İsrail beşinci kez ‘Netanyahu’ dedi

İsrail beşinci kez ‘Netanyahu’ dedi

İsrail’de önceki gün yapılan seçimlerde Başbakan Binyamin Netanyahu küçük bir farkla kazansa da rakibi Benny Gantz ile aynı sayıda milletvekili çıkardı. İki lider de ‘kazandık’ açıklaması yaptı. Ancak Netanyahu aşırı sağ partilerle ittifak yaptığı için koalisyon hükümetini kurmaya yine en yakın kişi olarak görülüyor.

İsrail’deki erken genel seçimi Başbakan Binyamin Netanyahu’nun partisi Likud, çok az oy farkıyla önde tamamladı ancak rakibi Mavi-Beyaz İttifakıyla aynı sayıda sandalye kazandı. İki parti de meclise 35’er milletvekili gönderecek. Netanyahu’nun sağ bloğun desteğiyle yeniden başbakan olması bekleniyor. Kesin olmayan sonuçlara göre yarışa katılan 41 partiden sadece 11’i yüzde 3,25’lik seçim barajını aştı. Katılım oranı önceki seçimde yüzde 71.8’iken bu seçimde yüzde 64,65’e düştü. Başbakan Netanyahu liderliğindeki Likud ile eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz ve Yair Lapid liderliğindeki Mavi Beyaz ittifakı mecliste 35’er milletvekiliyle temsil edilecek. İsrail vatandaşı yaklaşık 2 milyon Filistinliyi temsil eden partiler bu seçime geçen dönemin aksine iki ayrı ittifak çatısı altında girdi. Filistinlilerin seçime katılım oranı en son yapılan genel seçime oranla düşük olsa da iki ittifak da barajı aştı. Eşitlik ve Barış için Demokrasi Cephesi (Hadaş) ile Değişim için Arap Hareketi’nin (Ta’al) kurduğu ittifak 6, Ulusal Demokratik Birlik (Beled) ile Birleşik Arap Listesi’nin oluşturduğu ittifak ise 4 milletvekili çıkardı.

Sonuçlara göre hiç bir parti tek başına iktidar olmak için 120 sandalyeli mecliste 61 sayısına ulaşamadı. İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, bugünden itibaren meclise girmeye hak kazanan partilerle görüşmeye başlayacak. Cumhurbaşkanı, hangi partinin birinci olduğuna bakmadan koalisyon hükümetini kurmaya daha yakın olan lidere bu görevi verebiliyor. Ancak Seçimler Likud Partisi ile Mavi Beyaz İttifakı arasında başa baş geçsede sağ partilerin mecliste çoğunluğu elinde bulundurması nedeniyle Başbakan Binyamin Netanyahu’nun koalisyon hükümeti kurmaya daha yakın olduğu belirtiliyor. Koalisyon senaryoları dillendirilirken, erken seçim ihtimalini de göz ardı etmemek gerekiyor. Çünkü kesin sonuçların açıklanmasının ardından 90 gün içinde hükümet kurulamazsa seçimler yenilenmek zorunda.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN