Ekonomi takımına dizayn

Ekonomi takımına dizayn

Merkez Bankası’nda, eski Başkan Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasıyla birlikte içeride yeni dizayn başladı. Yaklaşık bir ay içinde Merkez’de ikinci bir değişim yaşandı. Aralarında Baş Ekonomist Doç. Dr. Ali Hakan Kara’nın da yer aldığı en az 9 genel müdür görevden alındı. Ekonomistler ise genel müdürlerin geçmişteki tecrübelerinden bahsederek bunun büyük bir kayıp olduğunu ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanının görevden alınmasından sonra değişim devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararnameyle görevden alınan Murat Çetinkaya’nın yerine Murat Uysal atanmıştı. Yerine gelen Murat Uysal ilk para politikası toplantısında 425 baz puanlık indirim yapmış, devamının da geleceği sinyali verdi. Önceki gün TCMB’nin baş ekonomisti ve bazı bürokratları görevden alındı. Bloomberg’in aktardığına göre TCMB’nin Başekonomisti Hakan Kara’nın da aralarında bulunduğu 9 üst düzey bürokrat görevden alındı. DW ajansının haberinde “Eski Başkan Murat Çetinkaya’nın ardından, Merkez Bankası (MB) yönetim birimlerinde adeta deprem yaratan görevden almalar yaşandı. Bankanın para politikalarına yön veren ve beyin takımı olarak görev yapan genel müdürlerin tamamı Banka Meclisi tarafından görevden alınırken, birçok genel müdür yardımcısı ve müdür de uzman statüsünde görevlendirildi” denildi. Dünya’nın aktardığına göre, Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürü Pınar Özlü’nün yerine aynı departmanda Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürlüğü Fiyat Gelişmeleri ve Kamu Maliyesi Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüten Çağrı Sarıkaya getirildi. Sarıkaya, Aralık 2001’de Merkez Bankası’na araştırmacı olarak göreve başladı. Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürü Yavuz Yeter’in görevi ise 1980’lerden bu yana bankada görev yapan Dr. Ali Çufadar’a devredildi. Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürü olan Çufadar, Operasyon Genel Müdürü olarak kurumda hizmet veriyordu. Ali Çufadar’ın yeni görevlendirmesi nedeniyle boşalan Operasyon Genel Müdürlüğü görevine ise Ankara Şubesi Müdürü Dr. Yusuf Bora Enhoş oldu. Enhoş, İletişim ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı iken Ankara Şubesi Müdürlüğüne atandı. Piyasalar Genel Müdürü Orhan Kandar’ın yerine gelen isim ise Doruk Küçüksaraç seçildi. Küçüksaraç da aynı genel müdürlükte Piyasalar Analiz Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Ayrıca Bilişim Teknolojileri Genel Müdürlüğü görevine Mehmet Zahit Ateş getirilirken Ateş de Bilişim Teknolojileri Denetçisi iken Bilişim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Uygulama Geliştirme ve Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı olarak atanmıştı. Başekonomist Doç. Dr. Hakan Kara’nın yerine atama yapılmadı. TCMB Meclisi tarafından alınan karar, 9 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak.

19-08/09/ekran-resmi-2019-08-09-212354.png

‘İŞE YARAR PARA POLİTİKASI YAPAMAZ HALE GELİYOR’

Bilkent Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Refet Gürkaynak da Twitter’dan yaptığı yorumda şunları söyledi: “Görevden alındıklarını öğrendiğimiz merkez bankacıların birçoğunu tanıyorum. Bu rejimde lafları geçmese de anlayışımıza çok şey katan, dünyanın her yerinde haklı olarak kıymet gören iktisatçılar. Merkez Bankası istese de işe yarar para politikası yapamaz hale getiriliyor. Merkez Bankası’nda, siyasi atama ile gelinen Para Politikası Kurulu üyeliği dışında, uzmanlıkla gelinen mevkilerdeki devlet memurlarını görevden almak, sadece daha da yanlış para politikası yapmak değil, doğrunun ne olduğunu söyleyecek de kimse bırakmamak sonucunu doğuracak.”

‘KURUMSAL HAFIZA KAYBI’

Hakan Kara’yı Merkez’in ‘omurgası’ olarak nitelendiren Londra merkezli Bluebay Asset Management Stratejisti Timothy Ash, deneyimli ekonomistin ayrılışının büyük bir kayıp olacağını söyleyerek “Anlaması gerçekten zor” dedi. Kara’nın son 20 yılda Merkez Bankası’nı ziyaret eden yabancı yatırımcıların en çok ziyaret ettiği isim olduğunu ifade eden Ash “Gerçek bir hayal kırıklığı. Çok iyi bir ekonomist ve düzgün bir insandı. Birileri, Kara’nın kaybının Çetinkaya’nın görevden alınmasından daha büyük bir kayıp olduğu yorumunda bulundu. Daha fazla katılamazdım. Sanırım bu kurumsal hafıza kaybı gelecek on yıllarda yatırımcıların Merkez Bankası’na baktıklarında görecekleri şey olacak” dedi.

MASAK BAŞKANI DA GÖREVDEN ALINDI

Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bünyesinde ve teşkilat yapısında değişiklikler yapılırken Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) başında bulunan Osman Dereli de görevden alındı. Dereli’nin yerine yine Hazine ve Maliye Bakanlığı teşkilatı içinden bir atama yapılması bekleniyor. Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürü Hayrettin Kurt’un bu göreve getirileceği iddialar arasında. Maliye Bakanlığı’nda hesap uzman yardımcısı olarak 1997 yılında göreve başlayan Dereli, 2008-2012 arasında Gelir İdaresi Başkanlığı’nda grup başkanı olarak çalıştı. Dereli, 25 Eylül 2012’den bu yana Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. Dereli Mart 2016 itibariyle MASAK Başkanı olmuştu.

‘DOĞRULARI SÖYLEYECEK İNSAN KALMADI’

Ekonomi yazarı Uğur Gürses de DW Türkçe’ye yaptığı yorumda söz konusu görevden almaları ‘hava bombardımanı’ olarak nitelendirdi. Operasyon Genel Müdürü Dr. Çufadar ile Piyasalar Genel Müdürü Kandar’ın bankaya 1988’de giren, ‘çekirdekten yetişme Merkez Bankacılar’ olduğunu söyleyen Gürses “MB’nin kurumsal bağımsızlığı zaten kalmamıştı, ikincisi bankanın Ankara’dan İstanbul’a taşınma projesi var. Krizdeyken at değiştirmek misali bunu dere geçerken at değiştirmek gibi görüyorum. Hiç akıl karı değil. Burada merkez bankacılığı kazınıyor” dedi. Ekonomist Mahfi Eğilmez ise “TCMB’deki görevden almaları ‘kuru nasıl etkiler’ endişesine endeksleyen bir toplumda Merkez Bankası bağımsız olamaz” dedi. İktisatçı Erik Meyersson da yaşananları bir felaket olarak nitelendirdi ve ekledi: “Bu sadece Merkez Bankası’na yönelik büyük bir insan kaynağı kaybı değil aynı zamanda da Türkiye ekonomisinin durumuna dair doğruları söyleyecek herhangi biri kalıp kalmadığına dair kaygıları artırıyor.”

 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN