Hatay'da yüz güldüren hasat: Tarladan yurt dışına 50 TL, yurt içine 80 TL'ye satılıyor!

Hatay'da yüz güldüren hasat: Tarladan yurt dışına 50 TL, yurt içine 80 TL'ye satılıyor!

Depremin ardından yaralarını sarmaya devam eden Hatay'da bereketli hasat süreci devam ediyor. Biraz denildiğinde akla ilk o meyve geliyor herkesin sofralarını süslüyor. Hatay'ın bereketli topraklarında yüz güldüren hasat başladı. Tarladan tek tek toplanıyor yurt dışına 50 TL'ye yurt içine 80 TL'ye satılıyor.

Türkiye'deki önemli tarım şehirlerinden biri arasında yer alan Hatay bereketli topraklarında birçok farklı ürüne yer veriyor. Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte yaz meyveleri de tezgahlardaki yerini almaya başladı. Tarlada emek emek çalışan çiftçiler emeklerinin karşılığını alıyor. Tarlada kızarmaya başlayan çilekler kasalara yerleştiriliyor.

DEPREM BÖLGESİNDEN YÜZ GÜLDÜREN HASAT

Deprem felaketinin üzerinden bir yıl geçerken Hatay'da büyük umutlarla bahçeye koşan çiftçiler de emeklerinin karşılığını alıyor. Toprakta baş gösteren bitkiler verimleri ile yüz güldürüyor. Havaların ısınması ile birlikte yaz aylarının meyvesi çilek hasadı da hız kazandı.

cilek-hasadi.jpg

Tahtakapı Mahallesi’nde çiftçilik yapan Aziz Öztürk, yetiştirdiği çilekleri yurt dışına 50 TL'den ihraç ederken tarlada 70 TL'den satışa çıkarıyor. Çileğin zorlu hasadında çalışan kadın işçiler de ortalama 7 saat çalışarak 500 TL yevmiye alıyor.

Tarladan yurt dışına 50 TL'den satışa çıkarılan ürünler yurt içinde ise 70 ila 80 TL arasında satılıyor. Bu yıl hasadın geçtiğimiz yıla oranla daha güzel olduğunu belirten Öztürk, “Bu yıl hasadımız geçen yıla göre daha güzel hasadımız var. Çileklerimiz de tat, şekil ve lezzet olarak çok güzel. Burası 5 dönüm ama biz 3 dönümünü çilek ektik. Bu 4’üncü hasadımız. Yeni başladık ama güzel gidiyor hasadımız.” dedi.

cilek-hasat-hatay.jpg

80 TL'DEN SATILIYOR

Tarladan yurt dışına 50 TL'den satışa çıkarılan ürünler yurt içerisinde 70 ila 80 TL arasında bir fiyatla satılmaktadır. Marketler tarladan 70 TL'ye aldı ürünü 80 ila 100 TL arasında bir fiyatla müşteriye sunuyor. Çiftçi Öztürk kendisinde tarla fiyatının 70 TL ile 80 TL arasında değiştiğini söyledi.

KADIN İŞÇİLER EMEK VERİYOR

Çilek hasadının zor olduğunu dile getiren Azize Öztürk, “Kadın işçilerimiz tüm gün eğilerek çalıştığı için zor oluyor. Kiraz hasadı kadar çilek hasadı da zordur. Kadın işçilerimizin yevmiyeleri 500 TL’dir. İşçiler, ortalama günlük 7 saat çalışıyor” ifadelerini kullandı.

cilek-toplamak-4.jpg

Çilek hasadı gerçekleştiren Esra Öztürk, Tahtaköprü Mahallesi'nde 4 hasadın yapıldığını belirtti. Geçtiğimiz yıla göre daha Bereketli bir sezon geçirdiklerini belirten Öztürk, ürün kalitesinin iyi olduğunu söyleyerek eğilmekten belinin ağrıdığını da vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN