DEM Partili Gergerlioğlu: AK Parti ve MHP, Uygur Türklerine yapılan soykırımı görmemezlikten geliyor

DEM Partili Gergerlioğlu: AK Parti ve MHP, Uygur Türklerine yapılan soykırımı görmemezlikten geliyor

DEM Parti Milletvekili Gergerlioğlu, AK PARTİ ve MHP'nin 2019'daki 50 milyar dolarlık anlaşma nedeniyle Çin’in Uygur Türklerine yönelik soykırımını görmezden geldiğini iddia etti. Gergerlioğlu, hükümetin Çin'deki toplama kamplarını inceleme sözüne rağmen yıllardır harekete geçmediğini belirtti.

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, birçok ülkenin Çin’in Uygur Türklerine yönelik soykırımı kabul ettiğini, ancak AK PARTİ ve MHP'nin 2019'da yapılan 50 milyar dolarlık anlaşma nedeniyle bu gerçeği görmemezlikten geldiğini belirtti. Gergerlioğlu, iktidarın Çin ile olan ekonomik ve politik ilişkilerinin, Uygur Türklerine yapılan zulmün göz ardı edilmesine neden olduğunu vurguladı.

Gergerlioğlu, AK Parti ve MHP'nin mecliste Uygur Türkleri hakkında verilen önergeleri reddettiğini, bu durumun Türkiye'nin Avrupa Birliği ve demokrasi değerlerinden uzaklaşmasına işaret ettiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin yetkililerinin planlanan Çin ziyaretini 5 yıldır gerçekleştirmediğine dikkat çekti.

"Ben delillerle konuşuyorum, beş yıla yaklaşıyor. Temmuz 2019'da Sayın Erdoğan gitti Çin'e, bir anlaşma yapıldı, Türkiye yetkilileri iddia edildiği gibi... Bakın, 5 milyona yakın Uygur Türkü kamplarda; dinî, etnik, siyasi bir soykırım uygulanıyor, bu çok net," diyen Gergerlioğlu, iktidarın bu konuda sessiz kaldığını ve Çin'in insan hakları ihlallerine göz yumduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı'na üç buçuk yıl önce yönelttiği soruların Covid-19 bahanesiyle yanıtsız kaldığını belirten Gergerlioğlu, pandemi sonrası dönemde de Çin'e yapılmayan ziyaretler ve Uygur Türklerine yapılan zulmün Türkiye tarafından yeterince ele alınmadığını eleştirdi.

Gergerlioğlu, "Çin Büyükelçiliği yetkilileri beni 2 kez ziyaret etti, 'Mecliste çok andınız, size izahat yapalım.' dediler. Kendilerine sordum, dünya raporlarını gösterdim, buyurun, konuşun dedim; konuşamadılar, cevap veremediler çünkü olayı takip ediyoruz," diyerek Çin yetkililerinin soykırım iddiaları karşısında savunmasız kaldığını ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN