FED’in güvercin mesajı piyasalara su serpti

FED’in güvercin mesajı piyasalara su serpti

Merkez Bankası Başkanının görevden alınması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları doları yeniden 5.70 liranın üzerine çıkardı. Dün FED’in güvercin mesajlarıyla düşüşe geçen kur, 5.65 seviyesine kadar geriledi. Faiz indiriminin kapısı aralayan FED Başkanı Powell, yaklaşık 50 baz puanlık düşüşe imza atacak.

ABD’de güçlü gelen tarım dışı istihdama rağmen Amerikan Merkez Bankası (FED) faizleri indirecek. FED Başkanı Jerome Powell, temmuz FOMC toplantısında faiz indiriminin kapısını araladı.  New York’ta UBS Securities baş ABD ekonomisti Seth Carpenter “Ekonomi gerçekten yavaşlıyorsa ve seni devirebilecek şoklara maruz kalmışsan, çeyrek puanlık indirim defansif bir hamle değil. Veriye bağımlılıktan risk yönetimine kayıyorlar” dedi. Powell, ABD ekonomisinin alarm veren işletme güveni ve imalattaki küresel yavaşlamadan kalıcı şekilde düşük seyreden enflasyona kadar risklerle karşı karşıya olduğunu söyledi. Bu ayın sonunda en az 25 baz puanlık faiz indirimi bekleyen traderlar Powell’ın yorumlarının ardından beklentilerini artırdı. Şimdiyse piyasa 2019 sonuna kadar neredeyse üç kez 25 bp faiz indirimine gidileceğini fiyatlıyor. Kısa vadeli ABD Hazine tahvili faizleri sert düştü; 2 yıllıkların faizi yüzde 1.82 oldu. Dolar da zayıfladı, ABD hisseleri rekor seviyeleri gördü. Cornerstone Macro LLC partnerı Roberto Perli, müşteri notunda “(Powell) yatırımcıları faiz indirimi beklemeye cesaretlendirir gibi göründü. Yarım puanlık faiz indirimi için kapıyı ardına kadar açık bıraktı” ifadelerini kullandı. Powell’in açıklamaları doların değer kaybetmesi karşısında TL’ye yaradı. Dün güne 5.74 seviyelerinden başlayan dolar/TL Powell’in konuşmalarıyla 5.65’e kadar geriledi.  

Dolar, FED Başkanı Jerome Powell’ın zayıf işletme güveni ve imalattaki yavaşlamayla ilgili endişelerini dile getirmesi sonrasında traderların FED faiz indirimine göre pozisyon almasıyla, Hazine tahvili faizleriyle birlikte düştü. Dolar G-10 paralarının çoğu karşısında geriledi. ABD Hazine tahvilleri getiri eğrisi boyunca yükseldi. Gecelik endeks swapları FED’in 30-31 Temmuz toplantısında politika faizini en az 25 baz puan azaltacağını işaret ediyor. Yen dolar karşısında bir haftanın yükseğine tırmandı. Auckland’da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Döviz ve tahvil stratejisti Sandeep Parekh “Powell birden fazla faiz indirimi bekleyenlere güven verdi. ABD enflasyon verisi beklentiyi ıskalarsa faiz indirimi ihtimali artar ama bence hedefi tutturan ya da az üzerindeki bir enflasyon verisi doları fazla destekleme” açıklamasını yaptı. 

50 BAZ PUAN PANİK YARATIR

Commerzbank ekonomisti Bernd Weidensteiner, FED’in temmuz toplantısında büyük bir ihtimalle 50 yerine 25 baz puan faiz indireceğini söyledi. “Cuma günü yayınlanan güçlü tarım dışı istihdam verisinin ardından büyük bir adım düşük ihtimal” diyen Bernd Weidensteiner, 25 bp faiz indiriminin gerçekleşmiş olan bir krize tepki niteliğinde olmaktan çok sigorta işlevi göreceğini belirtti. Weidensteiner’in notunda “50 baz puan faiz indirimi çok fazla panik yaratır” ifadeleri yer aldı.

KURDA NEFES ARALIĞI

FED Başkanı Jerome Powell’ın daha büyük faiz indirimi beklentilerini canlandıran açıklamaları sonrası dolar/TL aşağı yönlü hareket ediyor. Önceki güne 5.73 civarından başlayan dolar/TL Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TCMB’ye yönelik açıklamaları ardından 5.75’in üzerini gördü. Fakat, FED’den gelen açıklamalarla birlikte yönünü aşağı çevirdi. Yüzde 1 azalışla 5.6761’den kapanan dolar/TL ise dün 5.65’e kadar geriledi. Euro/TL ise 6.40’ın altına indi. 

PPK YAKLAŞTIKÇA GERGİNLİK ARTACAK

Ekonomistler ise durumu şöyle değerlendirdi: “Cuma günü ABD’de paylaşılan tarım dışı istihdam verisinin arkasından temmuz ayına ilişkin öngörüler biraz da olsa gerilemişti. Powell’ın son açıklamaları da temmuzda indirimin masada olduğu görüşüne neden oldu ve Türk lirası da dahil EM’lerde olumlu bir hava söz konusu olduğu söylenebilir. Fakat Para Politikası Kuruluna (PPK) yönelik soru işaretleri sebebiyle geri çekilmeler sınırlı olabilir. PPK toplantısı yaklaştıkça gerginlik yükselecektir” yorumunda bulundu.

YABANCI 130 MİLYON DOLARLIK HİSSE ALDI

Yurt dışında yerleşik kişiler, 5 Temmuz haftasında 130.1 milyon dolarlık hisse senedi aldı. 70.8 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 19.6 milyon dolarlık Şirket Borçlanma Senetleri (ŞBS) sattı. Yurtdışında yerleşik kişilerin bir önceki hafta 29 milyar 211.9 milyon dolar olan hisse senedi stoku, söz konusu haftada 31 milyar 401.8 milyon dolara yükseldi. Geçen hafta yurt dışında yerleşik kişilerin DİBS stoku, 14 milyar 622.2 milyon dolardan 15 milyar 183.4 milyon dolara çıktı. Söz konusu dönemde yurtdışı yerleşik kişilerin ŞBS stokları ise 19.6 milyon dolarlık satışla 491.6 milyon dolardan 472 milyon dolara geriledi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN