Rusya'da George Orwell'ın kitabına atıf yapan gazeteciye bilinçaltı suçlaması

Rusya'da George Orwell'ın kitabına atıf yapan gazeteciye bilinçaltı suçlaması

Rusya'da George Orwell'ın eserindeki Big Brother'a atıfta bulunan gazeteciye "bilinçaltına mesaj yerleştirme" suçlamasıyla dava açıldı.

Rusya'nın Sibirya bölgesinde Mikhail Romanov isimli bir gazeteci yazdığı bir haberde George Orwell'in "1984" isimli kitabından alıntı yaptığı için "insanların bilinçaltına mesaj yerleştirmekle" suçlandı.

Moscow Times'ın Kommersant'tan aktardığına göre Yakutsk Vecherniy gazetesinde çalışan Romanov Rusya'da işkence gördüğü iddia edilen bir akademisyen hakkında bir makale kaleme aldı. Yetkililere göre Romanov'un 1984'ten alıntı yaptığı "Bu herhangi birinin iktidar makinesi tarafından nasıl ezilebileceğini anlatan bir hikaye. Aynı zamanda bu Büyük Kardeşin sürekli izlediğini, internetteki yorumları okuduğunu gösteren bir hikaye" satırları "insanların bilinçaltını etkilemeyi" hedefledi.

Bu olay "medyada bilinçaltına gizli mesaj göndermeyi" yasaklayan yasanın uygulandığı ilk yasa olacak. Romanov suçlu bulunursa 2 bin ruble ila 50 bin ruble arasında bir para cezasına çarptırılabilir.

Polisin Kommersant'a verdiği bilgiye göre Romanov "gözlerinin bozuk olduğunu ve okuyamadığını" söyleyerek ifade vermeyi reddediyor.

Rusya Gazeteciler Sendikası makalenin "beyin yıkamayı" amaçlamadığını söyleyerek, "Hiç edebiyat eğitimi olmayan biri bile bunun George Orwell'in 1984 eserine gönderme olduğunu anlayabilir" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN