Kosova ve Sırbistan liderleriyle görüştüler: ABD ve Avrupalı yetkililerden ‘Balkan’ zirvesi

Kosova ve Sırbistan liderleriyle görüştüler: ABD ve Avrupalı yetkililerden ‘Balkan’ zirvesi

Son dönemde Kosova ile Sırbistan arasındaki gerginlik artarken, ABD ve AB’den temsilciler, krize yönelik çözüm için iki ülkenin liderleriyle görüştü. Gerilimin düşürülmesi yönünde çağrı yapan temsilciler, Sırbistan’dan somut adımlar beklediklerini belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak, ABD’nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar ve Fransa, Almanya ve İtalya temsilcileri, Kosova ve Sırbistan’da temaslarda bulundu.

24 EYLÜL’DEKİ SALDIRI GÜNDEMDE

Avrupalı ve Amerikalı temsilciler, Kosova’nın başkenti Priştine’de Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Priştine’nin Belgrad ile Diyalog Başmüzakerecisi Besnik Bislimi ile bir araya geldi. Gerçekleşen görüşmede, Avrupa Birliği (AB) Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak ve ABD’nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar’ın yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı’nın Dış ve Güvenlik Politikaları Danışmanı Emanuel Bono, Almanya Şansölyesi’nin Dış ve Güvenlik Politikaları Danışmanı Jens Pletner ve İtalya Başbakanı’nın Diplomasi Danışmanı Franceska Talo yer aldı.

Temsilciler, Kurti’ye 24 Eylül’de Kosova’nın kuzeyine yapılan saldırının ardından Kosova ve Sırbistan arasındaki gerilimin düşürülmesi gerektiğini ve normalleşme sürecinin daha da acil hale geldiğini iletti.

Lajcak toplantının ardından yaptığı açıklamada, heyetin Kurti ve Bislimi ile Kosova ve Sırbistan arasındaki ilişkilerde nasıl ilerleme sağlanabileceğine ilişkin derin ve içeriği zengin bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Kurti’nin Kosova’nın kuzeyindeki güvenlik durumuna ilişkin endişelerini aktardığını ifade eden Lajcak, 24 Eylül’de yaşanan saldırının tüm faillerinin adalete teslim edilmesi gerektiğini ve Sırbistan’dan da bu konuda somut adımlar ve dayanışma beklediklerini ifade etti.

ÖNCE KOSOVA SONRA SIRBİSTAN

Temsilciler, Priştine’deki temaslarının ardından Belgrad’a geçerek burada Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile bir araya geldi. Vucic ile görüşmenin ardından Lajcak, Sırp liderle görüşmenin ana temasının Kosova ile normalleşme anlaşmasının uygulanması ve Kosova’da son dönemde yaşananların ardından gerginliğin düşürülmesi olduğunu açıkladı. Lajcak, “24 Eylül’de Kosova polisine yapılan saldırıyı sert bir şekilde kınadığımızı açık bir şekilde ifade etmek istiyoruz. Saldırının tüm failleri adalete teslim edilmeli. Bu açıdan Sırbistan’dan tam bir dayanışma bekliyoruz” dedi.

yeni-proje-3.jpg

Belgrad ve Priştine’nin gerginliği düşürmek ve ikili ilişkileri normalleştirmek zorunda olduğunu vurgulayan Lajcak, “Bu mesajı Cumhurbaşkanı Vucic’e ilettik. Sırbistan ve Kosova, bu yıl şubat ve mart aylarında yeni anlaşmalara vardı ve her iki taraftan bu yeni ve eski anlaşmalar çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmelerini bekliyoruz” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN