Rusya, Kırım Tatarı aktivist Edem Bekirov'u hastaneye sevk etmemekte ısrarcı

Rusya, Kırım Tatarı aktivist Edem Bekirov'u hastaneye sevk etmemekte ısrarcı

Rusya'nın 8 aydır gözaltında tuttuğu Kırım Tatarı 58 yaşındaki Edem Bekirov'un çok hasta olduğu ortaya çıktı. Rus yetkililer, Bekirov'u hastaneye sevk etmemekte direniyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, bugün yaklaşık sekiz aydır gözaltında tutuklu bulunan bir Kırım Tatar eylemcisinin çok hasta olduğunu ve acil bir tıbbi yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Kırım'daki Rus yetkililer 58 yaşındaki eylemci Edem Bekirov'u muayene ve tedavi için derhal bir hastaneye nakletmelidir.

RUS YETKİLİLERE ÇAĞRI

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün kıdemli Avrupa ve Orta Asya araştırmacısı Yulia Gorbunova , “Edem Bekirov ağır hasta ve avukatları ve akrabaları hayatı için ciddi bir endişe duyuyor” dedi . “Bir gözaltı hücresinde değil, yeterli tıbbi bakım alabileceği bir hastanede olmalı.”

RUSYA'DAN AIHM'E RET

Rus kolluk kuvvetleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) Bekirov'u uygun tıbbi muayene ve tedavi için derhal hastaneye yatırma emrini reddetti.

Hapsedilmesinden önce Bekirov , Rusya'nın yarımadanın işgalini protesto eden Kırım gösterilerine katıldı . Rus makamları Aralık 2018'de Bekirov'u tutuklarken, ana vatanını Ukrayna'dan Kırım'a kadar annesini ziyaret etmek için ziyaret etti. Fiili sınırda, Kırım'da bir taksi şoförüne patlayıcı ve mühimmat içeren 14 kilogramlık bir sırt çantasını geçirmekle tutuklandı. Bekirov, Simferopol'deki SIZO-1 ön tesisinde tutulmaktadır.

AMELİYATTAN BİRKAÇ GÜN ÖNCE TUTUKLANDI

Bekirov'un sağ bacağı 2005'te dizin altında kesildi ve güdük üzerinde iyileşmesi zor bir yara vardı. Tip 2 diyabet, koroner arter hastalığı, pelvik taban disfonksiyonu ve omurgasını ve kan dolaşımını etkileyen kronik nörolojik durumlar gibi her iki bacağın kısmi felci ile sonuçlanan kronik hastalıkları var. Ocak 2018'de Bekirov dörtlü koroner arter bypass ameliyatı geçirdi. Aralık ayında tekrar açık kalp ameliyatı geçirecekti, ancak planlanan ameliyattan birkaç gün önce tutuklandı.

Bekirov'un avukatlarından Islyam Velilyaev, İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne Bekirov'u en son 30 Temmuz'da hapishanede gördüğünü ve durumunun “sürekli kritik” olduğunu söyledi. spinal sinir sıkışması. Velilyaev, akrabalarının ağrı kesici ilaçları getirmesinin ardından hareket kabiliyetinin bir miktar iyileşme sağladığını, ancak kan şekerinin tehlikeli derecede yüksek kaldığını söyledi. Avukat, Bekirov'un kan şekerinin bir süredir kritik derecede yüksek olduğunu, çünkü “gözaltında kendisine uygulanan insülin dozlarının yanlış olduğunu” söyledi.

Bekirov, omurilik ve kalp rahatsızlıkları ile diyabetini ele almak ve izlemek için sürekli tıbbi yardım gerektiriyor. Daha önce Bekirov'u tedavi eden bir doktorun tavsiyelerine göre, güdük yarası, ölü dokudan (debridman) düzenli bir şekilde kesilmesini ve enfeksiyondan korunmak için günde en az iki kez pansuman değişimi yapmayı gerektirir. Bekirov'un avukatları İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne pansumanın kendisini değiştirdiğini ve yaraların gözaltında daha da kötüleştiğini söyledi.

SADECE İNSÜLİN VERDİLER

Ayrıca, gözaltı tesisi ona sadece insülin sağladığı için, temel ilaçlarının çoğunu ona getirmek için akrabalarına güvenmek zorunda kalmıştır.

Rus yasaları , belli hastalıkları veya koşulları olan şüphelilerin veya suçlananların hapsetilmesini engellemektedir . Sürekli tıbbi yardım gerektiren kesilmiş bir uzuv ve omurgasını ve bacaklarını etkileyen ciddi bir nörolojik hastalık dahil olmak üzere Bekirov'un sahip olduğu çeşitli koşullar, bu konudaki 2011 hükümeti düzenlemesine dahil edildi.

Ocak, Mart ve Mayıs 2019’da, Bekirov’un avukatları, soruşturma otoritesini, ön gözaltının ev hapsi gibi alternatif bir önlemle değiştirilip değiştirilemeyeceğini belirlemek üzere ilgili tıp uzmanları tarafından incelemesi için Bekirov 'a göndermeleri konusunda temyiz ettiler.

11 Haziran'da, Bekirov'un avukatlarının talebi üzerine, AİHM mahkemenin 39. maddesi uyarınca geçici bir önlem yayınlayarak, yetkililerin Bekirov'u derhal “uygun tıbbi muayene ve tedavi” için hastaneye yatırmalarını emretti. Avrupa Mahkemesi'nin talebi ve derhal Bekirov'u hastaneye nakletmek. 12 Haziran'da baş araştırmacı, yetkililerin mahkemenin talebinde yer alan gerçekleri doğrulamak için hiçbir yolu olmadığını ve mahkemenin mektubunun onaylanmadığını söyleyerek, soruşturmacıların gerçekliğini sorgulamalarına yol açtığını belirtti.

10 Temmuz’da, mahkeme makamlardan Bekirov’un her Bekirov’un sağlık sorunlarına ilişkin “bağımsız ve uzman doktorlar tarafından ayrı ve ayrıntılı tıbbi görüş hazırlama” amacıyla incelenmesini sağlamalarını istedi. Mahkeme ayrıca, 11 Haziran'da verilen geçici tedbirlerin yürürlükte kalmasını öngörmüştür.

Bekirov'un diğer avukatı Alexey Ladin, İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne gözaltı tesisi yetkililerinin Bekirov'u etkili olmayan ve bir kişinin gözaltına uygunluğunu belirleyen tıbbi muayenenin yerine geçemeyen birkaç “tıbbi konsültasyona” götürdüğünü söyledi. Velilyaev, “Ona işkence ediyorlar, bu işkence. Altı aydır sağlığı hakkında konuşuyoruz, ancak hiçbir şey yapmıyor. Sanki yel değirmenlerinde eğiliyor gibiyiz. ”

Rus makamları, Rusya'nın çeşitli varoluşlarda işgaline karşı olan muhaliflerine karşı duydukları muhalefet nedeniyle ve yarımadadaki muhaliflerin tamamen susturulması gibi görünen hedefleri nedeniyle, Kırım Tatarlarına yönelik zulümlerini sürekli olarak yoğunlaştırdılar. Politik olarak aktif olan Kırım Tatarlarını aşırılık yanlısı ve terörist olarak resmetmiş, onlarca tutuklanmış suçlamadan tutuklayıp hapse atmış ve birçoğunu sürgüne zorlamıştır.

Gorbunova, “Bekirov acilen düzgün tıbbi bakıma ihtiyaç duyuyor, Avrupa Mahkemesi kararını verdi ve Rus yetkililer doğru şeyi yapmalı ve onu bir hastaneye transfer etmeli” dedi. “Bekirov'u transfer etmeyi kasıtlı olarak reddetmek ve gözaltında acı çekmesini tercih etmek yerine, insanlık dışı ve onur kırıcı ve en temel yükümlülüklerini açıkça ihlal ettiği belirtiliyor.”

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN