Assange'ın Bitcoin ile dansı

Devletlerin gizli bilgilerini dünya kamuoyu yararına sızdırarak ün yapan ve geçtiğimiz günlerde İngiliz polisi tarafından tutuklanan Avustralyalı bilgisayar programcısı Julian Assange'ın Bitcoin ile çarpıcı bir ilişkisi var.

Esasen Assange, Bitcoin'i bir nevi yaratan, bir başka deyişle felsefesini oluşturan topluluğun içinden çıkan bir isim. Bu topluluk, Cypherpunks olarak adlandırılıyor.

Genellikle Assange gibi bilgisayar programcılarından oluşan ve 1980'lerin sonlarında ortaya çıkan topluluk, Cypherpunks e-posta listesi aracılığıyla iletişim kuruyordu. 1994'e gelindiğinde 700 olan e-posta listesinin aboneleri, 1997'de 2000'i bulmuştu.

E-posta listesinin katılımcılarından biri de Julian Assange'dı. Diğer kayda değer isim ilk Bitcoin transferinin alıcı Hal Finney'di. Bitcoin'in gizemli kurucusu Satoshi Nakamoto'nun da bu listenin abonesi ya da katılımcısı olduğu farz ediliyor. Belki güçlü bir iddia olarak ortaya konulduğu gibi Satoshi Nakamoto, bizzat artık aramızda olmayan Hal Finney'dir.

Assange, Bitcoin'in temelindeki şifrepunk felsefesinin en önemli savunucularından biri ve Bitcoin'i kurucusu olduğu WikiLeaks'te etkili bir şekilde kullandı.

2006'da kurulan WikiLeaks, artan finansal ablukalar neticesinde 2010 yılının ortalarında bağış seçeneklerine Bitcoin'i de ekledi ve o sıralarda Bitcoin, henüz 1 dolar değerinde bile değildi.

Aradan geçen yılların ardından WikiLeaks'in bu sayede binlerce Bitcoin topladığı belirtiliyor. Bazı kaynaklarda WikiLeaks'e ait Bitcoin'lerin sayısının 20 bini aştığı ifade edilirken bazı kaynaklar, bunun 4-5 bin civarında olduğunu öne sürüyor. Oluşumun Bitcoin bağışlarının yanı sıra kredi kartı ya da banka transferi gibi farklı yollarla elde edilen paranın bir kısmını ayrı olarak Bitcoin'e yatırdığı da biliniyor.

WikiLeaks'i ayakta tutan en büyük finansal gücün şu anda Bitcoin olduğu ileri sürülebilir. Bu arada Assange da Bitcoin'le bağış alma ve yatırım yapma kararından oldukça memnun olacak ki 2017 yılına gelindiğinde ABD hükümetine sayelerinde Bitcoin'den elde ettikleri yüzde 50,000'lik kârdan ötürü teşekkür ediyordu.

WikiLeaks, Bitcoin kabul etmeye başladığında değeri 1 dolar bile değilken Aralık 2017'de 20,000 dolar olmuştu.

Kesin olarak oluşuma ait olduğu bilinen Bitcoin cüzdanlarından birinde şu anda yaklaşık 4050 adet Bitcoin yer alıyor. Bunların toplam değeri ise bugün 21 milyon doları aşıyor. Bu Bitcoin'ler, kripto paranın 20,000 dolara ulaştığı Aralık 2017'de 81 milyon dolar ediyordu.

Şimdi Assange'ın tutukluluğun ardından WikiLeaks'e ait bu Bitcoin'lere ne olacağı merak konusu. Assange ve WikiLeaks, bunları korumayı başaracak mı, yoksa ABD tıpkı Silk Road'a yaptığı gibi FBI yoluyla ele mi geçirecek?

İyi bir hacker olduğu bilinen Assange'a bu Bitcoin'lerin güvenliğini sağlama konusunda güven duyulabilir. Bununla beraber, aradan geçen yılların ardından ABD'li devlet kurumlarının da Bitcoin üzerine daha ileri düzeyde uzmanlaştığı unutulmamalı.

YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum