zayıflama, kendisini Avrupa’da yapılan yatırımlarda da göstermeye başladı.

KARAR/ALMANYA

Danışmanlık Şirketi EY tarafından yapılan bir araştırmaya göre bu yılın ilk yarısında Çin işletmelerinin Avrupa’da yaptığı yatırımlar 2,4 milyar dolarla geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 84 oranında azaldı.

EN BÜYÜK YATIRIM OTOMOTİVE

Çinliler tarafından Avrupa’da 81 satın alma ve ya da ortaklık gerçekleştirilirken bu yatırımların çoğu küçük işletmeler için oldu. Çinlilerin 2019 yılında Avrupa’da yaptığı en büyük yatırım ise Evegrande isimli Çin firmasının 930 milyon dolarla, otomobil üreticisi Saab’ın devamı National Electric Vehicle (NEVS) şirketine ortak olmasıyla gerçekleşti.

Çinlileri Almanya’ya 2019’in ilk yarısında 11 Alman firmasını ya iştirak ya da satın alma suretiyle 550 milyon dolarlık yatırım yaptı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde Çinlilerin şirket satın alma ya da ortak olmak için yaptıkları yatırım 1 milyar doların üzerindeydi. Çinlilerin yaptığı en büyük yatırım, bakır üreticisi Zhejiang Hailiang’ın Alman bakır üreticisi KME’nin bazı birimlerini 136 milyon dolara satın alması oldu.

2016'DA REKOR KIRILMIŞTI

Çin yatırımlarında düşüş ABD ile yaşanan ticaret savaşı nedeniyle ekonominin zayıflamaya başlamasına bağlanıyor. Çinlilerin Avrupa’da yaptığı yatırımlarda rekor yıl 85 milyar dolarla 2016 yıl olmuştu. Avrupa’daki Çin yatırımların geçtiğimiz yıl da bir önceki yıla göre yüzde 40 oranında bir azalma göstermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN