İşte karşınızda dünyanın en eski elektrikli otomobili! Yapım yılını duyunca kulaklarınıza inanamayacaksınız

Otomotiv sektöründeki son zamanların en büyük gelişimi olan elektrikli araçlar bu kez tarihçesiyle gündem oldu. Dünyanın en eski elektrikli otomobili sosyal medyada kullanıcıların ilgisini çekti. Yapım yılını duyunca kulaklarınıza inanamayacaksınız…

Birçok faktörden dolayı son yıllarda hızlı bir gelişim kaydeden elektrikli otomobil sektörü sürekli yeni teknolojilerle alıcıların karşısına çıkıyor. Neredeyse tüm otomobil markaları elektrikli otomobil üretimine de geçiş yaparken dünyanın en eski elektrikli otomobilleri ise merak ediliyor. Bu kapsamda X’te Conflict Sayfası 1900’lü yıllarda çekilmiş bir elektrikli araba videosu paylaştı.

1900’LÜ YILLARDA ELEKTRİKLİ ARABA

Söz konusu sayfanın paylaştığı bilgiler doğrultusunda bu elektrikli araba 1943 senesinden görüntüleniyor. Aracın batarya değişim yapılırken elektrikli otomobil teknolojisinin o yıllara kadar uzandığı gerçeği görenleri şaşırttı.

capture-20240430114606382.jpg

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL TARİHÇESİ

Elektrikli otomobiller 19.yy’ın ortalarında ve 20.yy’ın başlarında oldukça popülerdi, elektrikli otomobiller konforu ve kullanım kolaylığı ile petrollü otomobillere göre daha üstündü. İçten yanmalı motor teknolojisindeki ilerlemeler, özellikle elektrik starter’i bu üstünlüğü tartışmalı hale getirdi. Petrollü otomobillerin geniş çeşitliliği, daha hızlı bir şekilde enerji yüklenebilmesi, gelişen petrol altyapısı, Ford Motor şirketi gibi şirketlerin seri petrollü araç üretimi ve bu seri üretim sonucu petrollü otomobillerin elektrikli otomobiller ile aynı fiyata gelmesine hatta daha ucuz olmasına sebep oldu. Bu gelişmeler 1930’larda elektrikli otomobillerin ABD piyasasından silinmesine sebep oldu. Bununla birlikte, son yıllarda, petrollü otomobillerin çevresel etkileri hakkındaki endişeler, yüksek benzin fiyatları, batarya teknolojisindeki gelişmeler ve petrol fiyatının yükselme ihtimali elektrikli otomobillere yeniden bir ilgi doğmasına yol açtı. 1990’lardaki başarısız bir ortaya çıkma girişiminden sonra bu yeni elektrikli otomobiller daha çevre dostu oldu ve ilk satın alma masraflarına rağmen çalıştırılması ve kullanımı daha ucuzdur.