Afrika'dan bu kez sıcak değil başka bir felaket geldi! Bahçeye pikniğe gidenler dikkat, ölüme kadar götürüyor

Afrika'dan bu kez sıcak değil başka bir felaket geldi! Bahçeye pikniğe gidenler dikkat, ölüme kadar götürüyor

Bu kez Afrika sıcakları değil, bambaşka bir felaket geldi! Havaların ısınmasıyla pikniğe gidenler dikkat! Bu şey ölüme kadar götürüyor...

Erzurum'da yaşanan bir ölüm vakası, kene kaynaklı hastalıkların artışına dikkat çekti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) sebepli ölüm sonrasında özellikle kırsal bölgelerde kene korkusu tırmanışa geçti. Uzman veteriner hekim ve Antalya Kuş Gözlem Topluluğu'ndan kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun, yoğun kene görülmeye başlandığına işaret ederek önlemler konusunda uyarılarda bulundu.

KENEDEN KORUNMAK İÇİN MUTLAKA BUNLARA DİKKAT EDİN

Yaz mevsiminin korkulu rüyası kene hakkında, doğru bilinen yanlışlar

Coşkun'un önerileri arasında, doğada dolaşırken uzun pantolon ve çorapların giyilmesi önem taşıyor. Özellikle ıslak çayırlık alanlardan uzak durulması ve küçükbaş hayvanların dolaştığı bölgelerde dikkatli olunması gerekiyor. Doğa gezileri sonrasında vücudun kontrol edilmesi, kene tutunması durumunda ise dikkatli bir şekilde çıkarılması gerektiğini belirtildi.

Özellikle kasık bölgesi ve saç diplerinin kontrol edilmesi, kene tutunması sonrası belirtiler gösterilmesi halinde hemen sağlık kuruluşuna başvurulması önem arz ediyor. Ayrıca, evcil hayvanların da dış parazit tedavilerinin düzenli olarak yapılması ve koruyucu önlemlerin alınması gerekiyor.

KENELER, GÖÇMEN KUŞLARLA BİRLİKTE GELİYOR

Doğu Cılıbıtı, 6 yıl sonra yine Antalya'da görüldü - Son Dakika Haberleri İnternet

Hatay'ın Samandağ ilçesindeki Milleyha Kuş Cenneti'nde görüntülenen nadir türlerden doğu cılıbıtında kene tespit edilmesi ise dikkat çekici. Coşkun, bu durumun kuş göç yoğunluğuyla ilişkili olduğunu ve farklı kıtalardan gelen kuşların kenelerle birlikte ülkeye giriş yapabileceğini vurguladı.

Açıklamalarına Coşkun, şu şekilde devam etti:

"Doğu cılıbıtı, Güney Afrika'dan Hazar Denizi'ne ve hatta Finlandiya'ya kadar görülebiliyor. Göç ederken üzerindeki bu kene de onunla göç ediyor. Harita doğu cılıbıtının görülen yerleri. Göç kuzeye doğru ve bu kene güneyden gelmiş olmalı. Afrika veya Arap yarımadası olası noktalar. Yaz aylarının gelmesiyle beraber kene popülasyonu oldukça artmasının önemli bir nedeni de kuş göç yoğunluğu. Farklı kıtalardan çok sayıda kuşun keneyle beraber ülkemize girdiğini görebiliyoruz. En son ülkemizde nadir olarak görülebilen doğu cılıbıtının üzerinde bile iki keneyle karşılaştık. Bu da farklı kıtalardaki çeşitli hastalıkların kene aracılığıyla ülkemize girmesine neden olabilir. Keneler birçok ölümcül hastalığın taşıyıcısı olabiliyor. KKKA, Lyme hastalığı, Q ateşi, kene kaynaklı ensefalit, Akdeniz benekli ateşi, monositik erlihyoz, granülositik erlihyoz, babezyoz gibi hastalık türlerine sebebiyet verebiliyor. Eğer bu kene köpeğiniz veya sizi ısırdığında bu tür bir tehlikeyle karşılaşabilirsiniz. Onun için siz ve köpeğinizi özellikle kontrol etmelisiniz."

Afrika'dan gelen göçmen kuşlar kene de getirdi

Kene yapışmış durumda bulunulan bölgelerin bilinçli bir şekilde kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Coşkun, bilinmeyen bir kene vakasında dokunulmamasını ve veteriner hekime veya sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti. Kene çıkarılması gerektiğinde ise, özellikle kafa bölgesinin doğru şekilde çıkarılmasının önemine dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN