Ehliyet ücreti ne kadar? Ehliyet sahibi olmak kaça mal oluyor?

Ehliyet ücreti ne kadar? Ehliyet sahibi olmak kaça mal oluyor?

Ehliyet ücreti ne kadar? Vatandaşlar yeni yılda yapılan zammın sürücü belgesi ücretlerine yansıyıp yansımayacağını merak ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı yılbaşı itibarıyla sürücü belgesi ücretlerine de diğer 'değerli kağıt' ücretleri gibi yüzde 23.5 oranında zam uygulanacağı açıklanmıştı. Peki ehliyet sahibi olmak kaça mal oluyor? B sınıfı ehliyet fiyatları ve 2019 ehliyet ücreti haberimizde.

B sınıfı ehliyet fiyatları ve 2019 ehliyet ücreti ne kadar? Ehliyet sahibi olma fiyatları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Senenim ilk sınavına girerek sürücü belgesi sahibi olmak isteyen vatandaşlar 'değerli kağıt' ücretlerinin yüzde 23.5 oranında artmasının ehliyet fiyatlarına ne kadar etkileyeceğini araştırıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı 'değerli kağıt' ücretlerine zam yapmıştı. Peki Ehliyet ücreti ne kadar? Ehliyet sahibi olmak kaça mal oluyor? İşte haberin detayları...


2019 EHLİYET ÜCRETLERİ NE KADAR?

Ehliyet sınavı harç bedeli 2019 yılında 496 TL'den 613 TL'ye yükseltildi. 134 TL'lik değerli kağıt bedeli ise 165 TL'ye çıktı. Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı hizmet bedeli ücreti ise 25 TL'den 31 TL'ye çıktı. Böylece 2019 yılında B sınıfı almak isteyen bir sürücü adayı 800 TL ücret ödeyecek.

2019 NEYE NE  KADAR ZAM YAPILDI? 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, değerli kağıtların 2019 yılında uygulanacak satış bedellerini belirledi. Muhasebat ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün konuya ilişkin tebliği, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak 1 Ocak 2019 itibarıyla geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Buna göre, gelecek yıl ilgili kanunda 'değerli kağıt' olarak belirlenen noter kağıtları 13.50 lira ile 27 lira arasında satılacak. Pasaport bedeli ise yeni yıldan itibaren 133.50 lira olacak.

Sürücü belgeleri 166 lira. Kimlik kartları 22.50 lira, aile cüzdanları 121 lira, sürücü belgeleri ile sürücü çalışma belgeleri (karneleri) 166 lira, motorlu araç tescil belgesi 148.50 lira, iş makinesi tescil belgesi 124 lira, her bir çek yaprağı için banka çekleri 8 lira, Mavi Kart ise 12.50 liradan satılacak.

Değerli kağıt bedelleri şöyle:

NOTER KAĞITLARI

— Noter kağıdı: 13.50 TL

— Beyanname: 13.50 TL

— Protesto, vekaletname, re'sen senet: 27 TL

— Pasaportlar: 133.50 TL

— İkamet izni: 89 TL

— Doğum ve değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 22.50 TL

— Kayıp nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 45 TL

— Aile cüzdanları: 121 TL

— Sürücü belgeleri ile sürücü çalışma belgeleri (karneleri): 166 TL

— Motorlu araç tescil belgesi: 148.50 TL

— İş makinesi tescil belgesi: 124 TL

— Banka çekleri (her bir çek yaprağı): 8 TL

— Mavi Kart: 12,50 TL

— Yabancı çalışma izni belgesi: 89 TL

— Çalışma izni muafiyeti belgesi: 89 TL.

19-01/23/ehliyet-sahibi-olma-fiyatlari.jpg

2019 EHLİYET SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı 2019 yılı sınav uygulama takviminde MTSK sınavları hakkında bilgi verildi. Buna göre ehliyet sınavları, 81 ilde açılan e-sınav salonlarında haftanın 7 (yedi) günü randevulu sistemle gerçekleştirilecektir.

EHLİYET SINAVI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

-"M", "A1" ve "B1" sınıfı sertifikalar için 16 (onaltı) yaşını bitirmiş olmak.

-"A2", "B", "BE", C1", C1E", "F" ve "G" sınıfı sertifikalar için 18 (onsekiz) yaşını bitirmiş olmak.

-"A" sınıfı sertifikalar için 20 (gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21) yaşını bitirmiş olmak.

-"C", "CE","D1" ve "D1E" sınıfı sertifikalar için 21( yirmi bir) yaşını bitirmiş olmak.

-"D", "DE" sınıfı sertifikalar için 24 (yirmi dört) yaşını bitirmiş olmak.

-Bütün sertifika sınıfları için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.

-Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen "sürücü olur" sağlık raporu almış olmak.

-"Sabıka kaydının olmadığına dair" dilekçeyi Özel MTSK müdürlüğüne vermek.

-Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.

-Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmek.

-Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

Yabancı uyruklu kursiyerler için başvuru şartları;

- Pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi

- Öğrenim vizesinin bulunması veya Türkiye'de altı aydan fazla kalacağını gösteren ikametgâh izni veya öğrenim vizesi

- Öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi

- Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporunu kayıt esnasında Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmesi

- Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmesi

19-01/23/ehliyet-sahibi-olmak-kaca-mal-oluyor.jpg

ADINI BİLE YAZAMAYAN 78 KİŞİYE EHLİYET

Adana'da sahte belgeler düzenleyip okuma yazma bilmeyen 78 kişinin yerine sınava girerek ehliyet verdikleri öne sürülen 15 sürücü kursu yöneticisi ile 14 joker adliyeye sevk edildi


Adana’da sahte belgeler düzenleyip okuma yazma bilmeyen 78 kişinin yerine sınava girerek ehliyet verdikleri öne sürülen 15 sürücü kursu yöneticisi ile 14 joker adliyeye sevk edildi.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması kapsamında Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri sürücü kurslarına yönelik olarak çalışma başlattı.


Yapılan teknik ve fiziki takibin sonucunda 8 sürücü kursunun sahte belgelerle 78 okuma-yazma bilmeyen şahsa yerlerine sınava girerek ve sahte belge düzenleyerek ehliyet verdiğini belirledi. Polis yaptığı çalışmada 8 sürücü kursunda 15 yöneticinin bu işe karıştığını, 22 şahsın ise joker olarak başkasının yerine ehliyet sınava girdiğini saptadı.

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 37 kişi için gözaltı verilen soruşturmada polis şafak vakti 18 Ocak günü evlere tek tek baskın yaptı. Ayrıca polis sürücü kurslarında da arama başlattı. Yapılan operasyonda 5’i kadın 30 kişiyi gözaltına aldı. Zanlılar 4 gün boyunca emniyette sorgulandı. Zanlılardan 1’i ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılırken 29 zanlı adliyeye sevk edildi. Zanlıların adını bile yazamayan 78 şahsa ehliyet verdiği öğrenildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN