FETÖ’nün radar tuzağına yeni düzenleme kapıda

FETÖ’nün radar tuzağına yeni düzenleme kapıda

FETÖ bağlantılı şirket ve memurların hazırladığı ve haksız yere ceza ödeten radar tuzağında sona gelindi. Yeni uygulamayla birlikte radar noktalarından 500 metre öncesi ve sonrasında farklı hız limiti uygulanmayacak ve sürücüler levhalarla uyarılacak.

EKONOMİ SERVİSİ

Avcı şirketlerin radar tuzağına yeni düzenleme geliyor. Özellikle belediyelerin yüzde 30 para kazandığı Trafik Elektronik Denetleme Sistemi’nin (TEDES) haksız ceza uygulaması son buluyor. Şehirlerarası yollarda kurulan radar sisteminin altından geçtiğimiz ay Polis Bakım ve Yardım Sandığı ortaklığının (POLSAN) çıktığını söylemiştik. POLSAN ortaklığıyla Poltes Robot firması haksız yere kesilen cezaları FETÖ’nun kasasına aktarıyordu.  15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra FETÖ bağlantılı şirket ve memurların hakkında yapılan soruşturmayla birlikte sistem tekrar olması gereken haline dönecek. POLSAN’a yapılan atamalarla birlikte FETÖ üyelerinden temizlenen sistem, şimdi tek tek örgütün kumpasını temizliyor.

FARKLI HIZ LİMİTLERİ YOK

Açıklamaya göre, “Halk arasında ‘sabit radar’ olarak bilinen TEDES, uygulamada yaşanan bazı sorunlar, ihtiyaçlar ve vatandaşlardan gelen şikayetler doğrultusunda yeniden düzenlendi.” İçişleri ile Maliye bakanlıklarınca yapılan değişikliklerden yola çıkarak, “Yerleşim yerleri giriş ve çıkışında yol üstü levhalar ile sabit radar uygulaması olduğuna dair ışıklı uyarı levhaları konulacak. Sabit radar noktalarından 500 metre öncesi ve sonrasında farklı hız limiti uygulanmayacak, 500 metre öncesinde sürücüler hız limitlerini de gösterir şekilde trafik levhalarıyla uyarılacak. Denetim yapılan yolda uygulanan hız limitinin onda birine tekabül eden mesafelerde birden fazla sabit radar denetimi gerçekleştirilmeyecek. Örneğin hız limiti saatte 100 kilometre olan yerde 10 kilometre, 70 kilometre olan yerde ise 7 kilometre mesafede aynı yön ve istikamette, birden fazla sabit radar sistemiyle denetim yapılmayacak.” İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çok sayıda sürücünün şikâyetçi olduğu TEDES ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Süleyman Soylu, “Devlet hem vatandaşını korumak için hem de gelir elde etmek için vatandaşına tuzak hazırlamaz. Bu konudaki bütün hazırlıklar yapıldı. İnşallah ortaya koyduğumuz iradeye milletimiz de karşılık verecek” dedi. Yetkililer, TEDES’te vatandaşın mağduriyetinin giderilmesini sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmeye gidildiğini, böylece kısa mesafe ve zaman aralığında birden fazla cezalı duruma düşülmesinin önüne geçildiğini kaydetti. TEDES’lerin gelecek günlerde yeni düzenlemeye uygun hale getirileceği öğrenildi.

BELEDİYELERİN İŞTAHI KABARDI

Pilot olarak seçilen 7 ilde bulunan ve sadece Ordu’da bir yılda yarım milyona yakın araca ceza kesen TEDES, sisteminden belediyelerin pay alması diğer belediyelerin de iştahını kabarttı. Sistemi gelir kapısı olarak gören birçok belediye nasıl kurulduğunu ve nasıl işlediğini öğrenmek için Ordu’da inceleme yaptı.

Bu çerçevede Manisa, Trabzon, Samsun, Denizli, Malatya, Eskişehir ve Bursa ve Aydın’da da belediye meclisleri tarafından büyükşehir belediyelerine yetki verilirken, bazı büyükşehir belediyeleri ile emniyet müdürlükleri arasında protokol imzalandı.  TEDES tuzaklarıyla 280 TL’den başlayıp 4 bin 500 TL’ye kadar radar cezası yiyen dahi var. Sistem pilot illerde 1 yılda 50 bine yakın araca ceza kesti.

MAHKEME CEZALARI HUKUKSUZ BULUYOR

Gaziantep’te 14 Nisan’da uygulamaya geçilen TEDES radar sistemiyle bugüne kadar yaklaşık 150 binin üzerinde sürücüye ceza kesildi. Bozüyük çevre yolu ile Bilecik, Eskişehir, Bursa ve Kütahya yolları girişlerinde bulunan 5 radarla günde ortalama 1000 araca ceza yazıldı. Ordu’da 3 ay önce hizmete giren TEDES kapsamında, otomobiliyle Karadeniz Sahil Yolu’nda 17 kez hız ihlali yaparak radara giren bir vatandaş, 4 bin 680 liralık trafik cezasının iptali için mahkemeye başvurdu. Mahkeme 3 dakika arayla kesilen TEDES radar cezaların bir kısmını hukuka aykırı bularak iptal etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN