En fazla askeri harcamayı bu yapan ülkeler yapıyor! İşte Türkiye'nin listedeki sırası: 200 milyarı aştı

En fazla askeri harcamayı bu yapan ülkeler yapıyor! İşte Türkiye'nin listedeki sırası: 200 milyarı aştı

En fazla askeri harcama yapan ülkeler açıklandı! Peki Türkiye listenin kaçıncı sırasında? 200 milyarı aşan askeri harcama! İşte Türkiye'nin listedeki yeri...

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), küresel askeri harcamaları içeren son raporunu yayınladı ve 2023 yılına ait verileri paylaştı. Rapora göre, dünya genelindeki askeri harcamaların önceki yıla kıyasla yüzde 6,8 artışla 2 trilyon 443 milyar dolara yükseldiği belirtiliyor.

LİDERLİK YİNE AMERİKA'DA

ABD askeri Yunanistan'da kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu

ABD, 916 milyar dolarlık askeri harcamasıyla liderliği sürdürürken, Çin 296 milyar dolarla ikinci sırada ve Rusya 109 milyar dolarla üçüncü sırada yer alıyor. Bu ülkeleri sırasıyla 83,6 milyar dolarla Hindistan ve 75,8 milyar dolarla Suudi Arabistan takip ediyor.

TÜRKİYE LİSTENİN 22. SIRASINDA

SON DAKİKA HABERLERİ: Dünyanın en güçlü orduları belli oldu! İşte Türkiye'nin sırası - Haberler Milliyet

Türkiye'nin askeri harcamaları ise 15,8 milyar dolar olarak gerçekleşti ve 2022'ye göre yüzde 37'lik bir artış kaydederek dünya genelinde 22. sıraya yükseldi. Türkiye'nin askeri harcamalarındaki artışın dikkate değer olduğu ve 2014-2023 döneminde yüzde 59'luk bir artış yaşandığı belirtiliyor.

SIPRI raporuna göre, Türkiye'nin 2023'teki askeri harcamaları Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın yüzde 1,5'ine denk geliyor ve küresel askeri harcamalar içindeki payı yüzde 0,6 olarak hesaplanıyor.

NATO ÜYE ÜLKELERİNİN TOPLAM HARCAMASI 1 TRİLYON DOLAR ÜZERİNDE

NATO barış için Ukrayna'ya askeri destek istedi

NATO ülkelerinin toplam askeri harcamaları ise 2023 yılında yüzde 5,2 artarak 1 trilyon 341 milyar doları aşıyor. NATO üyesi 31 ülkenin toplam harcamalardaki payı yüzde 55'e ulaşmış durumda. Ancak, İsveç'in henüz NATO'ya resmi olarak üye olmaması nedeniyle, İsveç'in verileri rapora dahil edilmiyor.

NATO içindeki toplam askeri harcamalarda ABD'nin payı yüzde 68'e yükselirken, AB üyesi 27 ülkenin payı yüzde 28'e çıkarak son on yılın en yüksek seviyesine ulaşıyor. Ancak, NATO üyesi 31 ülkeden sadece 11'i GSYİH'larının yüzde 2'sini askeri harcamalara ayırmış durumda. Türkiye'nin askeri harcamalarının GSYİH'ya oranı ise 2014'ten bu yana azalış göstererek yüzde 1,5'e düşmüş durumda.

Ukrayna'ya yapılan askeri yardımların etkisiyle, Ortadoğu'da askeri harcamalar son on yılın rekorunu kırarak yüzde 9 artış göstermiş durumda. Bu artışta, Suudi Arabistan, İsrail ve Türkiye gibi bölgedeki büyük müşterilerin harcamalarının etkisi büyük olmuş.

2023 yılında küresel askeri harcamaların 200 milyar doları aşarak yüzde 9 arttığı görülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN