21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı neden oldu? Soykırım 155. yılında anılıyor

21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı neden oldu? Soykırım 155. yılında anılıyor

21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımının neden olduğu, soykırımın 155’nci yılında anılıyor. 21 Mayıs 1864 yılında yapılan Çerkes Soykırımının 155. yılında Çerkes Soykırımının neden olduğu merak ediliyor. Çarlık Rusya tarafından sürgün edilen ve büyük bölümü açlık ve susuzluktan dolayı hayatını kaybeden Çerkes Soykırımının tam olarak ne olduğu neden olduğu araştırılıyor. İşte detaylar…

Çerkes Soykırımı 155. yılında tüm Çerkesler ve soykırıma karşı duranlar tarafından hasretle yâd ediliyor. Her sene 21 Mayıs tarihinde 1864 sürgün için Nart ateşi yakarak sürgün nöbeti tutulurken, Kocaeli’nin Kandıra ilçesi Babalı köyü sahilinde bir araya gelen Çerkesler, sürgünde ölenlerin anısına denize karanfiller bırakıyor. Peki Çerkes Soykırımı nedir? Çerkes Soykırımı nasıl oldu? Çerkes Soykırımı neden oldu? İşte detaylar…

Çerkes soykırımı neden oldu?

21 Mayıs 1864; 300 yıl devam eden Kafkas - Rus savaşlarının bitmesi ve Kuzey Kafkas halklarının sürgüne zorlanmasının başlangıç tarihi olarak bilinir. Bu tarihin ardından Çerkes toplulukları dünyanın çeşitli ülkelerine dağılmışlardır. Sürgün dönemi içinde birçok insan vefat etmiş, sürüldükleri topraklarda da hastalık, açlık ve yoksulluk gibi sorunlarla karşılaşmıştır.

Sürgün yolunda karşı karşıya kalınan zorluklar, yolda hayatını kaybedenlerin feci durumları Trabzon'daki Rus konsolosunun, tehcir işlerini idare etmekte olan General Katraçef'e yazdığı raporda şu şekilde anlatılır: Türkiye'ye gitmek üzere Batum'a 70,000 Çerkes geldi. Bunlardan vasati olarak günde 7 kişi ölüyor. Trabzon'a çıkarılan 24,700 kişiden şimdiye kadar 19,000 kişi ölmüştür. Şimdi orada bulunan 63,900 kişiden her gün 180-250 kişi ölmektedir. Samsun civarındaki 110'000 kişi arasında her gün vasati 200 kişi can veriyor. Trabzon, Varna ve İstanbul'a götürülen 4650 kişiden de günde 40-60 kişinin öldüğünü haber aldım." İşte bu suretle peş peşe sürüp gelen felaketlerin ve musibetlerin darbeleri altında inleyen ve eriyen bu kahraman ve faziletkar milletin bedbaht bakiyesi de Dobruca, Bulgaristan, Sırbistan, Arnavutluk, Suriye, Irak gibi daima tehlikeye maruz bulunan ve daima emniyetsizliğin hükümran olduğu yerlere iskan edilmiştir.

19-05/21/21-mayis-1864-cerkes-soykirimi-neden-oldu-soykirim-155-yilinda-aniliyor.jpg

Modern tarihin en büyük kitlesel nüfus hareketlerinden biri olan Çerkes sürgünü (Henze, 1986: 247) esnasında deniz gibi kan akıtıldı. Gemiye binmek için aç bîilaç kıyıda yağmur çamur içinde, ölüm iniltileriyle bekleşenler, yanaşan gemiye üşüşüp taşıma kapasitesinin çok üzerinde biniyorlardı. Gemiler de daha fazla para alabilmek için çok yolcu alıyor, bu yüzden fazla yol almadan batan gemilere sık rastlanıyordu. 1864 Mayısında, Trabzon'daki Rus konsolosunun yazdığına göre 30 bin kişi açlık ve hastalıktan kırıldı. Gemilerde hastalık alameti gösteren olursa derhal denize atılırdı.

Çerkes Soykırımı 20 Mayıs 2011 tarihinde Gürcistan parlamentosunun oybirliğiyle aldığı bir kararla Gürcistan tarafından resmen tanındı. Böylece Çerkes soykırımı,bağımsız bir devlet tarafından resmen uluslararası gündeme taşınmış oldu.

13 Mayıs'tan 25 Mayıs'a kadar (Kaffed Çerkes Soykırımının anmasını 25 mayısta samsun'da yapmıştı) Çerkes Aktivistler tarafından Soykırım eylemi düzenlenmiş. Antalya-Burdur-Afyon-Eskişehir-Ankara-Bolu-Düzce-Sakarya-İzmit-İstanbul-İzmit-Sakarya-Düzce-Bolu-Çankırı-Çorum ve Samsun istikametinde otostop çekerek 2 ekip halinde soykırımı bindikleri tüm araçlara ve indikleri yerde gördükleri herkese anlatmışlardı. 13 Mayıs'ta Canberk, Kadir, Gizem ve Gökhan'ın eylemiyle başlayan süreç devamlılık oluşturarak 3 ekim de başlayan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yönelen Soykırımı Tanıyın hareketini doğurmuştu. Bu hareket kendini büyüterek çalışma gruplarına bölünmüş ve ilk olarak Antalya'da açılan stanttan sonra Sakarya'da 3 günlük ve 5 günlük toplam 8 gün süren Çerkes Soykırımı Tanınsın Stantları açıldı daha sonra İstanbul Avrupa yakasında Galatasaray Lisesi önünde ve İstanbul Anadolu Yakasında Kadıköy - Bahariye caddesinde stantlar açılarak imza toplanmıştı Gelişen süreçte Sochi Olimpiyatlarının da etkisiyle canlanan Çerkes aktivizmi kendine yeni dinamikler kazanıyor.

Çerkes Soykırımı nedir?

Çerkes Soykırımı veya Çerkes Muhacirliği, 19. yüzyılda, özellikle 1864’te yoğunlaşmak ve başta Adığeler ve Abhazlar olmak üzere, Kuzey Kafkasya halklarının Osmanlı topraklarına yönelik zorunlu göçleri. Bu olayın ardından bir milyonun üzerinde bir nüfus Osmanlı topraklarına yerleşmiştir. Abhazya'da 31 Mayıs tarihinde, bu sürgünü anmak için ulusal yas günü ilan edilmiştir.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN