Son dakika! Kuzey Irak'taki depremde ölü sayısı 350'yi geçti...

Son dakika! Kuzey Irak'taki depremde ölü sayısı 350'yi geçti...

Son dakika deprem haberleri... Kuzey Irak'taki depremde can kaybı 380'i geçti. En fazla yıkım İran'ın sınır kenti Kirmanşah eyaletinde. Üç bine yakın yaralı var. Çok sayıda kişi de enkaz altında. Artçı sarsıntılar ise korkutuyor. Tahran, Büyük deprem sekiz şehir ve 526 köyde depremin hasara yol açtığını, ölenlerin çoğunun devletin dar gelirliler için yaptığı "Mehr Evleri" konutlarında kaldığını açıkladı. Depremin meydana geldiği fay hattının bir ucu, Türkiye'ye kadar ilerliyor. Hint Okyanusu'ndan gelip Arap Yarımadası'nda ikiye ayrılan fayın bir ucu, İran topraklarından geçip Doğu Anadolu Bölgesi'nin ortasına kadar ulaşıyor.

Irak-İran sınırında gerçekleşen ve Türkiye, Suriye, Suudi arabistan ve Kuveyt'te de hissedilen 7.3 büyüklüğündeki depremde, bilanço ağırlaşıyor... Can kaybı giderek artarken, ölenlerin sayısı 380'i geçti. Deprem en fazla can kaybına İran'ın Kirmanşah kentinde yol açtı. Serpol Zehap'ta ise kentin tek hastanesi depremde yıkıldı. Yaralı sayısı şu an en az 6 bin. 

Serpulzihab'ta çok sayıda bina yerle bir oldu, kentin tek hastanesi yıkıldı. Geniş bir alanda sayıları 6 bini geçen yaralılar hastanelere taşınıyor.

YOKSULLAR İÇİN YAPILAN KONUTLAR YIKILDI

Depremin vurduğu İran'ın Kırmaşan bölgesinde 70 bin kişinin evini terk ettiği belirtiliyor. İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri, "Maalesef dün akşamki depremde Kirmanşah'ta yıkılan binaların çoğu (devlet tarafından yapılan) Mehr Evleri'ne ait yapılar" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri, ekonomiyle ilgili bakanlık heyeti toplantısında yaptığı konuşmada, "Maalesef dün akşamki depremde Kirmanşah'ta yıkılan binaların çoğu (devlet tarafından yapılan) Mehr Evleri'ne ait yapılar." dedi.

Devlet tarafından yapılan binaların bu denli dayanıksız olmasına anlam veremediğini ve bu durumdan büyük üzüntü duyduğunu dile getiren Cihangiri, konunun İran Yol ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı tarafından soruşturulması gerektiğini ifade etti.

KALİTESİ ELEŞTİRİLİYORDU

Cihangiri ayrıca devletin tüm imkanlarını depremzedelere yardım için seferber ettiklerini ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin de yarın deprem bölgesini ziyaret edeceğini duyurdu.  İran'ın eski cumhurbaşkanlardan Mahmud Ahmedinejad döneminde dar gelirlileri ev sahibi yapmak için kurulan "Mehr Evleri" projesi kapsamında yapılan binalar, zaman zaman ülke gündemini meşgul ederken, yapılar kalite bakımından eleştiriliyor.

Can kaybının büyük bölümü Kermanşah vilayetine bağlı Irak sınırına 15 kilometre kadar mesafedeki Sarpol-e Zahab kasabasında meydana geldi.

17-11/13/8264936-1510565153.jpg

Deprem haberi duyulur duyulmaz Türkiye yardıma koştu, ilk ekipler Irak'ın Süleymaniye kentine ulaştı. Ankara'dan bir başka arama kurtarma ekibi, askeri kargo uçağıyla Irak'ın Süleymaniye kentine hareket etti. AFAD'ın koordine ettiği ekipte doktorlar da bulunuyor. Yardım TIR'ları da sınırı geçti.

17-11/13/-10232343-1510553212.jpg

Bölgeyi vuran depremle ilgili gelişmeleri anlık olarak aktarıyoruz...

15.30: İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, "Maalesef Kirmanşah'ta yıkılan binaların çoğu (devlet tarafından yapılan) Mehr Evleri'ne ait yapılar" dedi.

15.15: Irak Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesindeki barajda yıkılma tehlikesi var. Etrafı tahilye edilen barajın üstündeki köprüde oluşan çatlaklar dikkat çekiyor. Deprem sırasında yuvarlanan devasa kayalar ise görenleri dehşete düşürdü.

14.45: İran, depremde yıkılan binaların çoğunun devlet tarafından yaptırılan "Mehr Evleri" konutları olduğunu açıkladı. 

ÖLÜ SAYISI 350'Yİ GEÇTİ, BİNLERCE YARALI VAR

14.20: İran, depremin sekiz şehir ve 526 köyde hasara yol açtığını resmen açıkladı.

14.00: İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, deprem bölgesini ziyaret ediyor. Yerel haber ajansları, Ruhani'nin Kirmanşah eyaletine gideceğini duyurdu.

13.50: Can kaybının 350'yi aştığı İran'da binlerce yaralı tedavi edilmeye çalışılıyor. Son gelen rakam yaralananların sayısının 4 binden fazla olduğunu gösteriyor.

13.40: Anadolu Ajansı, Genelkurmay Başkanlığı'na ait Türk askeri yardım uçağının Süleymaniye'ye indiğini bildiriyor. Uçaktaki yardımlar boşaltılıyor.

ERBİL'DEN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

12.50: Türk arama kurtarma ekiplerinin saatler içinde Süleymaniye'ye ulaşmasına, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) teşekkür geldi.

Bağımsızlık referandumuyla daha önce hiç olmadığı kadar gerilen ilişkilerin hemen ardından Türkiye yardıma koştu, IKBY sözüsü Sefin Dizayi sosyal medya hesabından "Türkiye'nin AFAD ve Kızılay'ına, yardıma hazır olduklarını beyan ettikleri için özel teşekkürlerimi sunuyorum, müteşekkiriz" diye yazdı.

BARAJ UYARISI

12.45: Irak sınırları içerisinde depremin en büyük hasarı verdiği Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesinde, barajın yıkılma tehlikesi bulunuyor.

İlçe kaymakamı Muhammed Nasih Hasan "Barajda meydana gelen hasarı gidermek için  Erbil ve Bağdat'tan iki uzman ekip yola çıktı. Barajdaki hasar, hem ilçemiz hem de bölge için büyük bir risk teşkil ediyor, bu nedenle acil bir şekilde müdahale edilmesi için çalışıyoruz" dedi.

Derbendihan'da deprem 11 binanın tamamen yıkılmasına yol açtı.

FAYIN UCU TÜRKİYE'DE

12.40: Depremin meydana geldiği fay hattının bir ucu, Türkiye'ye kadar ilerliyor. Hint Okyanusu'ndan gelip Arap Yarımadası'nda ikiye ayrılan fayın bir ucu İran topraklarından geçip Doğu Anadolu Bölgesi'nin ortasına kadar ulaşıyor.

12.25: Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Serpulzihab'da depreme yakalananların yaşadıklarını aktarıyor. Yaşadığı apartman yıkılan 49 yaşındaki ev hanımı Kokab Fard, "Binadan çıkar çıkmaz çöktü. Hiçbir eşyama erişemiyorum” dedi.

51 yaşındaki Reza Mohammadi de ailesiyle birlikte zar zor evden kaçtıklarını söyledi. "Bazı eşyaları almak için geri dönmeye çalıştım ama bina ikinci sarsıntıda tamamen çöktü."

11.450: İran resmi medyası, can kaybının 350'yi aştığını son dakika koduyla duyurdu. Yaralı sayısı en az 2 bin 500.

11.20: Akşam saatlerinde gerçekleşen büyük depremden bu yana büyüklükleri 5.3, 4.9, 4.5, 4.3 olan çok sayıda artçı sarsıntı gerçekleşti. 4.4 büyüklüğündeki son artçı sarsıntı yerel saatle 11.29'da meydana geldi.

ÖLÜ SAYISI 300'Ü GEÇTİ

11.30: İran resmi medyası, can kaybının 350'yi aştığını son dakika koduyla duyurdu. Yaralı sayısı en az 2 bin 500.

11.15: Akşam saatlerinde gerçekleşen büyük depremden bu yana büyüklükleri 5.3, 4.9, 4.5, 4.3 olan çok sayıda artçı sarsıntı gerçekleşti. 4.4 büyüklüğündeki son artçı sarsıntı yerel saatle 11.29'da meydana geldi.

AFAD EKİBİ YOLA ÇIKTA

10.50: Irak’taki 7.3 büyüklüğündeki depremin ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonuyla arama kurtarma ve medikal müdahale birimlerinden oluşturulan ekip, askeri kargo uçağıyla Ankara’dan Süleymaniye’ye hareket etti.

17-11/13/8264041-1510565172.jpg

Irak’ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle görevlendirilen 2’si doktor 10 kişilik Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personelini taşıyacak olan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) uçağı 09.30’da Etimesgut Askeri Havaalanından kalkış yaptı. AFAD ekipleri tarafından tırlarla Etimesgut’taki Askeri Havaalanına getirilen yardım malzemeleri ile arama kurtarma çalışmalarında kullanılacak araçlar uçağa yüklendi. AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu’nun da arasında bulunduğu arama ve kurtarma ekibi ile UMKE ilk yardım ekibi de bölgeye hareket etti.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

10.45: İran devlet televizyonu resmi yetkililere dayandırarak, depremin en çok his edildiği Irak sınırındaki Kirmanşah ilinde şu ana kadar 214 kişinin yaşamını yitirdiğini 2500'ün üzerinde insanın da yaralı olduğunu bildirdi.Enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

17-11/13/8264999-1510565184.jpg

İRAN VE IRAK'TAN TALEP GELMEDİ

10.30: Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Kuzey Irak’ta meydana gelen depreme ilişkin, "Irak tarafı için yardım konusunda harekete geçtik, Irak’tan beklediğimiz süre içinde yardım talebi gelmedi. İran’dan da bir talep gelmedi. Biz üzerimize düşeni yapmak için hazırız" dedi. 

10.05: İran ve Irak'ta birçok kentte elektrikler kesik, soğuk havada geceyi parklar ve sokaklarda geçiren insanlar şoka uğramış durumda. İran Kızılay'ı, en az 70 bin insanın acil yardıma ihtiyacı olduğunu açıkladı.

17-11/13/8264844-1510565202.jpg

İran'da bugüne kadar olan en ağır depremlerden biri, 2003 yılında gerçekleşti. Merkez üssü tarihi Bam kenti olan 6.6 büyüklüğündeki sarsıntıda 31 insan yaşamını yitirmişti. 

İLK GİDEN YARDIM EKİBİ KIZILAY

10.00: Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Irak'ta meydana gelen 7,2'lik depremin ardından Erbil'deki Türk Kızılayı ekibinin bölgeye hareket ettiğini bildirmişti. Türk Kızılayı, merkez üssü Irak'ın deprem sonrası bölgeye ulaşan ilk yardım ekibi oldu.

17-11/13/8264233-1510565215.jpg

9.30: Van’dan 15 kişilik arama kurtarma ekibi, meydana gelen yıkıcı depremin ardından Irak’a gitti. Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesindeki 15 kişilik arama kurtarma ekibi, yaşanan yıkıcı depremin ardından Irak’a gitmek üzere gece yola çıktılar. Donanımlı bir şekilde göreve her an hazır bekleyen Van ekibi, merkez üstü Süleymaniye kentindeki deprem için Habur Sınır Kapısı’ndan geçerek Irak’a gittiler.

DEPREM SONRASI GÖRÜNTÜLER

YILDIRIM KARDEŞ IRAK HALKINA GEÇMİŞ OLSUN

08.45 : Başbakan Binali Yıldırım, bu sabah açıklama yaptı:

"Türkiye'nin bütün varlığıyla depremzede kardeşlerinin yanında olduğunu bilmelerini istiyoruz. Deprem acısını yaşayan kardeş Irak halkının ihtiyaç duyacağı tıbbi ve gıda yardımı başta olmak üzere bütün talepleri için Türkiye harekete geçmiş, ilk yardım konvoyunu yola çıkarmıştır. Allah'tan dileğimiz daha fazla can kayıplarının yaşanmamasıdır. Bu büyük acıyı yaşayan kardeş Irak halkına ve yönetimine ve Kuzey Irak yönetimine derin üzüntülerimizi ve geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz."

17-11/13/-10232349-1510553225.jpg

08.00 : İran'ın Irak sınırında yer alan eyaleti Kermanşah'tan kara haberler geliyor. Eyalete bağlı kentler Kasrı Şirin, Serpulzihab ve Selas Babacani'de 200'den fazla insan can verdi. Yaralı sayısının binleri bulacağı tahmin ediliyor.

İran devlet televizyonu, yıkılan binaların altında çok sayıda insan bulunduğunu bildiriyor. Gerçek tablonun günün ağarmasıyla ortaya çıkması bekleniyor. Yetkililer, can kaybının artmasından ciddi şekilde endişe duyuyor.

17-11/13/-10232357-1510553242.jpg

KERMENŞAH EYALETİNDE YAS İLEN EDİLDİ

07.30 : Sınırın Irak tarafında ise en az dört kişi yaşamını yitirdi. Deprem en çok Süleymaniye'nin köylerinde hasara yol açtı.

17-11/13/-10232365-1510553255.jpg

Yerel medya, Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesinde ilk belirlemelere göre 50 kişinin yaralandığını aktarıyor. İlçeden yardım talepleri geliyor.

17-11/13/-10232369-1510553269.jpg

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, Erbil'de bir alışveriş merkezinde depreme yakalananların can havliyle dışarıya kaçtığı görülüyor.

17-11/13/-10232373-1510553285.jpg

TÜRKİYE'DEN YARDIM

07.20 : Kızılay ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) deprem haberi duyulur duyulmaz harekete geçti. İlk arama kurtarma ekibi, Irak'ın Süleymaniye kentine ulaştı.

Twitter hesabında bir videoya yer veren Kızılay, "Ekiplerimiz Irak'ta yaşanan depremin ardından ihtiyaç malzemelerini, depremzedelere ulaştırılmak üzere nakliye araçlarına yüklemeye devam ediyor" mesajını paylaştı.

17-11/13/-10232369-1510553301.jpg

Kızılay'ın Elazığ'daki depolarından 3 bin çadır, 10'ar bin battaniye, yatak ve mobil mutfak malzemesi TIR'larla yola çıktı.

Ekiplerimiz Irak'ta yaşanan depremin ardından ihtiyaç malzemelerini, depremzedelere ulaştırılmak üzere nakliye araçlarına yüklemeye devam ediyor.

07.10 : Türkiye'de sarsıntının hissedildiği iller Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Van ve muş.

07.05 : Deprem Suudi Arabistan ve Kuveyt'te de hissedildi. Suudi Arabistan Jeolojik Araştırma Kurumu, Twitter hesabından ülkenin kuzeydoğu ile doğusundaki bazı bölgelerde depremin hissedildiğini duyurdu. Ülkede herhangi bir hasar yok.

17-11/13/-10232371-1510553339.jpg

Kuveyt'te ise sarsıntıyla birlikte insanlar paniğe kapılıp sokaklara fırladı. Bazı bölgelerde halk geceyi sokakta geçirdi.

07.00 : Ortadoğu'yu sarsan büyük depremdeki gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktaracağız.

HAVA SAHASI AÇILABİLİR

Öte yandan Kızılay’ın yanı sıra AFAD olası bir yardım talebine karşın hazırlıklarını tamamladı. Bu arada Kuzey Irak’taki refarandumun ardından uçuşlara kapatılan hava sahasının da Kuzey Irak’ta gelecek yardım talebi doğrultusunda açılabileceği, Ankara’dan Erbil’e hava yoluyla yardım gönderebileceği öğrenildi.

17-11/13/-10232341-1510553373.jpg

İKİNCİ DEPREM 00.33'TE

21.18'deki 7.3'lük depremin ardından saat 00.33'te 4.8'lik bir deprem daha meydana geldi.

PROF. PINAR: BİZİM FAYLARI ETKİMESİNİ BEKLEMİYORUZ

Prof. Ali Pınar yaptığı açıklamada “ Arap Levhasının kuzeye doğru hareketi sonucu bu deprem gerçekleşti. Söz konusu fayın her yıl 20-25 milimetrelik kayması olur. Bölge için sürpriz değil aslında. Dağ bölgesinde oluşan sismik enerji böylece ortaya çıkıyor. Bölgede yıllardır bir deprem hareketi yok dolayısıyla uzun süreden beri sismik enerji birikimi var. Dağlık bölgede meydana gelmiş olması hasarı azaltacaktır. Güneydoğu’daki faylara 300-400 km uzaklıkta. Dolayısıyla bizim fayları etkimesini beklemiyoruz." dedi.

DÜN GECE YAŞANANLAR....

Richter ölçeğine göre 7.3 şiddetinde olan deprem, Irak ve Türkiye'nin yanı sıra İran, Suriye, Kuveyt, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de hissedildi.

Deprem İran, Suriye, İsrail, Azerbaycan ve Kuveyt’in yanı sıra Türkiye’den de hissedildi. Hakkâri, Van, Muş, Batman, Diyarbakır, Malatya ve Şırnak’ta sarsıntıyı hissedenler sokaklara çıktı.

TÜRKİYE TEYAKKUZA GEÇTİ

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan deprem sonrası Twitter'dan yaptığı açıklamada, 'Adana ve Mersin Şehir Hastanelerimiz olası hasta ve yaralı sevki için teyakkuza geçirilmiştir. Şırnak, Ş.Urfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerimizde birer adet ağır iklim tipi Sahra Hastanesi hazırlanmıştır. Afetzedelerin gerektiğinde kara ve hava ambulansları ile sevki için 10’u 4 sedyeli olmak üzere 40 kara ambulansı hazır beklemektedir. Sağlık Bakanlığı olarak milletimiz adına Irak ve İran halkları için her türlü yardıma hazırız. Tüm afetzedelere geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.

DERBENDİHAN BARAJI'NA YAKIN YERLERE TAHLİYE ÇAĞRISI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Ziraat ve Su Kaynakları Bakanı Abdulsettar Mecid, yaptığı yazılı açıklamada, Süleymaniye'deki barajda hasar meydana geldiğini, zararın boyutlarının tespiti için çalışma başlatıldığını bildirdi.

Mecid, zararın tespiti ve olası bir felaketin önüne geçilmesi için özellikle baraj zemininde incelemelerin yapılacağını belirterek, evleri baraja yakın olanlara can güvenlikleri için bölgeden uzaklaşmaları çağrısında bulundu.

KIZILAY YARDIM GÖNDERDİ

Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi, Irak’taki depremin ardından harekete geçti. Muş’un Hasköy ilçesindeki depolardan Irak’a gönderilmek üzere ilk etapta bin adet çadır tırlara yüklenmeye başlandı.

Konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi Müdürü Baran Akar, Irak’taki depremin ardından harekete geçtiklerini söyledi. Akar, “Depremin hemen ardından depolarımızı açtık ve çadırları tırlara yüklemeye başladık. İlk etapta bin adet çadır göndereceğiz” dedi.

Son dakika... Irakta 7.3 büyüklüğünde deprem.. Ölü sayısı artıyor1961 yılında açılan Derbendihan Barajı'nın yükseliği 128 metre...

DİYARBAKIR, MARDİN VE BATMAN'DA KORKUYA NEDEN OLDU

Deprem, hissedildiği Diyarbakır, Mardin ve Batman'da korkuya neden oldu. Yaklaşık 40 saniye süren deprem nedeniyle panik yaşayan vatandaşlar, kendilerini sokağa attı. Mardin'de çocuğunu kucaklayarak sokağa çıkan bir vatandaş, "Depremi eşim bayağı hissetti. Eşim panikledi bu yüzden çok korktum" dedi.

DEPREM CİZRE’DE DE HİSSEDİLDİ, HASTALAR TAHLİYE EDİLDİ

Irak’ın Süleymaniye kentinde meydana gelen deprem Şırnak’ın Cizre ilçesinde de hissedildi. Deprem nedeniyle Devlet Hastanesi acil servisindeki hastalar tedbir amacıyla tahliye edildi.

Irak’ın güneydoğusundaki Süleymaniye kentinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem, Cizre’de de hissedildi. Deprem nedeniyle büyük korku yaşayan vatandaşlar evlerini terk ederek, sokaklara çıktı. Cizre Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi acil servisindeki hasta ve hasta yakınları da tedbir amacıyla tahliye edildi. Hastanede görevli polisler, deprem sarsıntısının hissedilmesiyle birlikte vatandaşlardan dışarı çıkmalarını istedi. Bazı hastalar kollarına takılı serumlarla birlikte hastaneyi terk etti. Sarsıntının ardından hasta ve hasta yakınları yeniden içeriye alındı.

Deprem Erbil kentinde de hissedildi. Sarsıntının ardından insanlar panikle sokağa çıktı.

"DEPREM SÜRPRİZ DEĞİL"

CNN Türk canlı yayınında konuşan Prof. Dr. Tuncay Taymaz, "Bu deprem bizim için sürpriz değil. 100-150 kilometrelik bir deprem fayının kırıldığını tahmin ediyoruz. 10 km derinliğinde gerçekleşen bu depremin ilk 72 saatte artçıları 7.5 şiddetine kadar varabilir." açıklamasında bulundu.

Son dakika... Irakta 7.3 büyüklüğünde deprem.. Ölü sayısı artıyor

KANDİLLİ MERKEZ ÜSSÜ'NÜ İRAN OLARAK AÇIKLADI

Öte yandan Kandilli Rasathanesi de deprem şiddetini 7.1, merkezüssünü ise İran olarak açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN