Travmatik ifade süreci tarih oluyor

Travmatik ifade süreci tarih oluyor

Adliyelerde şiddet mağduru kadın ve çocuklar için özel ifade odaları oluşturuldu. Bu odalarda mağdur çocuk ifadesi öncesinde oyun oynanacak, sürece savcılar olmadan sadece uzmanlar eşlik edecek. Kamerayla birlikte alınacak beyanlar sayesinde ise tekrar tekrar ifade verme süreci yaşanmayacak.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın çocuklar ile cinsel istismar ve şiddet mağduru kadınların ifadelerinin alınması için özel odalar oluşturulması talimatın ardından Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanlığı harekete geçti. Bakanlığın yaptığı çalışmalar kapsamında ilk etapta 23 ilde bulunan 31 adli görüşme odasının kurulması kararlaştırıldı.      

Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, adli görüşme odalarının 3 Nisan’a kadar faaliyete geçeceğini söyledi. Özdemir, soruşturma ve dava aşamasındaki ifadeler ile beyanların özel tasarlanan adli görüşme odalarında alınacağını belirtti ve ekledi: “Mağdur olan kişiler, suçun etkisiyle travma yaşıyor ve değişik psikoloji içinde oluyor. Bu travma etkisindeki bir çocuğu, tecavüze uğramış kadını, cinayet vakasını görmüş çocuğu düşünün, bu tarz kişilerin ifadeleri de yargının doğru karar vermesinde önemli.

17-01/29/29-kr-03-manset-3.jpg

Adaletin tecellisi, doğrunun bulunması için mağdurların ifadelerinin doğru ortamlarda alınması gerekiyor. Bu amaçla adli görüşme odalarını kurduk.” Kameraların bulunduğu görüşme odasında sadece mağdur ile sosyal çalışmacı ya da psikologun bulunacağını aktaran Özdemir, cumhuriyet savcısı ve hakimin ise teknik odadan ifade alma sürecini izleyeceğini söyledi ve ekledi: “Mağdur çocuklar için ifadenin görüntülü alınması ve kayıt zorunlu. Bu odalarda ifadeler kayıt altına alınacak. Aynı şekilde rıza göstermeleri halinde de yetişkin mağdurların ifadeleri görüntülü alınabilecek. Böylece çocuk ya da mağdur, mahkemede tekrar tekrar dinlenmek zorunda kalmayacak. Buradaki görüntülü ifadesiyle yetinilecek, bununla karar verilecek.” Özdemir, adli odaların kullanımıyla ilgili adliyelerde çalışan 700 sosyal çalışmacı, psikolog ve pedagoga mağdurla nasıl iletişime geçecekleri konusunda eğitim verileceğini de açıkladı. Özdemir “Mağdur çocuk ve kadınların yanı sıra mahkeme sırasında faille yüz yüze gelmek istemeyen, sanıktan korkan tanıklar da çok oluyor. Bu odalar, tanıkların rahat ifade vermeleri için de imkan sağlamış oldu. Hakim ve savcı, karar verdiği takdirde odaların uygun olduğu zamanlarda tanıklar da bu odalarda ifade verebilecek” bilgisini paylaştı.   17-01/29/29-kr-03-manset-2.jpg   

Psikolog Burcu Akyurt da adliyelerin olumsuz atmosferini yansıtmamak amacıyla çocukların ilk olarak oyuncaklar, boyama kitapları ve çizgi film izleyecekleri televizyonun bulunduğu bekleme odalarına alınacağını söyledi. Akyurt “Olumsuzluk yaşayan çocuklar adliyelere geldiklerinde tedirgin oluyor. Tanımadıkları kimselere yaşadıklarını anlatmak zorunda kalıyor. İfade öncesinde onların alışık oldukları boyama yapmaları, çizgi film izlemeleri kendilerini rahat ifade etmelerini sağlayacak” şeklinde konuştu. Sosyolog Hatice Bursal ise mağdur kadınların birden çok kez ifade vermek zorunda kalmalarından rahatsızlık duyduklarını kaydetti. Adli görüşme odalarının tek seferde ifade vermeyi sağlayacağını belirten Bursal, adli görüşme odalarıyla kadınların aynı travmayı tekrar tekrar yaşamalarının önleneceğini dile getirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN