ByLock’un babası Doç. İhsan Taşkın kumpas belgesinde

ByLock’un babası Doç. İhsan Taşkın kumpas belgesinde

ByLock’u geliştiren Doç. İhsan Taşkın’ın ismi ‘sahte fişleme belgesi’nde çıktı. 2007’de sahte kriptolu telefon üretmek için TÜBİTAK’ta tasfiye yapan örgüt atacaklarını da ‘FETÖ’cü diye fişledi. Kumpasın inandırıcı olması için Taşkın’ın adının karşısına ‘FG takipte’ yazıldı.

KENAN BUTAKIN/ ÖZEL HABER

FETÖ soruşturmalarında, örgütün haberleşme sistemi olan ByLock programını geliştirenlere yönelik operasyonlar da hız kazandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ayrı bir şekilde yürütülen soruşturmada, 10 gün önce kritik bir isim olan kriptoloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. İhsan Taşkın’ın da yakalandığı ortaya çıktı. Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde bir akrabasının evinin bodrum katında saklanırken yakalanan Taşkın’ın, ByLock sistemini hazırlayan kişi olduğu belirlendi. Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik bölümünde öğretim görevlisiyken açığa alınan Taşkın’ın 16 yıl TÜBİTAK’ta görev yaptığı ve izini kaybettirmek için TÜBİTAK’tan 1 buçuk yıl önce ayrıldığı belirlendi. Kriptolu haberleşmeler konusunda Estonya’da Tallinn Üniversitesi eğitim aldığı da tespit edilen Taşkın’ın, 1999 yılında ODTÜ Matematik Bölümü’nden mezun olduktan sonra TÜBİTAK’ta uzman olarak çalışmaya başladı.

SAHTE BELGE HAZIRLANMIŞ

Örgütün gizli yazışmalarının yapıldığı programı iki arkadaşı ile birlikte geliştirdiği öğrenilen Taşkın’ın, TÜBİTAK’ta da son olarak Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknoloji Araştırma Merkezi’nde çalıştığı öğrenildi. Taşkın’ın isminin ayrıca Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden kriptolu telefonların dinlenmesi davasındaki bir belgede de geçtiği ortaya çıktı. Belgenin de FETÖ’nün, sahte olduğu sonradan anlaşılan kriptolu telefonları üretmek için 2007 yılında TÜBİTAK’ta kendilerinden olmayanları tasfiye etmek amacıyla oluşturduğu sahte bir fişleme belgesi olduğu belirlendi. Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü’nde (UEKAE) çalışanları tasfiye etmek amacıyla oluşturulan sahte fişleme belgesinde ismi yer alan Doç. Taşkın’ın isminin karşısında da, “FG, Takipte” yazıldığı görüldü. Bunun da örgütün belgeye inandırıcılık katmak için yaptığı ve FETÖ üyesi olan Taşkın’ın isminin de bu amaçla fişleme belgesine konulduğu, ancak tasfiye edilen isimler arasında yer almadığı kaydedildi. Diğer yandan örgüt, fişlemeyi 2010 yılında kumpas kurduğu emekli Albay İbrahim Sezer’e mal etti. Sezer, örgüt tarafından oluşturulan bu belgelerle askeri casusluk davasına dahil edildi.

SEMİNER VERMİŞ

Taşkın’ın ayrıca 6 Kasım 2013 tarihinde İTÜ’de öğrencilere kriptoloji semineri verdiği de ortaya çıktı. Seminer için hazırlanan broşürde de ilginç bilgiler yer alıyor. Broşürde seminer bu ifadelerle tanıtılıyor; “Kriptoloji, şifre bilimidir. Çeşitli iletilerin, yazıların belli bir sisteme göre şifrelenmesi, bu mesajların güvenlikli bir ortamda alıcıya iletilmesi ve iletilmiş mesajın deşifresiyle uğraşır. Günümüz teknolojisinin baş döndürücü hızı göz önüne alındığında, teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan güvenlik açığının da taşıdığı önem ortaya çıkmaktadır. Kriptoloji; askerî kurumlardan, kişiler arası veya özel devlet kurumları arasındaki iletişimlerden, sistemlerin oluşumunda ve işleyişindeki güvenlik boşluklarına kadar her türlü alanı kapsamaktadır.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN