Çin'den Myanmar'daki vatandaşlarına ayrılma çağrısı

Çin'den Myanmar'daki vatandaşlarına ayrılma çağrısı

Çin'den Myanmar'daki vatandaşlarına önemli çağrı. Çin'in Myanmar büyükelçiliği, güvenlik risklerini gerekçe göstererek vatandaşlarından Myanmar'daki sınır bölgesini mümkün olan en kısa sürede terk etmelerini istedi. Büyükelçilik tarafından yapılan açıklamada, "Myanmar'ın kuzeyindeki Kokang'ın Laukkai bölgesinde çatışmalar devam ediyor ve orada mahsur kalan insanlar için güvenlik riskleri arttı" denildi.

Çin'den Myanmar'daki vatandaşlarına önemli çağrı. Çin'in Myanmar büyükelçiliği, güvenlik risklerini gerekçe göstererek vatandaşlarından Myanmar'daki sınır bölgesini mümkün olan en kısa sürede terk etmelerini istedi.

Ülkelerin ortak sınırı boyunca yer alan Kokang bölgesindeki Laukkai bölgesini boşaltma çağrısı, Myanmar askeri hükümetinin, 2021 darbesinde iktidarı ele geçirmesinden bu yana en büyük zorluk haline gelen isyancı gruplarla mücadele ettiği bir dönemde geldi.

Al Jazeera'de yer alan habere göre, Çin Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, "Myanmar'ın kuzeyindeki Kokang'ın Laukkai bölgesinde çatışmalar devam ediyor ve orada mahsur kalan insanlar için güvenlik riskleri arttı" denildi. "Myanmar'daki Çin Büyükelçiliği, Laukkai bölgesindeki Çin vatandaşlarına mümkün olan en kısa sürede tahliye etmeleri gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor" ifadeleri kullanıldı.

ÇİN-MYANMAR SINIRINDAKİ BİRÇOK KASABA ELE GEÇİRİLDİ

Arakan Ordusu (AA), Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (MNDAA) ve Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (TNLA) orduya karşı bir saldırı olan 1027 Operasyonunu başlatmasının ardından Ekim ayından bu yana Myanmar'ın kuzey Shan Eyaletinde çatışmalar şiddetlendi.

İsyancı gruplar, Çin ile ticaret açısından hayati öneme sahip birçok kasabayı ve sınır merkezini ele geçirdi. Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (MNDAA) kumar, uluslararası insan kaçakçılığı ve çevrimiçi dolandırıcılıkla ünlü Laukkai kasabasını yeniden ele geçirme sözü verdi.

Kasım ayında isyancı gruplar, Çin ile Myanmar arasındaki yıllık 1,8 milyar dolarlık ticaretin ana kanalı olan sınır kasabası Chinshwehaw'u ele geçirmişti.

Bu ay Pekin, ordu ile üç silahlı grup arasındaki görüşmelerde arabuluculuk yaptığını ve 'geçici ateşkes' konusunda anlaşmaya vardığını açıklamıştı.

Analistler, Pekin'in kuzey Myanmar'daki etnik silahlı gruplarla bağlarını sürdürdüğünü, bunların bazılarının Çin ile yakın etnik ve kültürel bağları paylaştığını ve kontrol ettikleri bölgede Çin para birimini ve telefon ağlarını kullandıklarını söylüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN