AB yolunda 6 kriter yeniden masada

AB yolunda 6 kriter yeniden masada

AB yolunu tıkayan en önemli kriter olan ‘terörle mücadele mevzuatı’na neşter vuruluyor. İfade özgürlüğünü kısıtlayan başlıkların da elden geçirilmesiyle Türkiye’yi rahatlatacak paketi Adalet Bakanı anlattı: Terörle mücadeleyi zaafiyete uğratmadan adımlar atacağız. Vize muafiyetiyle ilgili tüm gelişmeleri tamamlamış olacağız.

Türkiye-AB ilişkilerinde uzun süredir yaşanan tıkanıklığı aşmak için Ankara harekete geçti. Vizesiz AB yolunu kapatan 6 kriterin yerine getirilmesi noktasında Adalet Bakanlığı kolları yeniden sıvadı.

19-05/25/mans.png

Bakanlığın uzun süredir STK’lar, kanaat önderleri, hukukçular, siyasi partilerle yürüttüğü görüşmelerin ardından Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin büyük oranda hazır olduğu duyuruldu. Açıklamayı da Adalet Bakanı Abdülhamit Gül yaptı. Gül, önceki akşam katıldığı bir iftarda yaptığı açıklamada belgenin 9 ayalık bir çalışma sonucu hazırlandığına dikkat çekti. Belgede 9 ana başlıkta amaç ortaya koyduklarını belirten Gül, şunları söyledi: “Bunların altında hedeflerimiz var. Bunları yapmak üzere faaliyetlerimiz var. Bunları Cumhurbaşkanımız paylaşacak. Bu reform 82 milyona uygulanacak. Reformda yazılı bir kanun metni olmayacak. Orada bir yol haritası olacak. 2023’e kadar ceza adaleti ile ilgi, hukukla ilgili niteliğin artması ile ilgili neler yapacağız, burada bizim irade beyanlarımız olacak. Vizyonumuzu ortaya koyacağız.”       

Gül, belgenin ortaya çıkması aşamasında Türkiye’nin 7 bölgesinde vatandaşlarla anket yaptıklarını, toplumun her kesiminden görüş alındığını ve  bunun güzel fikirlerin ortaya çıkmasına vesile olduğunu kaydetti. Gül, Strateji Belgesi ile İnsan Hakları Eylem Planı’nda da güncelleme yapıldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Bir darbe girişiminden çıktık. OHAL dönemi sona erdi. Daha çok özgürlük, mülkiyetin, düşünce ve ifade özgürlüğünün, kişisel verilerin korunmasının daha da genişleyeceği ve bunun içerisine demokratikleşme paketi, yeni yargı paketinin gireceği bir yol haritasını ortaya koymaya çalıştık. 2023’e kadar, bunların bir kısmı önümüzdeki sene bir diğer kısmı hemen yürürlüğe girecek, daha geliştireceğimiz konular da var. Adım adım bu belge Türkiye’nin daha özgürlükçü, demokrasisinin daha da geliştiği, hakların ve özgürlüklerin daha da güvence altına alındığı bir yol haritasıdır.” 

Avrupa Birliği (AB) kriterlerinde geçen terör tanımına ilişkin hem Türkiye’nin tezlerini koruyacak hem de AB kriterlerini sağlayacak bir formül bulundu mu?” sorusu üzerine de Gül “Terörle Mücadele Kanunu kapsamında elbette terörle mücadeleyi zafiyete uğratmadan bu konuda yapılabilecek düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz. İçişleri Bakanlığımızla birlikte Adalet Bakanlığı olarak temel yaklaşımımız terörle mücadele ama terörle mücadele yaparken de ifade özgürlüğü ve farklı konularla alakalı uygulamadan veya mevzuattan kaynaklı neler yapılabilir? Bu hususla alakalı olumlu adımları, değişiklikleri tartıştık, çalıştık. Türkiye evrensel hukuku kendi ülkesinde uygulayan, açık, içine kapalı olmayan bir ülkedir. Avrupa’yla ve uluslararası toplumla yaptığı sözleşmeleri sadakatle bakan yaklaşımımızı teyit ettik. Bu konuda ortak hukukun gerektirdiği tüm çalışmalara öz güvenle katkı sağlamaya devam edeceğiz. Ortak bir yerde birtakım alternatif metinlerimiz var. Onları önümüzdeki zamanlarda gündemimize alacağız. Bu adımlarla beraber vize muafiyetiyle alakalı önemli tüm gelişmeleri hemen hemen tamamlamış olacağız” ifadelerini kullandı.       

Af ile ilgili bir çalışma yapılıp yapılmadığı sorusuna Gül, “Bu konu Meclisin takdirinde olan bir husus.  MHP’nin teklifi de bir aftan öte infaza ilişkin birtakım öneriler ihtiva ediyordu. Bu konu ne şekilde olur, gündeme gelir mi, doğrudan parti yönetimimizin, grubunun vereceği bir karar. Dolayısıyla şu an Meclis gündeminde öyle bir teklif yok” karşılığını verdi.       

Gül, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatı ile görüşmesi yeni bir çözüm sürecini akıllara getirdiği. Yeni bir çözüm süreci var mı? Bunun İstanbul seçimiyle bir alakası var mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bunun çözüm süreciyle bir ilgisi yok. ‘Yeniden bir çözüm süreci başlıyor’ şeklinde bir değerlendirme yapılamaz. İstanbul seçimleriyle de bir alakası yok. Bunu bir seçimle de bağdaştırmanın gereği yok. Mahkemece verilmiş bir görüşme, bir avukatla yapılan görüşme çerçevesindeki bir süreçtir.” 

İfade özgürlüğünün önü açılacak

Adalet Bakanı Gül’ün açıkladığı taslak Strateji Belgesi’nde en çok dikkat çeken başlık AB ile iplerin gerilmesine neden olan TMK’daki değişiklik önerileri oldu. Bakanlığı 9 ay boyunca tüm kesimlerin görüşünü dikkate alarak hazırladığı taslak metinde vize serbestisi görüşmelerinin kesilmesine neden olan Terörlü Mücadale Kanunu’nda bazı değişiklikler öngörülüyor. Taslak metinde AB ile gerilime neden olan TMK’da ifade özgürlüğünü kısıtlayan bazı mevzuatların değiştirilmesi öngörülüyor. AB’nin ısrarla değişimini istediği ‘terör’ tanımında değişimin sözkonusu olmadığı bunun yerine düşünce ve ifade özgürlüğünde rahatlama sağlayacak değişimler hedefleniyor. 

Süreci tıkayan 6 madde

Türkiye ile AB arasında tam üyelik ve Vizesiz Avrupa görüşmeleri son 6 kriterde tıkanmıştı. 72 kriterden 66’sını yerine getiren Ankara ile AB arasında masanın devrilmesine neden olan kriterler şunlardı: 

Terörle mücadele mevzuatı: AB, Terörle Mücadele Kanunu’nda, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda ve Türk Ceza Kanunu’nda cezalandırma ve tutuklamayla ilgili ilave değişiklik talep ediyor. 
Kişisel verilerin korunması: Olağanüstü hal bu kriterin karşılanması açısından sorun olmayı sürdürüyor. 
Cezai konularda adli işbirliği: Sorunun odağında Kıbrıs’ın Türkiye tarafından tanınmaması ve şu aşamada mevcut politikasında değişiklik sinyali vermemesi yer alıyor. 
Europol ile anlaşma: AB heyeti, anlaşmanın imzalanması için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun AB standartlarıyla uyumlu hale getirilmesi gerektiği tezini işliyor. 
Yolsuzlukla mücadele: AB kanadı bu kritere ilişkin pratik adımlar üzerine yoğunlaştı.  Geri kabul anlaşması: AB, ikili geri kabul protokollerinin uygulanmasında da sıkıntılar olduğu görüşünde.
 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN