Ekonomistlerden Merkez'in zararına çarpıcı yorum: Dünyanın en pahalı deneyinin faturasının ilk taksidi

Ekonomistlerden Merkez'in zararına çarpıcı yorum: Dünyanın en pahalı deneyinin faturasının ilk taksidi

Merkez Bankası'nın 2023 bilançosunu yorumlayan Türkiye'nin önde gelen iktisatçılarından Mahfi Eğilmez, açıklanan 818 milyar TL zararın, "yanlış ekonomi politikasının sonucu" olduğunu belirtti. Zararın tahmininden düşük olduğunu belirten Prof. Dr. Hakan Kara da, “Dünyanın en pahalı iktisadı deneyinin faturasının ilk taksiti” ifadesini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 31 Aralık 2023'te sona eren 92. hesap dönemine ilişkin bilançosunu değerlendiren ekonomistlerden ilk yorum geldi.

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Merkez’in zararını 900 milyar TL’ye yakın tahmin ettiğini belirtirken, “Dünyanın en pahalı iktisadı deneyinin faturasının ilk taksiti” değerlendirmesinde bulundu.

MERKEZ'İN ZARARI 818 MİLYAR LİRA

TCMB’nin 31 Aralık 2023'te sona eren 92. hesap dönemine ilişkin bilançosu, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, 2023 sonu itibarıyla TCMB'nin aktif toplamı 6 trilyon 923 milyar 835,9 milyon lira düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde Bankan’ın altın mevcudu 1 trilyon 417 milyar 869,8 milyon lira oldu.

Geçen yılın sonu itibarıyla TCMB'nin ihtiyat akçesi tutarı 9 milyar 664,2 milyon lira olarak belirlendi. Bu sonuçlarla Bankan’ın 2023 yılındaki dönem zararı 818 milyar 182,9 milyon lira olarak kayıtlara geçti.

"YANLIŞ EKONOMİ POLİTİKASININ SONUCU"

Deneyimli iktisatçı Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası’nın 31 Aralık 2023'te sona eren 92. hesap dönemine ilişkin bilançosunu değerlendirdi.

Ekonomist Eğilmez, X hesabından yaptığı paylaşımda şu değerlendirmeyi yaptı:

"Merkez Bankası 2023 yılı için 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Bunun olacağını 12 Ocak günlü paylaşımımda yazmıştım. Yanlış ekonomi politikasının sonucu."

Mahfi Eğilmez 12 Ocak 2024’te X hesabından şu değerlendirmeyi yapmıştı:

"TCMB analitik bilançosunda asıl olarak kâr veya zararı gösteren Diğer Kalemler verisi 2023 yıl sonunda + 894,9 milyar TL oldu. (Banka zararda). 2022 sonudna eksi 41,2 milyar TL idi (Banka kârdaydı). TCMB’deki bu büyük zarar artışı KKM için ödenen paradan kaynaklanıyor."

"BU ZARARA NEDEN OLANLAR HUKUK ÖNÜNDE HESAP VERMELİ"

Ekonomist Serkan Özcan, Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını sağlamak için zarar etmesinin anlaşılabilir olduğunu, ancak bu zararın yanlış ekonomi politikalarıyla ilişkilendirilmesi gerektiğini vurguladı. Özcan, "Ancak bu zarar; 'Ben ekonomistim, faiz düşerse enflasyon da düşer' denerek veya dövizdeki artışı durdurmak için döviz farkını garanti ederek (KKM) oluşuyorsa, yapılacak tek şey vardır. O da bu zarara sebep olanların hukuk önünde hesap vermesi," şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN