Avrupalı öğrenciler Gazze için ayakta: 'Refah, bardağı taşıran son damla'

Avrupalı öğrenciler Gazze için ayakta: 'Refah, bardağı taşıran son damla'

Columbia Üniversitesi'nde başlayıp Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde devam eden Filistin yanlısı protestolarda gerginlik artıyor. Paris ve Londra'daki Filistin'e destek gösterilerinde, polis güçleri plastik mermi ve biber gazı ile müdahale etti. Ellerinde Filistin bayrakları ile "Refah'ı Kurtarın" ve "Soykırımı Durdurun" yazılı dövizler taşıyan göstericiler, Refah saldırısının 'bardağı taşıran son damla' olduğunu ifade etti. Londra'da da UCL önünde toplanan öğrenciler kamp kurdu.

Columbia Üniversitesi'nde başlayan protestolar Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde devam ediyor. Polis, göstericilere plastik mermi ve biber gazı ile müdahale ederken, çatışmalar sırasında çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.

9213056.jpg

Paris'te Filistin destekçileri, İsrail'in Refah'a yönelik kara saldırısı nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak gösteri düzenledi. Göstericiler, Gazze'de derhal ateşkesin sağlanmasını istedi.

9213471.jpg

"İSRAİLLİ SPORCULAR OLİMPİYAT OYUNLARI'NDAN MEN EDİLSİN"

Ellerinde Filistin bayrakları ile "Refah'ı Kurtarın", "Gazze Seni Seviyoruz. Tüm Gözler Refah'ta" ve "Soykırımı Durdurun" yazılı dövizler taşıyan eylemciler, Filistinlilere destek sloganları attı. Eylemciler, İsrailli sporcuların 26 Temmuz-11 Ağustos'ta Paris'te düzenlenecek Olimpiyat Oyunları'ndan men edilmesi çağrısında bulundu.

9213474.jpg

"REFAH, BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA"

"Refah, bardağı taşıran son damla" diyen gösterici Josiane Helayel, Gazze'de yaşananların katlanılmaz olduğunu söyledi. Helayel, İsrail'in Refah'a yönelik kara saldırısına değinerek, "Refah, bardağı taşıran son damla. Maalesef Birleşmiş Milletler yıllardır asla uygulanmayan kararlar kabul ediyor. Maalesef böyle kurumlardan çözüm alacağımızı düşünmüyorum" dedi.

"İSRAİL, ABD'NİN ORTA DOĞU'DAKİ "JANDARMASI"

Gazze'deki durumun çözümünün tüm halkların birliğinden geçeceğine işaret eden Helayel, "İsrail'i kim silahlandırıyor? ABD, Fransa, Almanya, Batı." diye konuştu. Helayel, insanları sömürgecilik ve emperyalizmle mücadele etmeye çağırarak, İsrail'in, ABD'nin Orta Doğu'daki "jandarması" olduğunu ifade etti.

9213482.jpg

İSRAİL FİLİSTİNLİLERİN KUDÜS'Ü TERK ETMESİ İÇİN ÇABALIYOR

Fransa Filistin Dayanışma Derneği (AFPS) üyesi Gerard da İsrail'in başta Filistinlilere, Refah kentini "güvenli bir alan" olarak tanıttığına işaret ederek, Refah'ın Gazze Şeridi'ne insani yardımların son giriş noktası olduğunu vurguladı.

Gerard, İsrail'in Refah'a yönelik kara saldırısı hakkında, "Bu 'soykırımsal savaş' olarak adlandırabileceğimiz bir savaş planının parçası diye düşünüyorum. Bu altyapıları, okulları, hastaneleri yıkmak ve bombalamaktan ve Filistinlileri her zaman daha fazla geri püskürtmekten geçiyor." ifadelerini kullandı.

9213366.jpg

İsrail'in saldırılarının sadece Gazze'ye yönelik olmadığını kaydeden Gerard, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail ordusunun yasa dışı Yahudi yerleşimcileri koruduğunu ve İsrail'in Filistinlilerin Kudüs'ü terk etmesi için çabaladığını belirtti.

PROTESTOLAR LONDRA'DA DEVAM ETTİ

İngiltere'nin başkenti Londra'da da Başbakanlık binasının önünde bir araya gelen binlerce Filistin yanlısı gösterici ve University College London (UCL) önünde toplanan öğrenciler, kamp kurarak İsrail'in Refah'a yönelik kara saldırısına tepki gösterdi.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara'nın bulunduğu Downing Sokağı'nda toplanan çok sayıda gösterici, ellerinde "Özgür Filistin", "Soykırıma son verin" ve "Katil Netanyahu" yazılı pankartlar taşıyarak, İsrail'i protesto etti.

9213371.jpg

İSRAİL'E SİLAH SATIŞI DERHAL DURDURULMALI

Göstericiler, İngiliz hükümetine seslenerek, Refah'ta insani felaketin önüne geçilmesi için hükümetin elinden geleni yapması çağrısında bulundu.

Protestocular ayrıca, İngiltere'den Gazze'de soykırım yaptığı gerekçesiyle İsrail'e silah satışını derhal durdurmasını talep etti.

9213416.jpg

"YAHUDİ OLDUĞUMUZ İÇİN BURADAYIZ, YAHUDİ OLMAMIZA RAĞMEN DEĞİL"

Gösteriye katılan Yahudi kökenli İngiliz Amba, yaptığı açıklamada, "Ailem bu tür bir zulümden ve soykırımdan kaçtı. Yahudi olduğumuz için buradayız. Yahudi olmamıza rağmen değil." ifadelerini kullandı.

9213220.jpg

Elinde "Yahudiler soykırıma karşı; Özgür Filistin" yazılı pankart taşıyan Amba, soykırıma uğrayan atalarının da burada bulunmasını isteyeceklerini dile getirerek, "Yahudi budur. Atalarım da bunu isterdi. Orada (Gazze'de) olanları değil." dedi.

9213214.jpg

Amba, İngiltere'de düzenlenen Filistin'e destek gösterileri nedeniyle bu ülkede yaşayan Yahudilerin kendilerini güvende hissetmediği iddialarına ilişkin de şunları söyledi:

"Londra'da ve şu anda tüm dünyada beni güvensiz kılan şey, kimliğimin silah olarak kullanılmasıdır. Böyle yerlerde olmak değil. Bu tip kalabalıklarda kendimi en çok elimdeki bu (Yahudi olduğunu gösteren) pankartla güvende hissediyorum."

9213478.jpg

UCL ÖĞRENCİLERİ DE İSRAİL'İN REFAH'A SALDIRISINA TEPKİ GÖSTERDİ

İngiltere'nin önemli okulları arasında yer alan başkent Londra'daki UCL'in ana kampüsünde çadırlar kurarak Filistin'e destek gösterilerine katılan üniversite öğrencileri de İsrail'in Refah'a yönelik kara saldırısını protesto etti.

9213204.jpg

Öğrencilerin protestosuna katılmak isteyen Filistin yanlısı diğer göstericiler kampüse girişlerine izin verilmemesi nedeniyle öğrencilere kampüsün dışından destek verdi.

Göstericiler, ellerinde Filistin bayrakları ve kefiyelerle "İsrail Refah'tan elini çek" sloganları attı.

9213199.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN