Dünyanın en zenginlerindendi! Karamehmet küllerinden yeniden doğdu: Milyonlarca dolarlık dev sipariş

Dünyanın en zenginlerindendi! Karamehmet küllerinden yeniden doğdu: Milyonlarca dolarlık dev sipariş

Dünyanın en zengin insanları arasında yer alıyordu… Turkcell'in kurucu ismi Mehmet Emin Karamehmet 2 büyük Sipariş ile Türkiye'nin gündemine bomba gibi düştü. Toplam 5 geminin yer aldığı iki farklı sipariş milyonlarca dolara patladı. İşte tüm detaylar…

Forbes’un milyarderler sıralamasında dünyanın en zengin 29 insanı seçilen Mehmet Emin Karamehmet, yıllar sonra ilk kez ortaya çıktı. Turkcell'in eski CEO'su Mehmet Erkan'ın paylaşımı ile yüzünü gösteren Karamehmet, 2000 yılında Forbes dergisi tarafından dünyanın en zenginleri arasına adını yazdırdı. Yapı Kredi Bankası, Pamukbank, BMC, Turkcell, Superonline, Digiturk, Skyturk360, Show TV, Akşam Gazetesi, Show TV ve BMC gibi pek çok şirketin kuruculuğunu ve ev sahipliğini yapan Mehmet Emin Karamehmet yıllar sonra yeni bir ticaret haberiyle gündemi sarstı. İşte tüm detaylar…

MİLYONLARCA DOLARLIK TANKER ALDI

Genel Denizcilik’i (Geden Lines) bünyesinde barındıran Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet’in kızı Gülsün Nazlı Karamehmet Williams tarafından kontrol edilen Cenevre merkezli Advantage Tankers, iki adet 73.400 dwt’luk yeni LR1 tanker inşaası için K Shipbuilding ile anlaştı.

Bu Tag Neden Var on X: "(Mehmet Emin Karamehmet) X'teki bu başlık; Mehmet Emin Karamehmet'in yıllar sonra ilk kez görüntülenmesi üzerine oluşmuştur. Karamehmet, bir dönem Türkiye'nin en zengin insanıydı. Turkcell, BMC, Pamukbank,

Haberdenizde.com‘dan Çelik Çelikyaman’ın haberinde yer alan açıklamalar doğrultusunda gemilerin 2025'in 3. ve 4. çeyreğinde teslim edileceği belirtildi. Satın alınan gemilerin İsimleri ise Adventure Passion ve Adventure Path olduğu öğrenildi. Her bir geminin 60 milyon dolara yakın olduğu belirtilirken Advantage’nin K Shipbuilding ile imzaladığı sözleşme ile bu yılki yatırım değerinin 530 milyon doların üzerine çıktığı vurgulandı.

2025'TE TÜRKİYE'DE…

2023 yılının başlarında 81 milyon dolarlık bir rakam ile üç Suezmax inşası için DH Shipbuilding ile sözleşme imzalayan Advantage,gemi isimlerine Advantage Sierra, Advantage Smooth ve Advantage Solo olarak belirledi. Gemiler 2025’in ikinci ve üçüncü çeyreğinde teslim alınacak.

advantage-tankers.jpg

2023 yılının Temmuz ayında ise Japon Nihon Tersanesi ile 157.000 dwt’luk iki Suezmax ham petrol gemisi inşası için anlaşma imzalayan Advantage, her bir tanker fiyatının 85 milyon dolar olduğunu duyurdu. Advantage Smart ve Advantage Serenity olarak bilinen tankerler ise 2025 yılının 3. ve 4. çeyreğinde filoya katılacak.

2023 yılının nisan ayında ise Nautical Bulk Holdings’ten 75.100 dwt’lik LR1 tanker işletmeye başlayan Advantage Portocervo (eski adı Nautical Sarah, 2019 inşa), 75.100 dwt’lik Advantage Padova (eski adı Nautical Janine, 2019 inşa) ve 75.300 dwt’lik Advantage Portofino (eski Nautical Deborah, 2018 inşa) üç eko tanker ile başlayan Advantage, bu satın alma işlemi içinde 153 milyon dolarlık ödeme gerçekleştirdi.

TANKERLERİ ELDEN ÇIKARDI

Satın alma işlemlerinden önce 3 adet MR1 tankerini elden çıkaran Advantage, bu gemilerin 37.300 dwt’lik iki kardeş gemi olan ve 2006’da inşa edilen Advantage Pride ve Advantage Pretty İstanbul merkezli Beşiktaş Grubu’na satılırken, gemiler şu an Ulus ve Gelibolu isimleriyle çalıştığı belirtildi.

advantage-satin-alma.jpg

Üç kardeş gemi olan Advantage Party’nin de yaklaşık olarak 17 milyon dolar karşılığında yine İstanbul merkezli olan Akbaşoğlu Holding yönetimindeki Trans KA tarafından satın alındığı ve Caria KA ismi verildiği öğrenildi.

Advantage Tankers, 2015 yılında Cenevre’de İstanbul merkezli ve yine Çukurova Holding’e bağlı olarak çalışan Geden Lines’tan Almış olduğu 18 adet aframax, suezmax ve ürün tankeri satın alınması ile kurulduğu belirtildi. 2023 yılında yaptığı hamle ile birlikte 22 tanker su üzerinde yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN