Başörtüsü mağdurunun bursunu geri isteyemezsiniz

Başörtüsü mağdurunun bursunu geri isteyemezsiniz

İstanbul Boğaziçi Üniversitesi’nde okuyan öğrencinin, başörtülü olarak sınavlara girilmesine izin verilmedi. Bir yıl sonra da kaydını yenilemediği gerekçesiyle ilişiği kesildi. 2009’da afla geri dönüp mezun olan öğrenciden bu kez, atıldığı döneme ait burs ödemesini iade etmesi istendi. İptal davası sonrası dosya AYM’nin önüne geldi. Yüksek mahkeme, öğrencinin din özgürlüğü ve eğitim hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

AYM, başörtüsü yasağı nedeniyle okula gidemeyince aldığı bursu faiziyle iade etmek zorunda kalan Sara Akgül’ün din özgürlüğünün ve eğitim hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Kararda “Dini tercihler devletin koruması altındadır” denilerek MEB’in 20 bin lira tazminat ödeyeceği belirtildi. 

Anayasa Mahkemesi (AYM), başörtüsü yasağından dolayı üniversiteden ilişiği kesilen öğrencinin aldığı bursları iade etmek zorunda kalmasının, din özgürlüğünü ve eğitim hakkını ihlal ettiği yönünde karar verdi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenim gören Sara Akgül, 2000-2005 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) mecburi hizmet karşılığı burs aldı. Akgül, dördüncü sınıf öğrencisiyken Boğaziçi Üniversitenin Eğitim Fakültesi Yönetim Kurulu’nun kararı ile başvurucunun kaydını yenilemediği gerekçesiyle ilişiği kesildi. Okulda 2004’ten önce herhangi bir sorunla karşılaşmadığı halde 2004 yılından sonra üniversite kapısında, Çevik Kuvvet polisleri ve polis panzerlerinin bulunduğu bir ortamda kendisinden başını açmasının istendiğini belirten Akgül, başörtülü derslere ve sınavlara girmesine izin verilmediğinden eğitimine devam edemediğini, devamsızlık sorunu oluştuğunu ve bu sebeple üniversiteden atıldığını belirtti.

2009’DA AFLA GERİ DÖNDÜ: Yaşananlarla ilgili bazı belgeler de sunan, daha sonra çıkarılan ve kamuoyunda ‘Af Kanunu’ olarak bilinen 5806 sayılı Kanun çerçevesinde 2009’da üniversiteye tekrar kaydını yaptıran Akgül, 2012’de mezun oldu. MEB tarafından, 2012 yılının sonunda Akgül’ün aldığı burs miktarının geri ödenmesi gerektiği yönünde işlem tesis edildi. Bu karara yaptığı itirazı reddedilen Akgül, bursun geri istenmesi işlemine karşı iptal davası açtı. İdare Mahkemesi, işlemi 2013’te iptal etti. İdarenin itirazı üzerine dosyayı görüşen Bölge İdare Mahkemesi ise 2014’te, ilk derece mahkemesinin kararını bozdu ve davayı reddetti.

20 BİN LİRA TAZMİNAT: Karar düzeltme talebi de kabul edilmeyen Akgül, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Akgül, başvuru dilekçesinde, başörtüsü yasağından dolayı okula alınmaması ve bunun sonucunda üniversiteden ilişiğinin kesilmesi nedeniyle almış olduğu bursları iade etmek zorunda kalmasının din özgürlüğünü ve eğitim hakkını ihlal ettiğini belirtti. Başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme, Akgül’ün, Anayasa’nın 24. maddesinde güvenceye alınan din özgürlüğü hakkı ile 42. maddesinde güvenceye alınan eğitim hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi. İhlal sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama kararı da veden AYM 20 bin lira tazminata hükmetti.

LAİKLİK DİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN GÜVENCESİDİR: Din özgürlüğünün, herkesin ‘din veya inancını açığa vurma özgürlüğünü’ güvenceye aldığı anlatılan kararda, “Laik bir siyasal sistemde, dini konulardaki bireysel tercihler ve bunların şekillendirdiği yaşam tarzı devletin müdahalesi dışında, ancak koruması altındadır. Bu anlamda laiklik ilkesi din özgürlüğünün güvencesidir” denildi. Laikliğin, devlete negatif ve pozitif yükümlülükler yüklediği belirtilen kararda, negatif yükümlülüğün, bireylerin din özgürlüğüne, zorunlu nedenler olmadıkça müdahale edilmemesini gerektirdiği kaydedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN