Prof. Dr. Hakan Kara Merkez Bankası'nın bir aylık döviz bilançosunu açıkladı: Son dört haftada rekor satış

Prof. Dr. Hakan Kara Merkez Bankası'nın bir aylık döviz bilançosunu açıkladı: Son dört haftada rekor satış

Prof. Dr. Hakan Kara, Merkez Bankası'nın son bir ay içinde gerçekleştirdiği döviz satışını bir grafikle paylaştı. Kara'nın verdiği bilgiye göre, Merkez Bankası son dört haftada yaklaşık 20 milyar dolarlık döviz sattı.

Eski TCMB Başekonomisti, ekonomi ve finans alanında uzmanlaşmış Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya platformları üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye'de seçim öncesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz kurlarına müdahalelerini gösteren çarpıcı bir grafik paylaştı. Kara, son dört haftada yaklaşık 20 milyar dolarlık döviz satışı yapıldığını belirtti.

MEVDUAT FAİZLERİNİN ARTTIRILMASININ ÖNEMİ

Prof. Dr. Kara, mesajında, kur baskısının ve rezerv kaybının önlenmesi için Türk Lirası mevduat faizlerinin artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, küçük yatırımcıların da kazanç sağlamasının önemine değindi.

Hakan Kara (@ali_hakan_kara) / XProf. Dr. Hakan Kara

Kara'nın ifadelerine göre, Merkez Bankası likidite sıkılaştırması sonrasında gecelik piyasa faizlerinin üç haftadır yüzde 46,5 seviyesinde seyrettiğini belirtti. Bu durumun yıllık bazda yüzde 58,9'a denk geldiğine dikkat çekti. Ayrıca, 1-3 ay vadeli TL mevduat faizinin yıllık bazda yüzde 53,6 olduğunu paylaştı. Ancak, Kara'nın ifadelerine göre, standart TL mevduat faizi bu seviyelerin altında olabilir.

Kara, kur baskısının ve rezerv kaybının durdurulması için ise TL mevduat faizinin daha yukarda tutulması gerektiğini, küçük yatırımcının da kazanç sağlamasının önemli olduğunu aktardı. Prof. Kara mesajında şu ifadeleri kullandı:

'KÜÇÜK YATIRIMCIYA DA TATMİNKAR GETİRİ SAĞLANMASI GEREKİYOR'

"Mevcut durumda TCMB’nin likidite sıkılaştırması sonrası gecelik piyasa faizleri (fiili politika faizi) üç haftadır yüzde 46,5 düzeyinde seyrediyor. Yıllık bileşiği yüzde 58,9’a denk geliyor. Mevduat faizinin (1-3 ay vadeli) yıllık bileşiği ise yüzde 53,6 düzeyinde. Muhtemelen KKM ve büyük tutarlı mevduatı dışladığınızda sıradan TL mevduata verilen faiz bunun çok daha altındadır. Kur baskısının ve rezerv kaybının durulması için TL mevduat faizinin daha yukarı ittirilmesi ve sadece KKM'ye ve büyük mevduata değil küçük yatırımcıya da tatminkar getiri sağlanması gerekiyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN