Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den Putin'e sert Kırım cevabı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den Putin'e sert Kırım cevabı

Ukrayna'nın yeni Başkanı Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Kırım konusundaki teklifine sert yanıt verdi.

Rusya ile Ukrayna arasında Kırım sınırı ve vatandaşlık konusu ile ilgili tartışmalar giderek sertleşiyor. Putin'in ortak vatandaşlık çağrısına Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den sert yanıt geldi. 

TEK ORTAK TARAFIMIZ SINIRIMIZ

Rusya ile Ukrayna arasında yeni dönemde yeni bir sayfa açma beklentisi sürerken, Zelenskiy, "Uzun süreden beri Rusya ve Ukrayna'nın ne ortak noktası olabileceği üzerine düşünüyorum. Kırım ve Donbass saldırısı sonrası ortak tek bir şeyimiz 2 bin 295 kilometre 400 metre olan sınırımız" diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen hafta yaptığı açıklamada "Birçok kez söyledim. Ukrayna ve Rusyalılar kardeş halklar ve hatta bundan fazlası da. Ben iki halkın tek bir halk olduğunu, ortak vatandaşlık olduğunda, bunun iki tarafa da kazandıracağını düşünüyorum" demişti.

PUTİN'DEN RUS VATANDAŞLIĞI ADIMI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, belli kategorilerdeki Ukrayna vatandaşlarıyla Rus topraklarında doğmuş ve eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) vatandaşı olanlara Rus vatandaşlığına geçişi kolaylaştıracak bir kararname imzaladı.

ORTAK VATANDAŞLIK

Putin’in imzaladığı kararnameye göre, Rusya vatandaşlığına kabul için başvuruda bulunma hakkına sahip vatansız kişilere ve belli kategoride bazı yabancı ülke vatandaşlarına basitleştirilmiş prosedür uygulanacak.

Kırım ve Sivastopol doğumlu olup, bu toprakları 18 Mart 2014 tarihinden önce terk eden ve başka bir ülkenin vatandaşı olmayan Ukrayna vatandaşlarının Rus vatandaşlığına geçişi için basitleştirilmiş prosedür uygulanacağı belirtilen kararnamede, bu kolaylıktan söz konusu kimselerin aileleri de yararlanabilmeleri hükme bağlanıyor.

Kararnameye göre, Rusya’da yaşayan geçici oturum hakkına sahip Ukrayna vatandaşlarına da ailesi ile birlikte kolaylık sağlanacak.

Ayrıca Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti topraklarından yasa dışı sürgüne maruz kalmış, şu anda yabancı bir ülkenin vatandaşı olan ve herhangi bir ülkenin vatandaşı olmayanlar, bu kimselerin birinci dereceden akrabaları da Rus vatandaşlığı başvurusunda kolaylaştırılmış uygulamaya tabi tutulacak.

Kararname ile Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti’nde doğmuş olan Afganistan, Irak, Yemen ve Suriye vatandaşları ile geçmişte SSCB vatandaşı olanlar ve aileleri de aynı haklara sahip olacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da Başkanlık Seçimlerini kazanan Vladimir Zelenskiy'e, Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvali'nin pasaportunun iade edilmesi konusunda öneride bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN