BDDK’nın suç duyurusu ile 50 isme ‘ekonomiyi hedef’ alma davası

BDDK’nın suç duyurusu ile 50 isme ‘ekonomiyi hedef’ alma davası

Bloomberg'te yayınlanan 'ekonomik kriz ve döviz' haberiyle ilgili aralarında haberi yapan gazeteciler ile habere yorum yapan sanatçı ve ekonomistlerin de olduğu 50 kişi hakkında BDDK’nın suç duyurusu üzerine dava açıldı.

ABD merkezli haber kuruluşu Bloomberg, iki muhabiri hakkında geçen yıl Ağustos ayında Türk Lirası'ndaki ani değer kaybından Türk bankalarının nasıl etkilendiğine ilişkin bir haber nedeniyle 2 ila 5 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldığını bildirdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) şikayeti üzerine hazırlanan iddianamede, muhabirler Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç'ın Ağustos'ta yayımlanan bir haber üzerinden "Türkiye ekonomisinin istikrarını zayıflatmaya çalışması" gerekçe gösterildi.

BDDK'nın şikayetiyle sadece haberleri yapanlara değil, bu haberler hakkında yorum yapan 36 sanatçı ve ekonomiste de dava açıldı. 

Suçlanan isimlera rasında Mustafa Sönmez, Merdan Yanardağ, Sedef Kabaş,  Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç gibi isimler var.

19-06/13/1-1560458466.jpg

Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Micklethwait, "Haber değeri taşıyan olaylar hakkında adil ve doğru haberler yapan iki muhabirimize yönelik suçlamaları kınıyoruz" dedi. 

İddianamede savcılığın ceza istediği TCK’nın 53. maddesi hapis değil mahrumiyet cezası öngörüyor.  O madde şöyle:

Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma tedbirine üç farklı şekilde hükmedilebilir:

- Mahkumiyetin kanuni/zorunlu sonucu olarak belli hakları kullanmak yasaklanabilir (TCK m.53/1).
- Kötüye kullanılmak suretiyle suç işlenen bazı hak ve yetkilerin belli bir süre kullanılması yasaklanabilir (TCK m.53/5).
- Mahkeme bazı şartların gerçekleşmesi halinde takdiri bir şekilde sanık hakkında belli hakları kullanmaktan yoksun bırakma kararı verebilir (TCK m.53/6).

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN