Son dakika! Trump canlı yayında duyurdu... ABD ve müttefikleri Suriye'yi vurdu

Son dakika! Trump canlı yayında duyurdu... ABD ve müttefikleri Suriye'yi vurdu

Son dakika! ABD, günlerdir konuşulan Suriye operasyonunu başlattı. Trump, Suriye'nin Guta kasabasındaki kimyasal saldırıdan Esad rejimini sorumlu tuttuğunu ve askeri saldırı kararı verdiğini canlı yayında açıkladı. Bu açıklamanın hemen ardından ABD, İngiliz ve Fransız savaş uçakları Suriye hedeflerini vurmaya başladı. Şam'dan patlama sesleri geldi, dumanlar yükseldi. Putin'in operasyonu kınama açıklamasının hemen ardından bir destek açıklaması Almanya'dan geldi. Fransa Savunma Bakanlığı ise Suriye’ye yönelik düzenlenen hava operasyonunda füzelerin ilk fırlatma anını gösteren görüntüleri paylaştı. AB, Suriye hükümetinin daha fazla kimyasal saldırı gerçekleştirmemesini sağlamak için Rusya ve İran’a çağrıda bulundu. Rusya'dan ilk geri adım sinyali Dışişleri'nden geldi. Sergej Rjabkow, ABD ve diğer ülkelerle işbirliğine hazır olduklarını söyledi. ABD Başkanı Trump Twitter hesabından Fransa ve İngiltere'ye teşekkür ederek operasyon için "Misyon tamamlandı" sözlerini kullandı. Operasyona destek veren örgüt ve ülkeler listesi de belli oldu.

KARAR.COM SURİYE OPERASYONU CANLI YAYINI

SELÇUK ACAR / WASHINGTON 

ABD Başkanı Donald Trump, canlı yayında, Suriye'de kimyasal silah kullanılmasına ilişkin askeri operasyon emri verdiğini açıkladı. Açıklamadan sonra İngiltere, Fransa ve Amerikan uçakları Suriye'de belirlenen hedefleri vurmaya başladı.  Reuter's haber ajansı Suriye'nin başkenti Şam'da 6 patlama sesi duyulduğunu bildirdi.

İşte dakika dakika Suriye operasyonunda yaşananlar:

SURİYE'DE BÜYÜK PATLAMA

20:45 Deyr el zor'da 10 büyük ölçekli bir patlama meydana geldi. Patlama doğu kırsalındaki Esad milislerinin kontrolü altında Meathin ve Taybeh kasabalarını sarstı. Şam elektriksiz kaldı. Birçok bölgeye elektrik verilemiyor.

NATO'DAN TAM DESTEK

19:45 NATO Kuzey Atlantik Konseyi, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Esed rejimine karşı düzenlediği saldırıları görüşmek için olağanüstü toplandı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO ülkelerinin operasyona tam destek verdiğini açıkladı.

RUS DIŞİŞLERİ'NDEN SERT AÇIKLAMA: OPERASYONU DURDURUN

19:30 Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD ve müttefiklerinin  Suriye'de gerçekleştirdiği operasyonu kınayarak batılı liderlerin hızlı bir  şekilde tehlikeli duruma son vermesi çağrısında bulundu.

AMERİKAN ORDUSUNDAN YENİ GÖRÜNDÜLER

16.10 ABD ordusu, güdümlü füze kruvazörü USS Manterey'den yapılan füze saldırılarının görüntülerini paylaştı. Fotoğraflarda Tomahawkların ateşlendiği görülüyor. 

18-04/14/resimid_9390778.jpg
FOTOĞRAFLAR: REUTERS

 

 

9 ÜLKE 2 ÖRGÜT 'RESMEN' DESTEKLİYOR

16.00 Operasyona destek veren ülkeler ve örgütlerin listesi şöyle: Türkiye, Almanya, İsrail, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Avustralya, Kanada, Katar, NATO, Avrupa Birliği. Karşı çıkanlar ise Rusya, İran ve Çin.

TRUMP: GÖREV TAMAMLANDI

15.30: ABD Başkanı Donald Trump Suriye'ye yapılan operasyona ilişkin Twitter hesabından yeni bir açıklama paylaştı. Trump İngiltere ve Fransa'ya teşekkür ederek "Mükemmel bir saldırıydı" dedi.

Donald Trump Twitter hesabından şu sözleri paylaştı: 

"Gece başlatılan operasyon mükemmeldi. İngiliz ve Fransız ordusuna ayrıca teşekkür ederim. Daha iyi bir sonuç elde edemezdik. Misyon tamamlanmıştır."

RUSYA'DAN GERİ ADIM SİNYALİ

15.10: ABD ve müttefiklerinin Suriye'deki operasyonun ardından Rusya ve ABD arasında bir başka kriz beklenirken, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergej Rjabkow'dan geri adım sinyali geldi. Rjabkow, ABD ve diğer ülkelerle işbirliğine hazır olduklarını dile getirdi.

AB'DEN RUSYA VE İRAN'A ACİL ÇAĞRI

ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye’ye füze saldırısı gerçekleştirmesi hareketli saatler yaşanmasına neden oldu. Operasyonun ardından liderlerden tek tek açıklama gelirken, operasyona ilişkin bir açıklama da Avrupa Birliği’nden geldi. Avrupa Birliği, Suriye hükümetinin daha fazla kimyasal saldırı gerçekleştirmemesini sağlamak için Rusya ve İran’a çağrıda bulundu.

AB tarafından yapılan açıklamada, “Avrupa Birliği, başta İran ve Rusya olmak üzere özellikle Suriye rejimi tarafından kimyasal silahların daha fazla kullanılmasını engellemek için yetkilerini kullanma çağrısında bulundu” denildi.

100'DEN FAZLA TOMAHAWK KULLANILDI

13.30: Saldırıda 100'den fazla Tomahawk kullanıldı. Suriye devlet televizyonu hava savunma sistemlerinin 30 füzeden 10'unu havada imha ettiği bilgisini geçti. Rusya da "Roketlerin çoğu havada imha edildi" dedi. 

13.00 Füzelerin hedefi olan askeri tesislerden Barzeh'ten ilk fotoğraflar geldi. Yerle bir olan binalar dikkat çekiyor.

18-04/14/son-dakika-suriye-fuzelerle-vuruldu-yerle-bir-olan-hedeflerden-ilk-goruntu-sizdi-11239911.jpg

Rejim medyası ise, imha edilen füzelerin görüntülerini ekrana taşıdı.

18-04/14/fft16_mf11239642.jpg

12.55 Çin Dışişleri Bakanlığı, saldırı sonrası Suriye krizinde tek çözüm yolunun siyasi anlaşma olduğunu belirten bir açıklama yaptı.

12.50 Bu sabah ofisine girerken videosu paylaşılan Beşar Esad, ilk açıklamasını yaptı: Batı kontrolünü kaybettiği için saldırdı.

ESAD SESSİZLİĞİNİ BOZDU

12.40: Esad: Batı kontrolü kaybettiği için saldırdı. Batının hava saldırıları Suriye'nin terörle mücadeledeki kararlılığını arttıracak. 

İRAN'DAN AÇIKLAMA

12.30: İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Esad'i aradığını açıkladı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Saldırı Ortadoğu'da yıkıma neden olacak. İran Suriye'nin arkasında" açıklamasında bulundu.

12.25 Irak, Arap Birliği'ni olağanüstü toplantıya çağırdı.

NATO TOPLANIYOR

12.10: NATO, Brüksel'deki karargahta öğleden sonra Suriye'yi görüşmek için olağanüstü toplanma kararı aldı. NATO Genel Sekereteri Jens Stoltenberg ise yaptığı açıklama ile Suriye'ye yapılan saldırıya destek vermişti. Stoltenberg, "ABD, İngiltere ve Fransa tarafından atılan adımları destekliyorum. Bu adım, rejimin Suriye halkına yönelik kimyasal silahlarla saldırma kabiliyetini azaltacaktır" demişti.

Stoltenberg Suriye hükümetinin kimyasal silah kullanmakla suçlayarak bunun 'uluslararası normlar ve aklaşmaların açık ihlali' olduğunu da söyledi.

FRANSA SURİYE'Yİ BÖYLE VURDU

12.00: Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Suriye’ye yönelik düzenlenen hava operasyonunda füzelerin ilk fırlatma anını gösteren görüntüleri yayınladı. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’ye saldırı emri vermesinin ardından ABD, İngiltere ve Fransa, Suriye’yi hava harekatıyla vurdu. Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ise, sosyal medya hesabından Suriye’ye yönelik füzelerin ilk fırlatma anını gösteren görüntüleri yayınladı.

18-04/14/fuze1-1523697517.jpg

18-04/14/fuze2-1523697528.jpg

18-04/14/fuze3-1523697536.jpg

ALMANYA: SONUNA KADAR DESTEKLİYORUZ 

11.30: ABD ve müttefikleri tarafından sabah saatlerinde Suriye'ye yapılan operasyonun ardından birçok ülkeden operasyona destek geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel de "Suriye'ye yapılan operasyonu destekliyoruz" dedi.
Angela Merkel yaptığı yazılı açıklamada "Sabah saatlerinde ABD ve müttefiklerimiz tarafından Suriye'ye başlatılan operasyonu destekliyoruz. Kimyasal silah kullanımı derhal durdurulmalı. İngiltere, Fransa ve ABD'yi detsekliyoruz. Suriye rejimini başka kimyasal saldırıları yapmaması konusunda uyarmamız gerekiyor" dedi. 

PUTİN'DEN İLK AÇIKLAMA

10.50: ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye saldırısının ardından açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyı en sert biçimde kınadıklarını vurguladı.

Saldırıyı terörle mücadele ön safta yer alan egemen bir devlete yönelik saldırganlık eylemi olarak niteleyen Putin, saldırının tüm uluslararası ilişkiler sistemi üzerinde yıkıcı etki yaratacağının altını çizdi.

"ABD EYLEMLERİYLE SURİYE'DEKİ İNSANİ FELAKETİ DAHA DA DERİNLEŞTİRİYOR"

Putin, "Rus ordusunun meşru hükümete terörle mücadelede destek verdiği Suriye'ye düzenlenen saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz. ABD, eylemleriyle Suriye'deki insani felaketi daha da derinleştiriyor, sivil halka acılar yaşatıyor ve Suriye ile bölgede yeni bir sığınmacı dalgasını teşvik ediyor" ifadelerini kullandı. 

KANADA'DAN OPERASYONA DESTEK 

10.35: ABD, Fransa ve Birleşik Krallık’ın, Suriye’de kimyasal saldırılar yapıldığı savıyla, Suriye’ye düzenlenen saldırıya ilişkin şöyle konuştu: “Kanada, kendi insanlarına kimyasal silahlarla saldıran Esad rejimini durdurmak için harekete geçen ABD, Fransa ve Birleşik Krallık’ı desteklemektedir.

“Suriye’de kullanıldığı iddia edilen kimyasal silahlarla ilgili soruşturmamızı uluslararası ortaklarımızla beraber çalışarak ilerleteceğiz. Bu saldırılardan sorumlu olanlar mahkeme karşısına çıkmalıdır.” 

TÜRKİYE'YE BİLGİ VERİLDİ

10.10: AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ise Suriye'ye yapılan saldırı hakkında yaptığı açıklamada operasyondan önce Türkiye’ye bilgi verildiğini söyledi.

RUSYA, BMGK'YI ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

09.25: Rusya, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'yi vurması sonrası BMGK'yı olağanüstü toplantıya çağırdı.

RUS ÜSLERİ ZARAR GÖRMEDİ

07.47: Rusya Savunma Bakanlığı, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Esed rejimine yönelik saldırısı sırasında füzelerden hiçbirinin Tartus ve Hmeymim'de bulunan üslere isabet etmediğini duyurdu.

ABD SAVUNMA BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

05.30 ABD Savunma Bakanı James Mattis, Trump'ın Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında Suriye'ye hava operasyonu kararını onayladığını açıklamasının ardından, Pentagon'da bir basın toplantısı düzenledi.

ŞAM'DA SİRENLER ACİL KODUYLA ÇALDI

ABD ile Fransa ve İngiltere'nin, Suriye rejimi hedeflerini vurmaya başlamasından sonra Şam’da siren sesleri duyuldu. Sirenler acil koduyla çaldı, saldırı alarmı verildi.

18-04/14/640xauto.jpg

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'deki kimyasal saldırıya ilişkin "saldırı emri" verdiğini açıklamasından sonra ABD ile Fransa ve İngiltere Suriye rejimi hedeflerini vurmaya başladı. Şam ve Suriye Cumhurbaşkanlığı Sarayına bakan Qasioun Dağı’nın bombardıman esnasındaki o anı fotoğraf karesine yansıdı. Saldırı esnasında Şam’da acil koduyla siren sesleri duyulmaya başladı.

ABD ŞAM'I BÖYLE VURDU

Mattis basın toplantısında, "Bu akşam Fransa, İngiltere ve ABD Suriye'nin kimyasal silah altyapısına hava saldırı eyleminde bulundu" bilgisini aktardı.

Suriye rejimi kimyasal silah kullanmaya devam etmediği sürece bunun, Suriye'ye karşı "tek seferlik" bir ortak hava saldırısı olduğunu belirten Mattis, ABD ve müttefiklerinin 2017'den daha ağır bir hava saldırısında 'Suriye kimyasal silah altyapısını' vurduğunu bildirdi.

18-04/14/resized_135e4-2018-04-14t023754z_987887814_rc1b66fead60_rtrmadp_3_mideast-crisis-syria.jpg

Mattis, "Silah sayısı geçen yıl kullandığımızdan bu yıl iki kat fazla kullandık ... Çok hassas ve orantılıydık, ama aynı zamanda ağır bir saldırıydı." dedi.

RUSYA ABD ULUSLARARASI NORMLARI İHLAL ETTİ

05.20 ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Suriye’ye yönelik operasyonun ilk dalgasının sona erdiğini açıkladı.

5.15 Rusya'dan ilk tepki geldi: 'ABD uluslararası normları ihlal etti.

5.13 Suriye Devlet Televizyonu 13 seyir füzesi hava savunma sistemleri tarafından imha edildi. 

5.10 Şam'da bulunan 81. ve 21. tburların hava savunma devriyeleri saldırılara roketlerle karşılık vermeye çalışıyor.

05.05 ABD Savunma Bakanlığı: "Suriye'deki operasyonumuzu bozmaya çalışan askeri platformları veya ekipmanları hedefleyeceğiz."


05.00 Şimdiye kadar ABD bombalaması Barza bölgesinde bilimsel araştırma merkezi, Qaysun dağlarında Cumhuriyet Muhafızları genel merkezi, Mezzeh Askeri Havaalanı, Damir Askeri Havaalanı, Alkaswa bölgesi ve başkent Şam'da bazı merkezleri kapsıyor

04.50 İngiliz Savunma Bakanlığı: "Suriye'deki operasyonda şu anda 4 Tornado uçağımız katıldı."

04.45 İngiliz Tornedo savaş uçaklarının Güney Kıbrıs'taki askeri üsten havalandıkları belirtilirken,  ABD'nin Deniz Kuvvetleri savaş gemilerini ve Katar'daki üslerden havalanan B-1 bombardıman uçaklarını kullandığı bildirildi. 

ABD UÇAKLARI KATAR'DAN HAVALANDI

04.35 İngiliz Tornedo savaş uçaklarının Güney Kıbrıs'taki askeri üsten havalandıkları belirtilirken,  ABD'nin Deniz Kuvvetleri savaş gemilerini ve Katar'daki üslerden havalanan B-1 bombardıman uçaklarını kullandığı bildirildi.

04.30 Barza’daki bilimsel araştırma merkezinden dumanlar yükseliyor. ABD savaş gemilerinden atılan Tomahawk füzeleri ile hedeflenmesi sonucunda 4. Tugay milis kuvvetlerinin merkezi de vuruldu. Mezze Havaalanı da hedefler arasında. Hava bombardımanında, Şam'ın kırsal kesimindeki El-Kaswa bölgesi de vuruluyor. 

04.10 Trump’ın Suriye’ye saldırı emri verdiğini açıklamasından kısa süre sonra müttefikleri İngiltere ve Fransa’dan da açıklama geldi. İngiltere Başbakanı Theresa May, "Suriye'ye karşı güç kullanmaktan başka alternatif yok" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, "Suriye'de kimyasal silah kullanımının normalleşmesine müsamaha edemeyiz" diye konuştu.

İNGİLTERE'DE SAVUŞ KABİNESİ TOPLANDI

04.02 İngiltere Başbakanı May, savaş kabinesini topladı ve oprasyona katılma kararı aldı. 

KİMYASAL SİLAH KULLANIMI DURANA KADAR

04.00 Trump, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada İngiltere ve Fransa ile birlikte aldıkları karar doğrultusunda Suriye kimyasal silah kullanımını durdurana kadar müdahalede bulunacaklarını söyledi. Ayrıca Suriye'ye destek veren Rusya ve İran'a da uyarıda bulundu.

Hiç olmadığı kadar duygusal görünen Trump sözlerini "Bugün Fransa, İngiltere ve ABD haklı bir şekilde bu vahşete ve barbarlığa karşı güçlerini birleştirdi. Bugün askerlerimize sesleniyorum, tanrı onların yanında olsun. Dua ediyoruz ki ABD'yi korusun" diyerek bitirdi.

Trump, "Amerika Suriye'de belirsiz bir varlık istemiyor... Askerlerimizi eve getirebileceğimiz günü sabırsızlıkla bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Trump, Esad'ı "canavar"a benzetti.

Son Dakika - Ayrıntılar Hazırlanıyor..

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN