Petrolde düşen fiyat depolara yansıyacak

Petrolde düşen fiyat depolara yansıyacak

Geçen hafta yeniden 60 dolara yaklaşan Brent petrolün varil fiyatı, dün güne 58 dolar seviyesinden başladı. Gün içinde 57 dolara kadar gerileyen fiyatlar, son 6 ayın en düşük verisini ekranlara yansıttı. Kur tarafında da düşüşün olmasıyla akaryakıt indirimlerinin yetersiz olduğu düşünülüyor. Hesaplamalara göre bayramdan sonra yeniden indirim bekleniyor.

Petrol fiyatları son 6 ayın en düşük seviyesinde seyrediyor. Geçen cuma günü 59.13 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, günü 58.73 dolardan tamamladı. Haftanın ilk gününde Brent petrolün varili saat kapanışa göre yüzde 0,61 azalışla 58.37 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 54.29 dolardan alıcı buldu. Dün gün içinde Brent petrolün varil fiyatı 57 dolar seviyesine kadar geriledi. Öte yandan kurda da gerileme oldu. Dolar 10 Ağustos 2018’de 5.94 lira iken, 2019’un aynı gününde 5.49 lira seviyesinde bulunuyor. Petrol fiyatları da geçen yıl aynı dönemde 69.5 dolardan satılıyordu. Şimdi ise 58 dolar seviyelerinde. Benzinin bayramdan önce litre fiyatına iki kez motorine ise bir kez indirim geldi. Bu fiyatlama karşısında akaryakıt fiyatlarına bir indirim daha gelmesi söz konusu. 12 Ağustos 2018’de kurşunsuz benzinin litre fiyatı 6.22 lira idi. Bugün benzinin litre fiyatı yaklaşık 6.50 liradan satışa sunuluyor. 1 yılda motorinlin fiyat farkı ise 30 kuruş daha fazla.  

Uzmanlar, ABD ile Çin arasındaki ticari gerginlik ve küresel ekonomiye dair endişelerin petrol fiyatları üzerinde etkili olduğunu belirtti. Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) cuma günü yayımladığı aylık petrol piyasası raporunda ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığı ve yavaşlayan küresel ekonomi nedeniyle 2019 için petrol talep tahminini günlük 1.1 milyon varile indirmesi petrol fiyatlarındaki düşüşü destekledi. Öte yandan, petrol sahası hizmeti şirketi Baker Hughes’un yayımladığı haftalık verilere göre, ABD’deki petrol sondaj kulesi sayısı 3-9 Ağustos haftasında bir önceki haftaya göre 6 adet azalarak 770’e indi. Brent petrolde teknik olarak 58.34 ile 58.56 dolar aralığının direnç, 57.90 ile 58.12 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği kaydediliyor. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN