Fed faiz artırırsa ne olur? Türkiye nasıl etkilenir? FED'in faiz kararı bekleniyor...

Fed faiz artırırsa ne olur? Türkiye nasıl etkilenir? FED'in faiz kararı bekleniyor...

Piyasalar ABD Merkez Bankası FED'in faiz artırımı kararına odaklandı. Piyasalar şimdiden Fed faiz artıracakmış gibi davranmaya başladı. Peki Fed faiz artırısa ne olur? Fed'in faiz artırması Türkiye'yi nasıl etkiler? Dolar kuru ne kadar oldu? Haberimizde ayrıntılarını inceleyebilirsiniz.

[Karar]

Amerikan Merkez Bankası (FED) toplantısına tüm piyasalar odaklandı. Fed'in faiz artırımının en çok gelişmekte olan ülkeleri etkilemesi bekleniyor. Piyasalar şimdiden Fed'in faiz artırım olasılığını satın aldı yani piyasalarda Fed faiz artıracakmış gibi işlemler gerçekleştirildi.

Fed'in o çok korkulan faiz artırımı gerçekleştiğinde neler olabileceğini haberimizde görebilirsiniz.

PİYASALAR FED'İN FAİZ KARARINI BEKLİYOR

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, dün akşam saatlerinde, ABD'li rahip Andrew Brunson'ın geleceğine ilişkin olarak Türk yetkililer ile görüşmeler yapılmasını beklediğini söylemesinden sonra 6.06 liraya kadar inen dolar, yeni güne 10 kuruşluk artışla 6.15 liranın üzerinde başladı.

Pompeo New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Evet, bu ay serbest bırakılabilir. Geçen ay serbest bırakılmalıydı. Aslında bugün serbest bırakılmalı. Türklerle görüştük. Beklentileri biliyorlar. Rahip Brunson ve Türkiye'de tutuklu bulunan diğer ABD vatandaşlarının tümü serbest bırakılmalı ve bunun hemen yapılması gerekiyor" dedi.

Erken saatlerde;
     - dolar en düşük 6.0686 ve en yüksek 6.17 lirayı gürdükten sonra 6.10 lira,
     - euro en düşük 7.1378 ve en yüksek 7.25 lirayı gürdükten sonra 7.18 lira,
     - sterlin en düşük 7.9629 ve en yüksek 8.09 lirayı gürdükten sonra 8.01 lira dolayında hareket ediyor.

Borsa İstanbul Endeksi haftanın ilk gününü yüzde 1.59 artışla 99 bin 547 puandan kapatırken, bankacılık sektörüne yönelik dün başlatılan mali durum belirleme çalışmasının verdiği iyimserlik ve sorunlara karşı olası atılacak adımların beklentisiyle banka hisseleri yüzde 6.3 artışla 111 bin 586 puandan kapandı.

Piyasalar bu hafta ABD faiz kararı başta olmak üzere küresel gelişmelerin yanında, içeride bankacılık sektörüne yönelik dün başlatılan mali durum belirleme çalışması da yakından izleniyor.  ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün başlayacak iki günlük para politikası toplantısında faiz oranlarını 2015 sonlarından bu yana sekizinci kez artırması bekleniyor.

FED FAİZ ARTIRIRSA TL/DOLAR PARİTESİ NASIL ETKİLENİR?

Fed'in faiz artırmaya devam etmesi durumunda ABD'de tahviller satılır ve emtia(ticarete konu olan tüm mallar ve ürünler) fiyatları artmaya başlar. Emtia fiyatlarının artması diğer ülkelerin cari açığının artmasına neden olur.

Emtia fiyatları artarsa gelişmekte olan ülkelerin büyüme performansı düşer. Türkiye'de bir gelişmekte olan ülke statüsündedir.

Büyüme performansının düşmesi işsizliğin artmasına neden olur.

Ayrıca Fed'in faiz artırdığı durumda tüm dünyadaki dolar ABD'ye geri döner ve Türkiye'ye olacak olan yatırımlar da bu doğrultuda azalır.

Ayrıca Fed'in faiz artırımı durumunda dolar aşırı değerlenir ve Dolar/TL kuru 3 TL psikolojik sınırını aşması ihtimali kuvvetlenir. Tüm dünyada dolar borcu olanların kendi para birimlerine göre maliyetleri artar.

DOLAR KURU GÜNE NASIL BAŞLADI?

Dolar/TL, dünkü düşüşünü bugün de sürdürerek, 6,10'un altında işlem görüyor.  Dün dolar/TL 6,3325'e kadar yükselse de küresel piyasalarda dolar olan talebin azalmasından bulduğu destekle 6,0505 seviyesine kadar geriledi ve günü yüzde 2,15 düşüşle 6,1511'den tamamladı. 

Dolar/TL, dünkü düşüşünü bugün de sürdürerek, saat 09.45 itibarıyla yüzde 0,85 azalışla 6,10'un altında dengelendi. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,72 azalışla 7,1880'den, sterlin/TL de yüzde 0,79 değer kaybıyla 8,0145'ten alıcı buluyor.

Avro/dolar paritesi yüzde 0,1 artışla 1,1757 ve dolar endeksi yatay bir seyirle 94,207 seviyesinde bulunuyor.

Analistler, bugün yurt içinde veri akışının zayıf olduğunu, ABD'de açıklanacak tüketici güven endeksinin takip edileceğini belirterek, ABD'de Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurulu görüşmelerine katılmak için New York'ta bulunan ülke liderlerinin, yaptıkları ikili görüşmeler ve konuşmaların piyasaların odağında olacağını kaydetti.

Dolar/TL'de teknik açıdan 6,00 seviyesinin destek konumunda bulunduğunu, bu seviyenin kırılması durumunda 5,70 seviyesinin gündeme geleceğini söyleyen analistler, 6,15'in ise direnç olarak izleneceğini dile getirdi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN