Kötü komşu ev sahibi yaptı

Kötü komşu ev sahibi yaptı

Huawei’ye yapılan yaptırımların ardı arkası kesilmiyor. Google ile başlayan liste Microsoft, Panasonic ve ARM’e kadar uzandı. Bunun üzerine şirket kendi yazılımı için harekete geçti. Huawei CEO’su Yu, 2020 yılında yeni işletim sisteminin hazır olacağını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın hamlesiyle Huawei’ye getirilen yaptırımlara özellikle ABD’li teknoloji şirketleri de dahil oldu. İlişkileri askıya alan tedarikçi listesi uzuyor ABD Ticaret Bakanlığı, kara listeye alınan Çinli Huawei şirketine uygulanan ticari kısıtlamaların bazılarını mevcut telekom ağını koruyabilmesi ve akıllı telefon yazılımlarını güncelleyebilmesi 90 günlüğüne askıya aldığını açıkladı. Ancak birçok şirket Huawei ile ilişkilerini askıya almak için harekete geçti. İlk hamleyi Google yaptı. Huawei kullanıcılarının Android işletim sistemine olan erişimini askıya aldı. Amerikan yonga üreticileri Intel, Broadcom, Qualcomm ve Xilinx gibi dev teknoloji şirketleri, Huawei ile olan ilişkilerini askıya aldıklarını ve ürün tedariki sağlamayacaklarını açıkladı. Microsoft’un eklendiği liste uzamaya devam ediyor.

ARM de Huawei ile olan işleri askıya aldı. İngiltere merkezli çip tasarımcısı ARM, çalışanlarına Huawei ve bağlı kuruluşları ile ‘tüm aktif sözleşmeleri, desteği ve bekleyen sözleşmeleri’ durdurma talimatını verdi. Panasonic de ABD’nin Huawei ile ticarete sınırlamalar getirme kararı sonrasında, belirli parçaların Huawei Technologies’e sevkiyatını durdurdu. Lumentum Holdings, Huawei’ye tüm sevkiyatını durdurdu. Optik parça üreticisinin geçtiğimiz çeyrek dönem içinde gelirinin yüzde 18’i Huawei kaynaklı. Qorvo Inc., Huawei’ye sevkiyatının durdurmasının ilk çeyrek gelirine 50 milyon dolarlık darbe vuracağı tahmininde bulundu. Analog Devices şirketinin CEO’su Vincent Roche, Huawei’ye mal satmayacaklarını duyurdu. Toshiba Corp., verdiği malların Amerikan ürünleri içerip içermediğini kontrol amacıyla sevkiyatını durdurdu. Öte yandan şirket kendi yazılımını kurmak için harekete geçti. Huawei CEO’su Richard Yu, yeni işletim sisteminin 2020 yılının ilk ya da ikinci çeyreğinde hazır olacağını belirtti. Google Play Store desteğini kaybeden Huawei, yeni uygulama mağazası arayışında nihayet sonuca vardı. Yapılan açıklamaya göre Huawei, mağaza boşluğunu Aptoide ile doldurmayı hedefliyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN