İsrail askerleri canlı yayında Filistinli göstericiyi vurdu | Video

İsrail askerleri canlı yayında Filistinli göstericiyi vurdu | Video

Ramallah'ta İsrail askerleri Filistinli bir göstericiyi canlı yayın sırasında vurdu. O anlar kameralara saniye saniye yansıdı.

Batı Şeria'da Ramallah başta olmak üzere birçok kent ve beldede cuma namazının ardından ABD'nin Kudüs kararının protesto edildiği gösteriler düzenlendi. Göstericiler, Filistin bayraklarını yanı sıra, "Kudüs sonsuza kadar Filistin'in başkentidir" yazan dövizler taşıdı.

CANLI YAYINDA VURULDU

Ramallah'ta bir gösterici ise İsrail askerleri tarafından kameralar önünde vuruldu.

İsrail askerleri, Beytullahim, Ramallah ve El-Bira kentlerinin girişlerinde, El-Halil kenti güneyindeki Arrub Filistinli mülteci kampında, Kudüs ile Ramallah arasındaki Kalendiya kontrol noktasında, Ramallah'ın batısındaki Belin, Nalin ve Nebi Salih, Nablus yakınlarındaki Kefr Kadum ve Doğu Kudüs'ün kuzeyindeki Katanna beldelerindeki gösterilere göz yaşartıcı gazın yanı sıra plastik ve gerçek mermilerle müdahale etti. Filistinli gençler ise askerlere taş, molotof kokteyl ve lastik yakarak karşılık verdi.

Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerde biri gerçek, 9'u plastik mermiyle olmak üzere 10 Filistinlinin yaralandığı, 13'ünün göz yaşartıcı gazdan etkilendiği belirtildi.

KUDÜS'TE CUMA NAMAZI SONRASINDA GÖSTERİ

İsrail polisi Kudüs’te cuma namazı sonrası protesto gösterisi düzenleyen cemaate biber gazlı sprey sıkarak fiziksel müdahalede bulundu.

Kudüslüler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıyan kararını protesto etmek için gösteri düzenliyor.

Göstericiler, Mescid-i Aksa’da kılınan Cuma namazının ardından Filistin, Malezya, Cezayir ve Türkiye bayrakları açarak tekbir ve sloganlar eşliğinde surlarla çevrili kadim şehrin Şam Kapısı’na doğru yürüye geçti.

BARİKATLARLA ENGELLEDİLER

Kudüs sokaklarına ve giriş kapısına demir barikatlar kuran İsrail polisi, kalabalığın Şam Kapısı'na ulaşmasına izin vermedi.

Göstericileri bölerek dağıtmaya çalışan polis, bazı kişilerin gözlerine biber gazlı sprey sıkarak göz altına almaya çalıştı. Şam Kapısı'nda toplanmayı başaran Filistinlileri ise polis zor kullanarak dağıttı. Ara sokaklara dağılan Filistinlilerle İsrail polisi arasındaki gerginlik sürüyor. Kudüs sokaklarında çok sayıda İsrail polisi konuşlanmış durumda. Atlı polisler de yaya polislere destek için hazır bekletiliyor.

İsrail askerlerinin Kudüs ve Mescid-i Aksa'da 'güvenlik' gerekçesiyle yaptığı skandal uygulamalar da Filistin'in yerel basınına yansıdı. İsrail askerleri, ellerinde köpeklerle Mescid-i Aksa'da arama yatı.

17-12/15/f6922025kudus3.jpg

ABD lideri Donald Trum'ın kameralar karşısına çıkarak ilan ettiği Kudüs kararı, Şili'den Japonya'ya kadar dünyayı sarstı. Kutsal kenti İsrail'in başkenti olarak tanıyan Trump'a karşı çıkanlar, yalnızca Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerde değil yeryüzünün birçok noktasında sokağa çıktı.

Japonya'nın başkenti Tokyo'da bugün gerçekleşen protestoda 'Kudüs İsrail'in başkenti değildir' pankartlarını hem Japonlar hem de Filistinliler birlikte taşıdı. Tokyo'daki ABD Büyükelçiliği önünde toplanan grubun eylemi sırasında polis güvenlik önlemleri aldı.

17-12/15/resimid_8502777.jpg

GÖSTERİLEN ADRESİ AYNI

Bugünkü protesto gösterilerinin bir başka durağı, Endonezya ve Malezya, Cakarta'daki Amerikan Büyükelçiliği önündeki gösteride arbede yaşandı. Bariyerleri aşmaya çalışan protestocuları polis engelledi.

Malezya'da da başkent Kuala Lumpur'daki ABD Büyükelçiliği göstecilerin adresi oldu. Eski Başbakan Mahathir Muhammed, toplanan kalabalığa bir konuşma yaptı.

17-12/15/resimid_8503421.jpg
Hindistan'da Kudüs için dua edildi. 

İSRAİL BARİYERLER YERLEŞTİRDİ

Anadolu Ajansı, İsrail polisinin Kudüs'teki Eski Şehir bölgesinin ana girişi olan Şam Kapısı'nın önüne demir bariyerler yerleştirdiğini bildiriyor. Önlemin amacı, bugün yapılacak gösterileri engellemek.

17-12/15/fft16_mf10433181.jpg

İsrail, geçen haftadan bu yana göstericileri biber gazı ve plastik mermilerle dağıtmayı deniyor. Haaretz gazetesi, bir haftalık süreçte 77 Filistinli protestocunun gözaltına alındığını duyurdu. 

Çarşamba günü Ramallah'taki gösteride yüzleri kefiye ve Filistin bayraklarıyla kapalı İsrail askerlerinin bazı eylemcileri gözaltına alması, büyük ses getirmişti.

Kudüs, 1967'den beri İsrail işgali altında. Dünya, ABD'nin aksine yarım asrı çoktan dolduran krizin iki devletli çözümünde Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak kabul ediyor.

Türkiye'nin çağrısıyla İstanbul'da bu hafta toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı da (İİT) Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıdı.

Trump'ın kararıyla yangın yerine dönen Ortadoğu'da başta Filistin olmak üzere Lübnan, Ürdün gibi ülkelerde gösteriler düzenlendi. Dalga dalga dünyaya yayılan protestoların adresleri arasında Türkiye'den Malezya'ya, Hindistan'dan ABD'ye, Almanya'dan Şili'ye birçok ülke bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN