Uber gitti 12 bin işsiz bıraktı

Uber gitti 12 bin işsiz bıraktı

Uber rekabetin önünü açtı. ‘Sarı taksilerin çeki düzen vermesine vesile olur’ denildi. Ancak yine ‘alaşağı etme’ refleksi devreye girdi. Devlet de sarı taksicilerin yanında durunca Uber, XL hizmetini bitirdiğini duyurdu.

Tüm dünyada dahil olduğu sistemde tartışmalara neden olan Uber Türkiye’deki faaliyetlerine son verdi. 2014 yılından beri İstanbul’da hizmet veren lüks taksi hizmeti bugün itibariyle sona erdi. Uber rekabetin önünü açtı. ‘Sarı taksilerin çeki düzen vermesine vesile olur’ denildi. Uber’den yapılan açıklama ise şöyle: “Türkiye’de 4 milyondan fazla kullanıcı uygulamamızı indirmiş, 12 bin UberXL sürücü ortağı ile 6 bin şirket Uber sayesinde gelir elde etmiştir. Maalesef, çok zor bir karar almak durumunda kalarak İstanbul’daki UberXL faaliyetlerimizi 31 Mayıs tarihi itibariyle durdurduğumuzu bildirmek isteriz. Uber, Türkiye için uzun vadeli bir iş ortağı olmak istemektedir. Yolcularımıza Sarı Taksi ve Turkuaz Taksi ürünlerini sunmaya devam edeceğiz. Uber olarak Türkiye’ye olan bağlılığımızı koruyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve tüm ilgili yerel paydaşlarla beraber çalışmak istiyoruz.” Uber Türkiye’de özellikle şoför profili ve araç temizliği gibi başlıklarda olumlu puan topladı.Açıklamanın ardından birçok Uber sürücüsü işsiz kaldığını öğrendi. Daha temiz, düzenli ve güvenli bir taşımacılığın sona erdiğini belirten kullanıcılar, taksici esnafının kendine çeki düzen vermesi gerektiğini belirtti. Taksicilerin Uber sisteminde çalışmaya devam ettiğini söyleyen bir sürücü “Bize yasak olan şey taksilere nasıl legal oluyor. Biz vergilerimiz ödüyoruz. Cumhurbaşkanımız bunu dikkate alsın” dedi. 60 bin lira borcu olduğunu söyleyen bir sürücü ise “Biz o günkü bakanların açıklamalarına güvenerek bu işe girdik. ‘Yasallaşacak, bunu zemine oturtacağız’ dedikleri için bu işe girdik. Bekledik. 12 bin kişinin işi yok. Bunu dikkate almalarını istiyorum. Hükümetle Uber’in arasına girmeyeceğiz. Yasal çözüm bulmak zorundalar. Bizi yok sayacaklarsa zaten yapacak bir şey yok” şeklinde konuştu. İstanbul  

Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, Uber’in İstanbul’daki XL araç taşımacılığıyla ilgili faaliyetlerini durmasına ilişkin “Bu global korsan taşımacılık bitmiştir” dedi.  

Bir sürücü de, “Taksi şoförü arkadaşı ile konuştuğumuzda sizin çalışmadığınız sürede kazançlarında bir artış olmadığını söylüyorlar. Bizim onlara kesinlikle zararımızın olmadığını söylüyorlar. Biz taksicinin hakkını çalmıyoruz. Karşılık veremedikleri talepte onlara yardımcı oluyoruz” dedi. Sürücüler daha sonra “Halk Uber istiyor. Halkın isteği yok sayılamaz” sloganları attı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN