Konut fiyatları artmadan faiz indirimi geldi

Konut fiyatları artmadan faiz indirimi geldi

Kamu bankalarının konut kredi faiz oranlarını yüzde 1’in altına çekmesi inşaat firmalarını sevindirdi. İnder Başkanı Nazmi Durbakayım, konut üreticilerinin zam için yılın son çeyreğini beklediğini ifade ederek “Faiz indiriminin konut fiyatlarında revizyon yapılmadan gelmesi sektör açısından memnuniyet verici” dedi.

DENİZHAN ERKOÇ | İSTANBUL

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, konut kredilerinin yeniden yüzde 1’in altına düşürülmesinin sektör için büyük bir adım olduğunu kaydetti. Konut kredilerinde 1,20-1,30 seviyelerinde kademeli bir faiz indirimi beklediklerini vurgulayan Elmas, 0,99’luk oranın büyük bir sürpriz olduğunu dile getirdi. Vadenin 180 aya çıkarılmasının ise dinamiklerin farklı bir zemine taşınması anlamına geldiğine işaret eden Elmas, şöyle devam etti: “Sektör bu teşvikle mutlaka harekete geçecek. Bunun öncü göstergesini martta Ziraat Bankası’nın bir ay boyunca faiz oranını yüzde 1,28’e çekmesi ile görmüştük. Özellikle uygun fiyatlı ve ucuz konutlarda iyi bir ivme yaşanmıştı. Fakat 0,98-99 tabi çok daha büyük ve Türk halkının matematiğinin iyi bildiği bir rakam. Ayrıca 180 ay vade de çok önemli. Burayı vurgulamamız lazım. Sadece 0,99 değil, 180 ayda 500 bin lira ve altında yani; 300 bin lira, 250 bin lira gibi kredi kullanabilecek olan vatandaşlarımız için büyük bir fırsat var. Bu oran neredeyse kira öder gibi bir taksite düşürüyor konut bedellerini.” İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise faiz indiriminin konut fiyatlarında revizyon yapılmadan önce gelmesinin önemine vurgu yaptı. Durbakayım “Bilindiği gibi birçok konut üreticisi geçen yıldan bu yana konut fiyatlarında büyük bir revizyona gitmedi. Zam için herkes son çeyreği bekliyor. Özel bankalarımız da destek verirse bu kıvılcım sektörü aydınlatacak bir meşaleye döner. Ayrıca kredi faizlerinin sıfır konut dediğimiz ilk satışlara uygulanması da biz konut üreticileri için darboğazın aşılması anlamında önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

220 BİN LİRALIK AVANTAJ OLUŞTU

Nef İcra Kurulu Üyesi Selçuk Çelik de yüzde 1’in altındaki faiz oranlarının insanları harekete geçireceğini aktararak “Nitekim 400 bin liralık bir konutta düne kadar yüzde 1,49 konut kredi faiz oranı ile 10 yıl vadede 461 bin lira faiz ödemesi oluyordu. Ziraat Bankası’nın hamlesi ile bu yük 176 bin lira hafifledi. Aylık ödeme açısından da 400 bin liralık bir ev için 10 yıl vadede daha önce 7 bin 177 TL aylık ödeme yapılırken, şimdi 5 bin 711’liraya çekildi. Tapu harcı ve KDV’de de biliyorsunuz 44 bin liralık bir avantaj var. Dolayısıyla toplam 220 bin liralık bir fırsat oluşmuş oldu” diye konuştu.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN