Hedefteki sapmalar Fitch’i harekete geçirdi

Hedefteki sapmalar Fitch’i harekete geçirdi

Fitch, Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu düşürdü. Kuruluşun değerlendirmeyi Kasım 2019’da yapması bekleniyordu. Erken yapılan değerlendirme için açıklama yapan Fitch “Ülkedeki gelişmeler, takvimden sapmaları gerektirdi” dedi.

Türkiye ekonomisindeki dalgalı seyir, yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarını harekete geçirdi. Kısa bir süre önce Moody’s Türkiye’nin kredi notunu düşürürken, şimdi de Fitch not indirimi yaptı. Fitch, Türkiye’nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunu BB’den BB- ‘ye düşürdü. Görünümü negatifte bıraktı. Olağan takviminde Türkiye değerlendirmesini 1 Kasım 2019’da yapması beklenen Fitch, yaptığı yazılı açıklamada “Ülkedeki gelişmeler, takvimden sapmaları gerektirdi” ifadelerini kullandı. Kuruluş not indirimindeki kararını şu nedenlere dayandırdı:  * Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınması, Fitch’in, ekonominin yeniden dengeye gelmesi süreciyle tutarlı olduğunu düşündüğü trend altı büyüme ve deflasyona, otoritelerin tolerans gösterebileceği konusundaki şüpheleri artırıyor.  Söz konusu karar ayrıca, kurumsal bağımsızlıkta, ekonomi politikasındaki tutarlılıkta ve hesap verilebilirlikte oluşan bozulmayı işaret ediyor. * Uzayan seçim döngüsünün haziranda sona ermesi, ekonomik düzenleme için siyasi zemini hazırlamıştı. Ancak Merkez Bankası Başkanı’nın bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile görevden alınması, hâlihazırda zayıf olan yerel güvene zarar veriyor. Türkiye’nin ihtiyacı olan yüksek seviyedeki dış finansman için gerekli yabancı sermaye akışını tehlikeye sokuyor ve ekonomik sonuçları kötüleştiriyor. Karar, yapısal reformlar ve özel sektör finansman yönetimi beklentileri üzerindeki belirsizlikleri artırıyor. * Kuvvetler ayrılığının sarsıldığı, yetkinin başkanlıkta toplandığı bir ortamda, daha az tahmin edilebilir kararlar alınıyor. * Rusya’dan alınan S-400 füzeleri parçalarının Türkiye’ye intikaliyle daha da tetiklenen ABD yaptırımları riski devam ediyor. * Faiz oranları ve enflasyon ilişkisi hakkında görüşlerini sık sık dile getiren Cumhurbaşkanı, Merkez Bankası Başkanı’nın hükümetin faizle ilgili talimatlarını yerine getirmediğini söyledi.  * Büyüme ve enflasyon tercihi arasındaki bir değiş tokuş, faiz oranlarında piyasa beklentilerinin ötesinde bir düşüşe, bu da para biriminde değer kaybı riskine, kurumsal ve bankacılık bilançolarındaki stresin artmasına ve istikrardaki azalışa yol açıyor. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN