Körfez suları kaynıyor: Basra Körfezi’nde petrol gemileri hedef oldu

Körfez suları kaynıyor: Basra Körfezi’nde petrol gemileri hedef oldu

Washington’un savaş yığınağı yaptığı Basra Körfezi’nde yine petrol gemileri hedef oldu. 12 Mayıs’ta dört kargo gemisine yönelik sabotajın ardından iki petrol tankerinde şüpheli şekilde patlama meydana geldi. Gemilerden birini kiralayan Tayvan Devlet Petro Rafinerisi’nin Sözcüsü, saldırının torpido ile gerçekleştirildiğini söyledi. Tokyo da gemilerin Japonya’ya yük taşıdığını bildirdi. Suları ısıtan gelişme sonrası ABD bölgeye savaş gemisi yolladı.

ABD’nin İran’a karşı Körfez’e askeri sevkıyat ile silah yığınağı yapmasından dolayı ısınan bölge Hürmüz Boğazı’ndaki gemi saldırıları nedeniyle kaynamaya başladı. Umman Körfezi’nde Panama bandıralı Kokuka Courageous ve Marşal Adaları bandıralı Front Altair isimli iki tanker ‘şüpheli şekilde’ vuruldu. İki gemide bulunan 44 mürettebat kurtarıldı. Hürmüz Boğazı’nda yaşanan olayda İran resmi haber ajansı IRNA, Front Altair’in battığını duyurdu. Ancak Norveçli Frontline firması, Front Altair isimli tankerlerinin battığı haberini yalanladı. Gemilerinin ‘bir olay sebebiyle Umman Körfezinde yanmakta olduğunu’ ise doğruladı.Bernhard Schulte Shipmanagement deniz nakliyesi firması, methanol taşıyan Kokuka Courageous isimli tankerlerinin ‘şüpheli şekilde saldırıya uğradığını’ duyurdu. Şirket, Panama bandıralı Kokuka Courageous’ın Suudi Arabistan’dan Singapur’a doğru seyir halindeyken saldırının gerçekleştiğini dile getirdi. Gemi nakliyesi firması Kokuka Courageous’ın su düzeyi üzerinde, gövdesinden hasar aldığını belirtti. IRNA iki gemide bulunan toplam 44 denizcinin kurtarıldığını belirtti. Kokuka Courageous’un sahibi Bernhard Schulte Shipmanagement şirketi de kurtarılan denizcilerden birinin hafif yaralı olduğunu açıkladı. 

ABD Deniz Kuvvetleri bölgedeki iki gemiden saldırıya uğradıkları mesajı aldığını duyurdu. Bölgede bulunan İngiliz Donanması ise ‘tanımlanamayan bir olay’ diyerek alarma geçti. İngiltere olayın araştırılmaya başlandığını bildirdi. Japonya Ticaret Bakanlığı ise saldırıya uğrayan gemilerin ülkeleri ile bağlantılı kargo taşıdığını belirtti. İki tankere yapılan saldırı haberlerinden sonra petrol fiyatları yüzde 4 arttı. Kokuka Courageous tankerinde Suudi Arabistan’dan Singapur’a methanol taşınırken Front Altair’de, Katar’dan Tayvan’a taşınmak üzere 75 bin tonluk petro kimya hammaddesi bulunuyordu. Bu arada patlamaların olduğu gemilerden Front Altair’i kiralayan Tayvan devlet petrol rafinerisi CPC Corp’un sözcüsü Wu I-fang, 75 bin ton petrol taşıyan geminin torpidoyla vurulduğundan şüphelendiklerini açıkladı. Ancak geminin torpido ile vurulduğuna ilişkin başka bir açıklama gelmedi.  

Yaşananlardan sonra ABD’nin Bahreyn’de bulunan 5’inci Filosu, saldırıya uğradığı tahmin edilen iki tankere yardım için bölgeye kuvvetlerini gönderdi.  Beşinci Filo sözcüsü, önceki açıklamasında, bölgede yaşanan durumun farkında olduklarını belirterek, daha fazla ayrıntı vermedi. AP’ye konuşan sözcü, “Ayrıntıları öğrenmek için çalışıyoruz” şeklinde cevap verdi. Bu arada ABD Başkanı’nın isteğiyle Tahran-Washington arasında arabulucu olan Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin ziyaretinden bir gün sonra saldırıların olması ise dikkat çekti. Uluslararası Bağımsız Tanker Sahipleri Birliği (INTERTANKO), Ortadoğu’da iki tankere saldırı gerçekleştirildiğini gemilerin ve mürettabatın güvenliği konusunda endişe duyduklarını açıkladı.INTERTANKO, Umman Körfezi’ninde “iki tanker saldırının” ardından bölgede “diğer gemilerin de artık güvende olmadığını” söyledi.  

Öte yandan BAE’nin doğu sahilinde yer alan Fuceyra Limanı yakınlarında Suudi Arabistan, BAE ve Norveç’e ait dört ticari kargo gemisi, 12 Mayıs’ta sabotaja uğramıştı. Bunun üzerine ABD de bölgede İran’a gözdağı vermek üzere F-15 ve F-35 uçakları ile uçuşlar gerçekleştirmişti. ABD ise su altı mayınları kullandığını öne sürdüğü İran’ı suçlamış, İran iddiaları reddetmişti. Tüm bu gelişmeler İran’ın ABD ve Körfez’deki ABD müttefikleriyle ilişkilerinde gerginliği artırmıştı. Washington saldırılardan Tahran’ı sorumlu tutmuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN