İş dünyası sessiz kaldı TL yumruk yedi

İş dünyası sessiz kaldı TL yumruk yedi

Ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na şehit cenazesinde yapılan saldırı, toplumun neredeyse tüm kesiminden tepki topladı. Fakat iş dünyası sessizliğe büründü. En ufak gelişmede kurumsal açıklamalarda bulunan iş dünyasının bazı temsilcileri saldırıyı sadece sosyal medya hesapları üzerinden eleştirdi. Sessizlik piyasalardaki güven açığını bir kez daha gündeme getirdi. Kur dün neredeyse 5.86’ya yaklaştı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na geçtiğimiz Cumartesi günü yapılan saldırının ardından gerek muhalefet cephesinden gerekse AK Parti tarafından kınama mesajları ardı ardına geliyor. Ankara’nın Çubuk ilçesine bağlı Akkuzu Mahallesindeki cenazeye Ankara Büyükşehir Belediyle Başkanı Mansur Yavaş ile katılan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, cenazeye katılan bir grubun saldırısına uğramasının ardından, “Şehitler ölmez vatan bölünmez, kahrolsun PKK” sloganları atan bir grup Kılıçdaroğlu’na yumruk ve tekmelerle saldırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da yapılan saldırıyla ilgili “Ne yazık ki Çubuk’ta bir şehidimizin cenaze töreninde istenmeyen bir olay meydana gelmiş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik protestolar şiddet eylemine dönüşmüştür” açıklamasını yaptı. Fakat iş dünyası bu duruma sessiz kaldı. Kurumsal sessizliğe bürünen iş dünyasından tek bir resmi açıklama gelmedi. İş dünyasının bu sessizliği bir yumrukta TL’ye attırdı. Kur dün gün içinde 5.85 seviyesini geçti. Euroda 6.58’e kadar tırmandı. Bazı iş dünyası temsilcileri tek açıklamayı sosyal medya hesapları üzerinden yaptı.
TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırıyı kınadıklarını ifade ederek “Bu saldırı toplumsal birlik ve çoğulculuğumuzu güçlendirecek saygılı siyasi tutum ve söylemlerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Terörizm ile ancak iktidarıyla, muhalefetiyle ve toplumun tüm kesimlerinin ortak mücadele ruhuyla mücadele edebiliriz. Bu vesile ile tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyor, yakınlarına başsağlığı diliyoruz” ifadelerine yer verdi.
TOBB Başkanı Rifar Hisarcıklıoğlu “Şehidimizin cenazesinde CHP Genel Başkanı Kelam Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyı kınıyorum” dedi.

TİM Başkanı İsmail Gülle “Toplumsal hassasiyetlerimize en büyük dikkati sarf etmemiz gereken bir dönemde, birlik, beraberlik içinde olmak. Vatanımız ve bayrağımız için canını vermiş şehitlerimizin cenazesinde bu hassasiyetlere özen hepimizin görevidir. Sayın Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyı kınıyorum” açıklamasını sosyal medya üzerinden yaptı.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na şehidimizin cenaze töreni sırasında yapılan saldırıyı kınıyor, Sayın Kılıçdaroğlu’na geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” diye konuştu.

DEİK Başkanı Nail Olpak ise “Gerekçesi ve amacı ne olursa olsun, şiddetin her türlüsüne karşı bir duruşla, Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyı kınıyorum” ifadelerini kullandı.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da sosyal medya hesabından şu sözleri sarf etti: “Toplumsal barış ve huzurumuz için herkesin sorumlu ve duyarlı hareket etmesinin gerektiği bir süreçte, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırıyı kınıyorum.”

EKONOMİYE GÜVEN AZALIR

Atılan bu yumruğun demokrasiye yapılan bir saldırı olduğu belirtilirken, bir güvensizlik ortamı da oluştuğu ifade edildi. Bu hareketin ekonomiye olumsuz bir yansıması olabileceğine değinilirken, ülkeye gelen turistten tutunda, muhalefet partilerine oy veren kesim, borç veren kurum ve birçok girişimcinin kendilerinin güvende olmadığı korkusuyla geri çekileceği söyleniyor. Ayrıca böyle bir ortamda yerli ve yabancı ayrımı yapılmayacağını konuşulurken, sermayenin tehlikeye girebileceği de senaryolar arasında yerini alıyor. 

5.87 DİRENÇ NOKTASI

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun göreve başlamasının ve seçim belirsizliğinin azalmasıyla 5.71’e kadar gerileyen, Merkez Bankası’nın rezervlerine yönelik endişelerle de yeniden 5.85 sınırını aşan kur yeni haftaya da artışla başladı. Kur dün en yüksek 5.8597, en düşük 5.80’i gördü. Borsa İstanbul 100 Endeksi yüzde 0.5’in üzerinde satıcılı seyrediyor. QNB Finans Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı Sri Lanka’da hafta sonu gerçekleşen terör saldırısının Asya para birimlerinde etkisi olduğunu, TL’nin de haftaya hafif değer kaybıyla başladığını belirterek “5.87 ilk planda direnç konumunda” dedi. TEB Yatırım’dan Işık Ökte TL’nin negatif ayrışmasında petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketin etkili olduğunu belirtti. Piyasada bu haftanın en kritik gelişmesi Merkez Bankası’nın faiz kararı olacak. Siyasi gelişmeler ve İstanbul seçimlerine yönelik YSK’nın vereceği karar da piyasalar açısından önemli olacak. 

DOLAR YÜKSELİŞTE

Çin’de teşvik spekülasyonuyla Okyanusya para birimleri baskı altında kalırken Bloomberg Dolar Spot Endeksi dün yükseldi. Avustralya ve Yeni Zelanda para birimleri düşüşe öncülük etti. Kanada doları ise petrol fiyatlarındaki artışla beraber yükseldi. Dün birçok ülkede Paskalya tatili olması nedeniyle işlem hacimleri düşük kaldı. Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükselirken 10 yıllık ABD tahvil faizi 1 baz puan artarak yüzde 2.57 oldu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN