Amonyak gazı nedir? 25 işçi amonyak gazından zehirlendi

Amonyak gazı nedir? 25 işçi amonyak gazından zehirlendi

İzmir’de 25 işçinin amonyak gazından zehirlendiği haberi son dakika olarak duyurulurken, bölgede yaşayanlar ya da bu terimi ilk kez duyanlar, ‘Amonyak gazı nedir, zararları nelerdir, nerelerde kullanılır?’ gibi konuları araştırmaya başladı. Detaylar karar.com’da…

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan bir tavuk fabrikasının soğuk hava deposundan sızan amonyak gazından dolayı 25 işçi hastanelik olurken, ‘Amonyak gazı nedir, nerelerde kullanılır, zararları nelerdir ve ölümcül mü?’ gibi sorular da sorgulanıyor. Gelen son habere göre; 25 işçinin hayati tehlikesi bulunmuyor. İşte aradıklarınız…

İZMİR’DE 25 İŞÇİ AMONYAK GAZINDAN ZEHİRLENDİ

Kemalpaşa ilçesine bağlı Bağyurdu Mahallesi'nde bir tavuk fabrikasının parça paket bölümünde gece vardiyasında çalışan 25 işçinin, kusma, nefes darlığı ve bulantı yaşadıkları gerekçesiyle fabrika yetkililerine başvurduğu öğrenildi. 112 Acil Servise durumun bildirilmesinin ardından işçiler, Turgutlu Devlet Hastanesine kaldırıldı. 25 işçinin soğuk hava deposundan sızan amonyak gazından zehirlendiği tespit edildi. Bunun yanında, gazdan etkilenen 12 işçinin İzmir Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesine sevk edildiği bilgisi paylaşıldı. İşçilerin hayati tehlikesinin bulunmadığı kaydedildi.

19-08/06/amonyak-gazi-nedir.jpg

AMONYAK GAZ NEDİR?

Amonyak, ilaç, gübre, parfüm, boya tarzındaki maddelerin sentezlenmesinde ilk aşamada kullanılır. Amonyak canlılar için zehirli bir madde olarak bilinir, kullanılırken çok dikkatli olunması gerekir. Piyasada amonyak adı verilerek satılan maddeler amonyağın sulu çözeltisi olan Amonyum Hidroksittir. Amonyak, formülü NH3 olan; azot atomu ve hidrojen atomundan oluşan renksiz, keskin ve hoş olmayan kokuya sahip bir gaz bileşiğidir. OH- iyonu içermediği halde suda zayıf baz özelliği gösterir. Bir amonyak molekülü, bir azot ve üç hidrojen atomundan oluşur. Amonyak, formülü NH3 olan; azot atomu ve hidrojen atomundan oluşan renksiz, keskin ve hoş olmayan kokuya sahip bir gaz bileşiğidir. OH- iyonu içermediği halde suda zayıf baz özelliği gösterir. Bir amonyak molekülü, bir azot ve üç hidrojen atomundan oluşur.

DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

AMONYAK YAPISI

Amonyak, kovalent bağlı (ametal + ametal) bir bileşiktir. Molekülleri polar olduğundan su içinde yüksek oranda çözünür. Amonyak molekülleri kendi aralarında olduğu gibi su molekülleri ile de zayıf hidrojen bağı oluşturur. Bu nedenle suda çözünür.

•Yaptığı bileşikte, sp3 hibritleşmesi yapmıştır.

• Bağ yapmamış bir çift elektronu olduğundan molekül şekli üçgen piramittir, bu yüzden polar bir moleküldür.• Gazlaşma gizli ısısı çok yüksektir, bu nedenle sanayi tesislerinde soğutucu madde olarak da kullanılır.

Kullanım alanları aşağıda belirtilmiştir:

• Parfümlerde
• Boyalarda
• Patlayıcılarda
• Temizlik malzemelerinde
• Sanayide
• Plastiklerde
• Gübre yapımında
• Ürede
• Nitrik asitin üretiminde

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN