İmalat verileri daralmayı işaret ediyor

İmalat verileri daralmayı işaret ediyor

PMI verileri, Türk imalat sektöründeki faaliyet koşullarının temmuzda zorlu kalmaya devam ettiğine işaret etti. Sektördeki daralma 16’ncı ayda da sürdü. İhracat siparişlerinin istikrarlı seyrine bağlı olarak üretimdeki yavaşlama hızı son 4 ayın en düşük düzeyinde gerçekleşti.

ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) temmuzda 46,7’ye gerileyerek sektörde daralmanın 16’ncı ayda da devam ettiğini gösterdi. Üretimdeki daralma güç kaybederken ihracat siparişleri yatay seyretti, fiyat artışları ise yavaşladı. IHS Markit tarafından İSO için hazırlanan imalat PMI, haziranda 47,9 değerini almıştı. Endekste 50’nin altı daralmaya, üzeri seviyeler büyümeye işaret ediyor. Sektörün yeni siparişlerindeki daralmanın hızı iç talepteki gerileme nedeniyle arttı. İhracat siparişleri ise yatay seyretti. Yeni siparişler alt endeksi temmuzda 46,9’dan 44,2’ye geriledi. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi temmuzda 50,6’dan 50’ye indi. İhracat siparişlerindeki görece olumlu görünüm bazı imalatçıların üretimi artırmasını ve üretimdeki daralmanın hafiflemesini sağladı. Üretim alt endeksi temmuzda 46,3’ten 47,2’ye yükseldi. İmalatçılar üzerindeki enflasyon baskıları temmuzda hafifledi. Girdi fiyatlarındaki artış devam etse de art arda ikinci defa güç kaybetti ve tarihsel ortalamanın altında kaldı.

Fabrika çıkış fiyatları ise beş ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, şunları söyledi: “Son PMI anketinde Türk imalatçılarından karışık sinyaller geldi. Bir taraftan, toplam yeni siparişlerin yavaşlamasıyla talep koşulları temmuz ayında zorlu kalmaya devam etti. Diğer taraftan, ihracatın istikrar kazanması üretimdeki yavaşlamanın daha ılımlı gerçekleşmesini sağladı. Son aylarda enflasyonist baskılarda düşüş eğilimine işaret eden PMI verileri de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın temmuz ayındaki faiz indirimine zemin hazırladı.”
ürkiye’nin ikinci çeyrekteki turizm performansı belli oldu. Nisan, Mayıs ve Haziran ayını kapsayan dönemde geçen yılın aynı çeyreğine göre gelirler yüzde 13,2 artış kaydetti. Böylece rakam 7 milyar 973 milyon 963 bin dolara ulaştı. Turizm gelirinin (cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamaları hariç) yüzde 87,8’i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 12,2’si ise yurtdışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etti. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 5 milyar 576 milyon 564 bin dolarını kişisel harcamalar, 2 milyar 397 milyon 399 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Bu çeyrekte yabancıların ortalama harcaması 607 dolar, yurtdışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 766 dolar oldu. Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2019 yılı 2’nci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 15,3 artarak 12 milyon 762 bin 346 kişi oldu. Bunların yüzde 90,1’ini 11 milyon 499 bin 211 kişi ile yabancılar, yüzde 9,9’unu ise 1 milyon 263 bin 135 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 34,4 azalarak 1 milyar 82 milyon 543 bin dolar oldu. Bunun 967 milyon 276 bin dolarını kişisel, 115 milyon 266 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Bu çeyrekte yurtdışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,4 artarak 2 milyon 444 bin 668 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 443 dolar olarak gerçekleşti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN