Hafter'in elindeki ABD füzeleri Fransa'ya ait çıktı

Hafter'in elindeki ABD füzeleri Fransa'ya ait çıktı

Libya'da darbeci eski general Hafter yanlısı güçlerin başkent Trablus'a yönelik taarruzda kullandığı füzelerin, Fransız ordusuna ait olduğu öğrenildi.

NATO destekli Ulusal Geçiş Konseyi'ne bağlı güçlerin Albay Muammer Kaddafi'yi devirip öldürdüğü 2011'den beri içsavaş batağına saplanan Libya'da Birleşmiş Milletler'in (BM) silah ambargosuna rağmen çatışan iki cepheden destekçi ülkelerin silahları fışkırıyor.

FRANSA'NIN FÜZELERİ HAFTER'DE

Bu kez 2014'te seçilip doğudaki Tobruk'u merkez alan meclisin desteklediği Libya Ulusal Ordusu'na (LUO) ait üste Fransa'ya ait füzeler çıktı.

General Halife Hafter'in komutasındaki LUO'nun başkent Trablus'un güneyindeki Giryan'da kontrolünü kaybettiği üste bulunan füzelerin, Fransız ordusuna ait ABD yapımı Javelin füzeleri olduğu teyit edildi.

BM'nin silah ambargosunu ihlal edecek şekilde Hafter güçlerine silah tedariki yaptığını yalanlayan Fransa Savunma Bakanlığı şu açıklamayı yaptı:

DEPOLARA İSTİFLENDİ

"Libya'ya terörle mücadele operasyonları için konuşlandırılmış Fransız ordu biriminin korunması amacıyla gönderilmiş füzeler, halihazırda zarar görmüş ve kullanılamaz haldedir ve imha edilmeleri öncesi bir depoya geçici olarak istiflenmiştir."

Javelin füzelerini Hafter güçlerine verdiğini inkar eden Fransa Savunma Bakanlığı, Fransız askerlerinin korunmasını amaçladığı için füzelerin silah ihracatı kısıtlamalarına dahil olmadığını savundu.

"Fransa Libya, Trablus, Sirenayka (Libya'nın doğusu) ve daha geniş çapta Sahel'de (Afrika'nın batısında Atlantik Okyanusu'ndan doğuda Kızıldeniz'e uzanan bölge) terörle mücadele adına tüm müesses güçleri uzun zamandır desteklemektedir" diyen bakanlık "Bu mühimmatları Libya'da herhangi bir tarafa sevk etmek, ödünç vermek, teslim etmek ya da satmak asla sözkonusu olmamıştır" diye ekledi.

Libya'da Kaddafi'yi deviren saldırıyı başlatan ülke olan Fransa'nın, kağıt üzerinde BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) yanında gözükse de, İslamcı militanlarla savaşan Hafter'e destek veren ülkeler arasında olduğu biliniyor.

Libya, doğuda Tobruk'ta LUO'nun koruması altındaki meclis ile Trablus dahil batı kısmını kontrol eden ve Müslüman Kardeşler çizgisinde seyreden UMH arasında bölünmüş durumda.

Müslüman Kardeşleri destekleyen ülkelerin silahlandırdığı UMH güçleri, geçen ayın sonunda, LUO'nun Trablus'un yaklaşık 100 kilometre güneyinde ikmal ve harekat noktası olarak kullandığı Giryan kentini aldı.

Ardından ABD'nin New York Times gazetesi, Giryan'daki LUO üssünde dört adet ABD yapımı Javelin tanksavar füzesi bulunduğunu duyurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN